cytryna - 13435 przepisów (strona:103/896)

Jesienne ciasto marchewkowo jabłkowe dla gości 248

deser :) Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga. Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale przełamująca słodycz masy grysikowej. Proporcja(...)piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła - 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej!) - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej - 2-3 łyżki soku z cytryny Mleko z masłem i cukrem zagotować. Jak zawrze wsypać mannę ( najlepej roztrzepując jednocześnie trzepaczką/widelcem aby nie zrobiły się grudki). Gotować na wolnym ogniu

kawawszklance
Tort "kwiatek" 159

upodobać. Możemy dodac także kieliszek alkoholu dla przełamania smaku słodyczy. Mase odstawiamy do lodówki aby nieco stężała.   Masa maślana; Składniki; 120 g masła  sok z połowy cytryny  ok. 400 g cukru pudru odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( ja użyłam w proszku) Przygotowanie;  Masło w temperaturze pokojowej należy ubijac az do uzyskania jasnej barwy co jakiś czas(...)dodając po niewielkiej porcji cukru. Ubijac do czasu az masa będzie gładka a cukier już nie będzie wyczuwalny. Pod koniec dodac sok z cytryny i nadal ubijac. Jeśli konsystencja masy będzie za rzadka wtedy dodajemy jeszcze odrobine cukru. Mase podzielić na trzy części; 1. ok. 3 łyzki  2. ok 2 łyzki 3. Pozostała masa.  Do każdej miseczki dodac

Radość kipiąca uśmiechem.
Buraczki zasmażane do obiadu 197

osób, warto zrobić troszkę więcej i odłożyć do lodówki: ok. 1,5 kg buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być z kostki rosołowej  garść szczypiorku 1. Buraczki gotujemy w łupinach, solimy jedną(...)płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Apetyczna babeczka
zupa rybna bouillabaisse 217

się jej prostym, naturalnym smakiem. składniki  dla czterech osób 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być(...)garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną  krążki, lekko ją szkląc.  Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, skórkę z połowy cytryny, smażymy całość  przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez  5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz

Miód i pieprz
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 218

zrównoważony jest słodyczą syropu z owoców granatu, który również jest słodko-kwaskowy. Jeśli nie mamy kwaskowatego sumaku , musimy dodać innego delikatnie kwaśnego składnika. Może to być odrobina soku z cytryny lub sok z kiszonej kapusty. Uważać by nie przesadzić. Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki(...)musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty. Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki. SKŁADNIKI: dużo świeżych młodych, dużych liści winorośli 4-6 łyżek oliwy 2 drobno posiekane cebule 2 ząbki czosnku gładko zmiażdżone 150 g długoziarnistego ryżu (nieugotowanego) 100 g świeżych grzybów

Sztuka gotowania w/g Samiry
Curry kokosowe z łososiem 126

Wspaniełe curry z łososia w sosie kokosowym. Proste i szybkie danie, a jednocześnie niesamowicie aromatyczne i  świeże, dzieki limonce i trawie cytrynowej, ponadto wygląda wspaniale i bardzo słonecznie za sprawa kurkumy. Jest to idealne danie do przygotowania na szybko po pracy, ale jego wygląd i smak sparawia, że może także być idealną potrawą do zaserwowania na większym przyjęciu. Polecam(...)Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam suszonej)  0,5 łyżeczki kurkumy puszka mleka kokosowego (400ml) 1 limonka (sok i skórka) 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie, można zastąpić niewielką ilością bulionu rybnego) szczypta cukru 250g filetu z łososia kolendra olej do smażenia Przygotowanie: W woku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebule, rozgnieciony

Codzienne Gotowanie
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 206

Klasyczne połączenie pieczonego łososia ze szpinakiem z dodatkiem sera sałatkowego. Łososia natarłam pieprzem cytrynowym, dzięki czemu nabrał dodatkowego cytrusowego aromatu. Dodatkowo upiekłam go ze skórą, co spowodowało, że był bardziej soczysty. 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok 300g) 450g liści szpinaku mrożonego 150g sera sałatkowo-kanapkowego 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól sok z cytryny suszone pomidory(...)duże jajko 50g sera sałatkowo-kanapkowego 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko

https:KKuchniaMniam
Ciasto "Zośka" 677

rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy: Na spód dajemy placek orzechowy placek orzechowy(...)smarujemy powidłami śliwkowymi  na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami przekładamy plackiem żółtym placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia u Bietki
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 188

cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść(...)masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.  Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady. Udanych wypieków ;-) http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

Wanilia i Kardamon
Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 172

proszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty z cytryny). Suche składniki dodajemy do mokrych – mieszamy i to niezbyt dokładnie. Dodajemy skórkę cytrynową – łączymy z ciastem. Ciasto na muffiny nie powinno być dokładnie wyrobione, drobne grudki mąki powinny pozostać. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek wyłożonych papilotkami. Nie należy wlewać więcej niż do ¾ wysokości(...)180º C na ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Muffinki zdobimy według uznania. Może to być lukier, bita śmietana, czy też – jak u mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego to nie tylko deser, ale i kolejny sposób na wykorzystanie kefiru z grzybka tybetańskiego. Skorzystałam z przepisu intma43 na stronie Garnek.pl. Prostota wykonania, minimalizm

mojewypiekiinietylko
Tom Yum Kung 133

średnich surowych, oczyszczonych ogonów krewetek*, 500 ml bulionu**, 10 grzybów straw (słomianych)***, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2-3 plasterki galangalu, 3 listki limonki, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA(...)kulinarnej z Tajlandii, którzy w Polsce gościli przez dwa dni. Podczas spotkania zdradzili nam sekrety przygotowania tajskich dań, między innymi Tom Yum Kung – ostro kwaśnej zupy z krewetkami. Trawę cytrynową lekko zgnieść i pociąć na około 5 cm kawałki. Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, podzielić na ćwiartki. Zagotować bulion, wrzucić trawę cytrynową, rozerwane liście limonki, galangal.  Zagotować

królestwo garów
Cytrynowa Babka Piaskowa Patki 173

Uwielbiam piec babki a zwłaszcza te które zawsze się udają :) Ta babka właśnie do takich należy :) Zapraszam i Smacznego :) Cytrynowa Babka Piaskowa Patki    Składniki: 200 g Masła /Margaryny 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy  4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Cytrynowego 15 ml soku z cytryny 100 g Mąki  Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej(...)miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę.  • Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na najwyższych obrotach  • Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy olejek cytrynowy i sok z cytryny Całość Miksujemy.  • Następnie stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka .  • W oddzielnej miseczce lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie

Gotowanie Patki
Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback 314

które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami. Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki:  2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna, 260 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, 1 łyżeczka syropu z agawy(...)Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nożyczkami odciąć płetwy, na każdym boku zrobić po 3 nacięcia, natrzeć solą z czosnkiem, na zewnątrz i w środku.  Z trawy cytrynowej usunąć końce pozostawiając 10 cm najgrubszej części, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Por i seler pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny

SzczyptaSmaQ
Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce 161

Dzisiaj piątek więc proponuje na obiad smażoną rybkę w bardzo oryginalnej i smacznej panierce. Ma delikatny cytrynowy posmaczek i jest fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon. Składniki:  6 filetów z limandy (u mnie mintaj) kawałek pora 2 jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej mąka kukurydziana do panierowania sól morska do smaku pieprz(...)cytrynowy do smaku olej ryżowy lub roślinny do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą . 2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Sma

Na Ciasteczkowych Papierach
Lin pieczony w folii 177

sensu go niszczyć takimi przyprawami, tym bardziej, że często zawierają sporo niepotrzebnych ulepszaczy smaku i składników, które tylko chemicy mogą rozszyfrować. Można prościej i smaczniej! Składniki Lin Cytryna Czosnek Pietruszka Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Lina sprawić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z obu stron oraz do środka(...)środka ryby włożyć 2-4 ząbki czosnku, 2-3 plasterki cytryny, pół natki pietruszki. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wrzucić na grill, lub do piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200°C Uwagi Aby ryba lepiej przeszła smakami należy ją piec „brzuchem do góry

Mr. Taste