piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam! Składniki: 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny opcjonalnie barwniki spożywcze Przygotowanie: Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego(...)białego lukru. Na koniec dodać sok z cytryny oraz opcjonalnie barwniki spożywcze. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję, gdy nie spływa z łyżki. Tak przygotowany lukier jest gotowy do dekoracji naszych wypieki. Powodzenia
Nastoletnie Wypiekanieniepełna szklanka mąki (ja dałam pół na pół pszennej i orkiszowej) niepełna szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka skórka starta z całej cytryny i sok z połowy cytryny ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cynamonu Składniki na posypkę: 50 gram wiórków kokosowych łyżeczka cukru (może być zwykły(...)trzcinowy) 1/2 łyżeczki cynamonu Babeczki dyniowe z posypką kokosową Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy cynamon, gałkę, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Cały czas trzymając na ogniu dodajemy dynię i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Zestawiamy z ognia i po kolei dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz pozostałą mąkę przesiewamy
Pyza i Surówkaorzeszków pinii olej rzepakowy lub oliwa z oliwek Składniki dressingu: 1 łyżka parmezanu startego na tarce o małych oczkach (ok. 6-8 g) 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin sól morska, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Orzeszki pini uprazyć na suchej patelni. Ostawić. Bazylię(...)rukolę umyć, osuszyć i posiekać. Przygotować dressing: W słoiczku wymieszać starty parmezan, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin, sok i skórkę z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą (uważać z solą, gdyż parmezan jest słony) . Ugotować makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać lekko zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania) i zostawić na sitku
Moja DelicjaCiasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki(...)połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35 cm i piec w 180 stopniach ok. 20-25 min. Ostudzić. 2. Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier rozpuści, wlać
Na Ciasteczkowych Papierachłyżki domowej przyprawy ) szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier królewski: 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, następnie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do pieczenia i sól(...)zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego, białego lukru. Na koniec dodać sok z cytryny. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję, gdy nie spływa z łyżki. Największe pierniczki
Nastoletnie Wypiekaniesałatek na bazie kuskusu i bulguru, a ja zrobiłam swoją z komsoy ryżowej z dużą ilością warzyw i kiełkami, nie może zabraknąć dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia i cytryny, która przełamie smak. Pyszna, pełnowartościowa sałatka, która doda nam energii i wigoru na cały dzień, a zrobienie jej zajmie Wam kwadrans!. Taka można by powiedzieć inna wersja kawioru, która świetnie(...)sobą do pracy czy do szkoły. Składniki: 125 dag komosy ryżowej, quinoa 1/2 długiego ogórka szklarniowego 7-10 pomidorków koktajlowych 1 cebula dymka razem z zieloną częścią 1/4 cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek kiełki sól Quinoa czyli komosa ryżowa dostępna w ofercie www.Skworcu.com.pl 1. Komosę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy pod przykryciem. Ogórek i pomidory myjemy
Apetyczna babeczkapleśniowym i orzechami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 duża gruszka 50 g niebieskiego sera pleśniowego 2 garści włoskich orzechów 1 łyżka soku z cytryny Miodowy vinegret: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miody 1 łyżka octu balsamicznego 1 malutki ząbek czosnku świeżo zmielony czarny pieprz sól himalajska Wykonanie: Ząbek czosnku drobno(...)słoiku umieszczamy wszystkie składniki sosu. Słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdka nasienne. Do miseczki wlewamy wodę i dodajemy sok z cytryny. Połówki gruszek kroimy na plasterki i wkładamy do miski z wodą, dzięki cytrynie owoce nie ściemnieją. Po2 minutach gruszki odcedzamy na sitku. Na półmisku rozkładamy sałaty, następnie plasterki gruszki
Kulinarne przygody Gatitypracy Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków Prosta i zdrowa surówka obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawiona cytrynowym pieprzem Lekka sałatka w ogórkowym sosie, czyli porcja witamin na start Sałatka z pomarańczą w kokosowo-miodowym sosie Wiosenna lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo(...)Makaronowe kokardki pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz
Słodkie okruszkiNajprostsze w świecie ciasto cytrynowe. Przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników to nie więcej niż 10 minut, do tego ok. godziny pieczenia i pyszne ciacho wjeżdża na stół :) Lekko cytrusowy smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej(...)jest już upieczone wyjmujemy je z formy i studzimy. Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą sok wyciśnięty z cytryny wraz kilkoma łyżkami cukru pudru (do pożądanej konsystencji). Dodatkowo dekorujemy cytrynową skórką. Smacznego
MyCookBook.plpudru 100 g margaryny 2 żółtka płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli masa jabłkowa: 4-5 średnich jabłek (waga po obraniu około 400g) sok z połowy cytryny (chyba że macie bardzo słodkie jabłka to sok z całej cytryny) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru opakowanie budyniu waniliowego bez cukru łyżeczka cynamonu masa sernikowa: 500 g sera(...)zetrzeć 3/4 ciasta z lodówki, wyrównać. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny, masło i cukier i kilka minut posmażyć. Na koniec dodać budyń i cynamon, wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Ser zmiksować z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i budyniem
na moim stole...nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga(...)water at least overnight. SKŁADNIKI: 200 g suchej ciecierzycy 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów sok z 0,5 cytryny sól (u mnie świeżo mielona morska) oliwa woda INGRIDIENTS: 200 g chickpeas 4 tablespoons sesame seeds 1 tablespoon rapeseed oil 3 garlic cloves 4-5 dried tomatoes 0,5 lemon freshly
Martyna Cookssmakowała. Ostrość trzeba dostosować do swoich możliwości i upodobań – u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość podobna to tom kha gai, o czym dowiedziałam się odwiedzając blog Mirabelkowy , choć w moim przepisie galangal nie jest według mnie niezbędny(...)mnie 5 taotao) · sok z 1 małej cytryny · 2 łyżeczki startej trawy cytrynowej lub 2-3 źdźbła · 250 g pieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich · 1 łyżka masła / oliwy
Bazując na smakuBiszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 200 g wiórek kokosowych Galaretka: 2 galaretki agrestowe słoiczek dżemu(...)dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki i dokładnie łączymy. Wykładamy po połowie
Na Ciasteczkowych Papierachwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Lemom curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów(...)najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przelać do słoiczka i zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Di gotujekolorowy. Zielony, czerwony i żółty swoją intensywną barwą aż zachęca do jedzenia. Ostatnio odkryłam, że oprócz różnego kształtu czy koloru, można kupić makaron smakowy np. pomarańczowy lub cytrynowy. I właśnie to odkrycie zainspirowało mnie do stworzenia dzisiejszego dania. Składniki na 2 porcje: 250g cytrynowego makaronu taglioline 230g wędzonego łososia 120ml gęstej śmietany 100g startego żółtego sera świeża natka(...)żadnego tłuszczu ani soli, gdyż wędzony łosoś jest wystarczająco tłusty i słony. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, chilli i pieprz. Jeśli nie znajdziecie cytrynowego makaronu, to można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy
Kuchnia Pani Wiosny