cytryna - 13435 przepisów (strona:95/896)

Dżem z papierówek 155

miękkie i pod wpływem temperatury bardzo szybko się rozpadają. Domowy dżem nie zawiera żadnych środków żelujących, ani poprawiających smak czy wygląd, są to tylko jabłka, cukier i sok z cytryny. Dojrzałe jabłka papierówki są bardzo słodkie, więc dżem nie zawiera dużej ilości cukru. Składniki: 1,5 kg obranych jabłek papierówek 600 - 700 g cukru sok z 1/2 cytryny dodatkowo(...)słoików wytrzeć do sucha. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i po przekrajać na mniejsze kawałki. Jabłka włożyć do garnka, najlepiej o grubym dnie, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu (40 - 50 minut), co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozpadną i będą jednolitą masą z lekko szklistą powierzchnią. Gorącym dżemem napełniać słoiki, natychmiast zamykać

Kuchcik gotuje
Sernik na zimno z borówkami 176

pozostał niezmieniony, a wygląd przyjmijmy, że niby taki miał być.  Składniki: (forma o średnicy 28 cm) 750 g sera białego twarogowego mielonego 200 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej 8 - 10 łyżek cukru pudru spód do sernika: 200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj ) 100 g masła 2 łyżki cukru Przygotowanie(...)dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek. Dno formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, lekko dociskając dokładnie pokryć masą z herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody (nie gotować) i odstawić do wystudzenia. Tak samo postąpić z galaretkami agrestowymi. Ser zmiksować z dodatkiem cukru pudru (6 - 8 łyżek) i lekko tężejącymi

Kuchcik gotuje
Dżem cytrynowy z cukinii 183

Produkcja żony:) SKŁADNIKI -5 kg obranej i startej cukinii -1-1,5 kg max cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn, -2 zapachy cytrynowe -5 galaretek cytrynowych -2 łyżeczki żelatyny. WYKONANIE Cukinie obrać zestrzeć na tartce i zagotować do miękkości ,następnie dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny.Tak gotować na małym ogniu 1-1,5 godz.Doda

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pikantna zupa z batatem i farfalle 235

tytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy – to główni sprawcy tej pikanterii. Mój kolejny eksperyment, który przyjął się na dobre. Mąż nawet już sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki(...)nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka czubricy zielonej łyżeczka pieprzu cytrynowego opcjonalnie ketchup pikantny i łagodny Wykonanie: Ponieważ ja gotuję zupy na kościach, więc do dużego garnka wlewam około 2 litry wody, doprowadzam do wrzenia i wkładam kość. Gotuję kilkanaście minut. Jeśli używacie

Niebieski kubek z kawa
Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem 214

ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego 2 średniej wielkości banany 3 łyżki mąki kukurydzianej (80 g) 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki z cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu ) cynamon do posypania Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie(...)wypłynie. Tak przygotowane spody ciastek ponownie schłodź w lodówce. Czas przygotowania masy budyniowej będzie wystarczający do ich chłodzenia. Banany zblenduj na puszystą masę z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do średniej wielkości garnka przełóż całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję dodaj masę bananową i zagotuj cały czas mieszając. Po koniec

greenscarf
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 184

ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko,  a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo-borówkową: forma o średnicy ok. 26/28(...)śmietanę, zblendowane borówki, ekstrakt z wanilii oraz ksylitol (zamiennie z cukrem pudrem) i ponownie dokładnie miksujemy. Masę wlewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Tężeje dość szybko. Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny – idealnie niewoskowane 100 g ksylitolu (zamiennie z cukrem) 2 dużej jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 ml soku

gutfut
Dżem z cukinii, mięty i cytryny 127

prawdziwy smakołyk, musicie wypróbować, zróbcie chociaż kilka słoików na próbę. Składniki: - 1 kg cukinii bez skóry i pestek - 15 dag cukru - 1 cytryna, sok i otarta skórka - 1 galaretka cytrynowa - szczypta kwasku cytrynowego - gałązka mięty 1. Cukinie obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondlu łączymy ze sobą cukinie, cukier, liście mięty, kwasek cytrynowy, ścieramy skórkę

Apetyczna babeczka
Mizeria 118

dań z ziemniakami, jajkiem sadzonym, jak i mięsem, np. z kotletem z kurczaka. Do jej przygotowanie potrzebujemy jedynie świeże ogórki gruntowe, , jogurt naturalny, sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy. Czego chcieć więcej ;) Składniki: (dla 4 osób) 1 duży jogurt naturalny (400 gram) 3 średnie ogórki gruntowe sól pieprz łyżeczka cukru kwasek cytrynowy tak na czubku łyżeczki opcjonalnie 2 łyżki śmietany(...)cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Łączymy je z 2 – 3 szczyptami soli i odstawiamy ogórki na bok, aż puszczą wodę. Jogurt naturalny mieszamy z kwaskiem cytrynowym, cukrem, pieprzem i opcjonalnie ze śmietaną, ja nie daję. Odstawiamy do momentu, gdy ogórki puszczą wodę.  Gdy ogórki puszczą wodę lekko je odciskamy, łączymy ze schłodzonym jogurtem, smakujemy

Wołowina od rekina
Panettone 142

smaki :) Składniki: (2 baby, papierowa foremka o średnicy 17cm, wysoka 12,5 cm  - im wyższa foremka tym lepsza ) Mieszanka owocowo-skórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej (a najlepiej typ 00) 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki(...)soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku (użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła

Gotowanie i blogowanie
Cytrynowe ciasteczka owsiane 246

czasu, gdy zaopatrzyłam się w śliczne puszki do ich przechowywania, w domu muszą być jakieś ciacha - tym razem cytrynowe. :) Uwielbiam podjadać między posiłkami, staram się, by częściej były to owoce niż słodkości, ale czasami nie potrafię się powstrzymać... wtedy przydają się takie ciasteczka awaryjne, które zawsze grzecznie czekają na nas w puszce. Te są cudownie cytrynowe i "mięsiste" tzn. takie(...)Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i masła, jest w nich trochę cukru, który śmiało można zastąpić stewią lub miodem, a masło olejem kokosowym - wtedy ciastka będą jeszcze bardziej fit. :) Cytrynowe ciastka owsiane: 120 g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego) 85 g brązowego cukru (można zastąpić stewią lub dodać mniej i resztę dosłodzić miodem) 150 g płatków owsianych

Cooking Monster
Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 119

jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki  Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować w odrobinie wody w oddzielnych pojemnikach. Następnie połączyć owoce , wsypać żelfix i postępować zgodnie z opisem(...)opakowaniu. Pod koniec smażenia, dodać aromat i skórkę cytrynową. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelni zakręcić, odwrócić do góry dnem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Lemoniada różana 173

znacznie niższa, ale wielkie upały jeszcze przed nami. Na takie okazje idealna jest orzeźwiająca lemoniada, a z dodatkiem pysznego syropu różanego - mmm, pycha! Składniki: butelka wody gazowanej (schłodzonej) 2 cytryny 3 truskawki słoiczek syropu różanego (przepis TU ) lub kilka łyżek wody różanej garść płatków pachnących róż Przygotowanie: Zimną wodę wlać do dzbanka, wycisnąć sok z jednej cytryny. Dodać syrop różany(...)wodę różaną, wymieszać. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w gruba plastry, dodać do wody. Cytrynę również pokroić w plastry i dać do dzbanka. Wsypać płatki róż, zamieszać. I gotowe

Cakes By Kejt
Sernik w herbatnikach - bez pieczenia 440

Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą(...)truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników.  2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu.  3.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody

Kuchnia w czekoladzie
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 199

zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy(...)mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem/miąższem do dołu. Na ziemniakach układamy ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z termoobiegiem. Pomidorki koktajlowe myjemy, nacinamy płytko od góry na krzyż, zamaczamy w oliwno-cytrynowej mieszance i rozkładamy między ziemniakami. Wszystko skrapiamy

Karo in the Kitchen