cytryna - 13435 przepisów (strona:92/896)

Marchewkowe frytki 126

Frytki z marchewki o smaku cytrynowym nie smakują jak z ziemniaków. Są słodkawe, bardziej miękkie i lekko pikantne. Poza tym ostatnio pojawiły się w warzywniakach kolorowe marchewki – białe, czarne, fioletowe, które aż się proszą o schrupanie. Marchew biała, a właściwie kremowa jest bardziej krucha i słodsza, ma mniej goryczki(...)hoduje się w Szkocji i jest dziką pramatką naszej pomarańczowej. Składniki: – po 4 marchewki białe i czerwone – 1/3 szklanki oliwy – sól, pieprz cytrynowy do smaku   Wykonanie: – Marchewki obrać i pokroić w paski a la długie frytki. – Oliwę rozmieszać z solą i pieprzem cytrynowym

To co kocham
Ciasto Krówka - rewelacja 2043

samego patrzenia na to ciasto,ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi -  Kuchnia Danusi Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut Temp. pieczenia : 190 C Składniki: Ciasto miodowe(...)miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto

Różne smaki w kuchni
PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE PARMEZANOWEJ Z DIPEM CZOSNKOWO - CYTRYNOWYM 215

prosty przepis na fajną przekąskę (lub nawet samodzielne danie) - pieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla.  😋  Takie szparagi(...)łyżki tartego parmezanu lub grana padano 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody SKŁADNIKI NA DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (można pominąć) 1 duży ząbek czosnku 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka Wielkanocna piaskowa 169

czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów. Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna. Jest wiele wersji, wiele smaków, a Święta jedne - i łączy je jedno - smaczna i charakterystyczna w kształcie Babka Wielkanocna! Smacznych Świąt Wam życzę!:) Składniki: 5 jajek(...)szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu cytrynowego 2 łyżki oleju masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około 25 x 10 cm) do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy i płatki migdałów lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki mleka + kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie

Zasmakuj Kuchni
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem, wilgotna 177

Moja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny. Jajka ubić do białości

CookYourself
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI 91

duży, jędrny pomidor 1 szklanka białego, wytrawnego wina około 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego 6 łyżek tartego parmezanu + parmezan do posypania potrawy 4 łyżki masła po gałązce melisy cytrynowej oraz tymianku (lub innych ulubionych, świeżych ziół) sól i pieprz do smaku (ewentualnie) dodatkowo: posiekany szczypiorek posiekany koperek białe, wytrawne wino do podania listki melisy cytrynowej do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok(...)potrawy świetnie pasuje świeży rozmaryn, majeranek. Gotowe risotto wykładamy na talerze, dodajemy kurki z patelni, posypujemy startym parmezanem. Risotto obsypujemy wokół posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem, dekorujemy listkami melisy cytrynowej. Podajemy gorące. Smacznego

Moja Książka Kucharska
57 propozycji ciast na Wielkanoc 3227

znajdziecie coś dla siebie :-). Miłego dnia :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Puszysty jabłecznik z nutą cytryny  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto(...)Piernik z drożdżami  51 . Keks 52. Babka jogurtowa z żurawiną 53. Ciasto wafelkowa rozkosz 54. Miodownik z orzechową wkładką 55. S ernik piernikowy 56. Babka cytrynowa 57. Babka pomarańczowa

kruche babeczki
Pizza z boczniakami i mozarellą 166

letniej wody Dodatki: - ok. 500 g boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków - kawałek masła (ok. 1 łyżki) - ok. 400 g mozzarelli - 1 czerwona cebula - świeże listki bazylii - oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem/oliwą z kawałkiem masła(...)razem plasterki porwane na kawałki), oprószamy roztartym w dłoniach oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC na ok. 20 min. Upieczoną pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z oliwą cytrynową. „Do niedawna najdroższa pizza przygotowywana była przez Gordona Ramseya. Jeden kawałek kosztował $178 i zawierała między innymi trufle. Ostatnio przebiła go jednak pewna pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek

mojewypiekiinietylko
Makaron z homarem w sosie cytrynowym 177

Makaron z homarem w sosie cytrynowym to moja propozycja wykwintnego obiadu. Mięso z homara doskonale współgra z cytrynowym sokiem oraz czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Zobacz też: Gotowany homar – jak zrobić? Przepis na makaron z homarem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pokrojone w kawałki mięso z jednego homara 50 g masła otarta skórka z jednej cytryny(...)solimy. 4 Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie i mieszamy z sosem i mięsem. 5 Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem, solą i koperkiem/natką. Artykuł Makaron z homarem w sosie cytrynowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
w pieprzu cytrynowym smażone filety dorsza... 134

Składniki: filet z dorsza 2 sztuki/duże, papryka słodka mielona 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, sól morska 1 łyżeczka aby ryba nie puściła soku i nie była sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo zrobić(...)sokiem cytrynowym, przed samym smażeniem dodać = dwa duże filety dorsza ze skórą, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, filety pokroić na dzwonki, układać w misce skórą do dołu posypując papryką słodką i obficie pieprzem cytrynowym, przykryć talerzem i schować do lodówki na kilka godzin do woreczka foliowego (nie ma sypania naokoło mąką) wsypać mąkę, bułkę tartą, sól morską, wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami 593

BRZOSKWINIOWA: 480 g brzoskwiń z syropu (1 puszka) 1/2 szklanki wody 1 galaretka brzoskwiniowa KREM SEROWY: 250 g twarogu zmielonego 2 szklanki kremówki 1/3 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki wody DEKORACJA: 1/2 galaretki brzoskwiniowej 1/2 galaretki truskawkowej Liście szpinaku przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. Margarynę rozpuścić i przestudzić(...)stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem i połączyć z rozpuszczoną w wodzie galaretką. Kiedy brzoskwinie zaczną tężeć wylać na drugi krążek ciasta, zabezpieczając brzegi. Odstawić do stężenia. Galaretkę cytrynową razem z żelatyną rozpuścić w wodzie. Można delikatnie podgrzać, jeżeli pojawi się problem z rozpuszczeniem żelatyny, ale nie wolno zagotować. Twaróg zmiksować z cukrem i wlać przestudzoną galaretkę. Schłodzoną kremówkę

https:KKuchniaMniam
Cytrynowa, wilgotna babka 133

gorszego, niż wyschnięta, sucha babka, przy jedzeniu której aż nas drapie w gardle. Tak dzieje się często przy babkach drożdżowych. Dzisiaj dlatego zapraszam Was na babkę cytrynową. Wilgotną, miękką. Idealną do mleka jak i samą. Pachnącą cytryną. Babka drożdżowa aby wyszła nam naprawdę dobra, wymaga odrobiony wprawy. Tą babkę upiecze nawet dziecko, bo ogranicza się jedynie do wymieszania ze sobą(...)babki z lukrem inni z cukrem pudrem, tak więc zrób jak lubisz Mi niestety zabrakło cukru pudru i mój lukier wyszedł nader nędzny. Wasz na pewno wyjdzie rewelacyjny Drukuj Cytrynowa, wilgotna babka Składniki 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 200 g masła skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty

Mieszam w Garnku
tarta cytrynowa... 143

Składniki: TARTA: mąka tortowa 250 gram cukier 70 gram, margaryna Kasia 250 gram KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej(...)cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki - tarta jest krucha i dobrze smakuje z kremem cytrynowym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mini Oponki Serowo - Drożdżowe 448

mleka ciepłego 15 gr świeżych drożdży 1 całe jajko 2 i 1/2 łyżki cukru ( może być pół na pół z waniliowym ) 1 łyżka spirytusu parę kropli esencji waniliowej i cytrynowej ( niekonieczne ) olej do smażenia około 1/2 litra cukier puder do obsypania oponek lub lukier cytrynowy 1.  Do ciepłego, ale nie gorącego mleka wykruszamy drożdże do dajemy 1/2 łyżki cukru(...)Smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy na papierowym ręczniku, na koniec kiedy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem lub polukrować (za drugim razem zrobiłam z lukrem cytrynowym i to był strzał w 10 !  ) . Smacznego !!!! Źródło inspiracji Tutaj

Gotowanie...to proste !
Lemon meringue pie, czyli tarta cytrynowa z bezą 113

deserach lubię lekką nutkę zaskoczenia. Jak dla mnie lemon meringue pie jest dużym zaskoczeniem. Jest to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym musem cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca natomiast w środku miękka i piankowa. Składniki na kruche ciasto: 150g masła 300g mąki 2 łyżki cukru żółtko (białko zachowaj) 2 łyżki zimnej śmietany Składniki na cytrynowe nadzienie: 100g(...)wstaw do lodówki na co najmniej na pół godziny. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piecz przez pół godziny. W trakcie pieczenia spodu możemy przygotować cytrynowe nadzienie. Cytryny sparz we wrzątku a następnie zetrzyj na tarce skórkę oraz wyciśnij z nich sok. W garnku rozpuść masło i odstaw z palnika. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj rózgą. Następnie

wysmienity

Proponowane wyszukiwania