cytryna - 13435 przepisów (strona:85/896)

Ciasto budyniowe z kaszą manną 793

kaszą manną Składniki: ciasto kruche 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko masa 2 jajka 1 białko 80g cukru pudru sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny 200g kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki kaszy manny szczypta soli Wykonanie: - mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić(...)nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach - podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzić - żółtka oddzielić od białek, przełożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając - gdy masa zacznie lekko gęstnieć, zdjąć ją z ognia, dodawać stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gładkiej

Smakołyki Bereniki
Sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków 105

miseczki z lodowatą wodą lub woda + kostki lodu, pozostaw na 5 minut. Korniszony pokrój w cienkie talarki. W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj do dokładnego połączenia majonez, musztardę dijon, sok cytrynowy i przyprawy. Sosem polej wszystkie przygotowane składniki sałatki i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp świeżo posiekaną zieleniną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto Facebook ProstePesto(...)https:\/\/prostepesto.pl\/salatka-ziemniaczana-z-mlodych-ziemniakow\/#wpzoom-rcb-direction-step-628298be13cd9","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj do dok\u0142adnego po\u0142\u0105czenia majonez, musztard\u0119 dijon, sok cytrynowy i przyprawy. Sosem polej wszystkie przygotowane sk\u0142adniki sa\u0142atki i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp \u015bwie\u017co posiekan\u0105 zielenin\u0105.","text":"W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj do dok\u0142adnego

ProstePesto.pl
JESIENNY DESER WIELOOWOCOWY 104

cukru cynamonowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka cynamonu Mus owocowy: 0,5 kg śliwek 4 jabłka  4 gruszki 3 opakowania galaretki cytrynowej 1 opakowanie żelatyny (60g) (ja używam żelatyny fix deserowej Dr Oetkera) Śmietanka: 330 ml śmietanki kremówki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: ok 50 g startej(...)podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy, a następnie opakowanie żelatyny . Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można najpierw dodać

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na zimno z truskawkami 91

jest sposób na jej pominięcie przy pomocy galaretek. Lista zakupów ( na tortownicę 24 cm) 200 g ciasteczek typu herbatniki 100 g masła 800 g waniliowego serka homogenizowanego 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka truskawkowa 450 + 350 ml wrzątku 500 g truskawek Krok pierwszy: tortownicę o średnicy 24 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Obie galaretki cytrynowe należy rozpuścić dokładnie(...)się psujących efekt grudek, – spód z ciasteczek można dowolnie wymienić na przykład na biszkopt, – na wierzchu masy serowej świetnie sprawdzą się wszelkie owoce sezonowe, – zamieniając galaretkę cytrynową na wiśniową bądź malinową, można uzyskać ciekawy efekt wizualny kolorowej masy serowej. I przede wszystkim: s ernik jest pyszny

Proste-przepisy.pl
Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek. 156

zdejmujemy z ognia. Zazwyczaj nie dodajemy przypraw do gotowania krewetek, przyprawy są w sosie do maczania rolsów. Jeżeli ktoś chce, to można dodać odrobinę soli do gotowania albo trawę cytrynową. Spring rolls Spring rolls z makaronem ryżowym.       Spring rolls z makaronem typu vermicelli. Makaron ryżowy vermicelli ma postać cienkich, długich niteczek. W zasadzie nie trzeba go gotować(...)posypania sosu Wszystkie składniki staranie ze sobą połączyć. Spring rolls przepis Krok 1. Krewetki ugotować w niewielkiej ilości wody na patelni. Do gotowania można dodać odrobinę soli lub trawę cytrynową. Gdy krewetki zmienią kolor na ładny pomarańczowy, natychmiast zdjąć z ognia i odcedzić. Każdą krewetkę przekroić wzdłuż na pół. Filet z kurczaka, o ile używany, pokroić w cienkie plasterki. Makaron

Moja Książka Kucharska
Sałatka caprese z porzeczką i arbuzem 113

gałązek, rozsyp je po sałatce. Listki bazylii pokrój w paseczki i również udekoruj nimi sałatkę. Truskawkowy dressing z chili przygotuj według instrukcji na opakowaniu, wymieszaj go z sokiem cytrynowym i oliwą. Sosem skrop romantyczną sałatkę caprese, na koniec prosto z młynka posyp niewielką ilością grubo zmielonego czarnego pieprzu. ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type(...)u0142atk\u0119.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/salatka-caprese-z-porzeczka-i-arbuzem\/#wpzoom-rcb-direction-step-60e56352ef569","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Truskawkowy dressing z chili przygotuj wed\u0142ug instrukcji na opakowaniu, wymieszaj go z sokiem cytrynowym i oliw\u0105. Sosem skrop romantyczn\u0105 sa\u0142atk\u0119 caprese, na koniec prosto z m\u0142ynka posyp niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 grubo zmielonego czarnego pieprzu.","text":"Truskawkowy dressing

ProstePesto.pl
Żółta pasta ziołowa z Kambodży 132

Żółta pasta z trawy cytrynowej czyli Kroeung Żółta pasta Kroeung, z całą pewnością nadaje kuchni kambodżańskiej wyraźny egotyczny smak i aromat. Bez wątpienia pasta Kroeung odróżnia dania kuchni khmerskiej od sąsiadów, z którymi graniczy Kambodża takimi jak Wietnam czy Tajlandia. Żółta pasta, choć dla wyjaśnienia istnieją jeszcze, czerwone czy zielone pasty Kroeung są podstawowym aromatem do wielu dań(...)się ten przepis, niewątpliwie spodoba Ci się danie, które z niego powstanie.  👥 – ❌ ⏰ – 15 minut 🇰🇭 – Kambodża Co potrzebujesz by zrobić żółtą pastę 4-5 łodyg trawy cytrynowej 3 ząbki czosnku 2-3 szalotki 4-5 cm galangi lub imbiru 3 liście kafiru 2 łyżeczki kurkumy Sok z limonki 15 ml oleju roślinnego Woda Żółta pasta

RafalCook
Sernik gotowany na herbatnikach z Lemon Curd 172

Uwielbiamy sernik gotowany. Nie wymaga pieczenia. Łatwy w wykonaniu. Niezwykle pyszny. Wyszedł mi bardzo słodki, ale połączyłam go pysznym kremem cytrynowym i to był strzał w dziesiątkę. Słodkie z kwaśnym to idealne połączenie. Najlepsze :)  Potrzebujemy:   Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie waniliowy w wiadereczku )  4 jajka 20 dag masła lub margaryny niepełna szklanka(...)przez gęste sitko i przekładamy do słoiczka, następnie studzimy, zimny wstawiamy do lodówki do stężenia. 4. Podanie: Stężony sernik kroimy na 16 porcji. Każdą porcję smarujemy z wierzchu kremem cytrynowym i dekorujemy płatkami migdałowymi. Gotowe. Podajemy. Smacznego życzę.   Moje rady: Sernik można pokroić na około 16 porcji. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.  Ser gotowy

Izabelawkuchni
Babka cytrynowa 155

Babki najczęściej przygotowujemy na Święta Wielkanocne, jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przygotować takie ciasto bez okazji. Moją ulubioną babką jest babka cytrynowa i przygotowuję ją kilka razy w roku. Jest ona mocno cytrynowa w smaku, a Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką 166

łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju Masa budyniowa: 1 l soku pomarańczowego 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki cukru 1 op. galaretki pomarańczowej/brzoskwiniowej Pianka cytrynowa: 1 op. galaretki cytrynowej 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego Pianka pomarańczowa: 1 op. galaretki pomarańczowej 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe/brzoskwiniowe 2 puszki mandarynek Jajka ubijamy(...)mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę. Mieszamy dokładnie. Ciepłą masę budyniową wylewamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną (ale płynną) galaretkę miksujemy przez kilka minut, aż nabierze puszystości. Wlewamy zimne mleko skondensowane niesłodzone i ubijamy dalej, jeszcze przez

Smaki Na Talerzu
ZUPA TOM KHA GAI 112

Szybka i łatwa w przygotowaniu – Pełna smaków – Zdrowa ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Mleko kokosowe – 1 litr – Podwójna pierś z kurczaka – Galangal korzeń wielkości kciuka – Trawa cytrynowa 2 sztuki – Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk – Pieczarki brunatne – 200g / mogą być również zwykłe pieczarki, shitake, boczniaki lub inne podobne grzyby / – Cebula biała – Papryczka chili – Liście kaffiru – 7 sztuk – Pasta(...)wrzuć do niego pokrojony w plasterki korzeń galangalu, łyżkę pasty TOM YUM* oraz obrane z wierzchniej warstwy z odciętą końcówką i utłuczone tłuczkiem lub w moździerzu trawy cytrynowe. *Mając na myśli łyżkę, chodzi o płaską łyżkę, pasta jest bardzo ostra. 2. Kiedy składniki się nieco podgrzeją, wlej mleko kokosowe. Kiedy mleko będzie gorące, dodaj filety z kurczaka pokrojone w kostkę

globuskulinarny
Truskawkowe niebo 171

Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl.mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 400 ml wrzątku Masa cytrynowa: 200 ml wrzątku, 1 galaretka cytrynowa, 400 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, a następnie mąkę(...)24x38 cm. Pieczemy ok. 15 minut. Masa truskawkowa: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wrzatku. Tezejace mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia. Masa cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy w szkl.wrzatku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu tezejaca galaretkę. Mieszamy, wylewamy na zastygnieta masę truskawkową. Gdy masa stężeje, układamy herbatniki

słodki bratek
Pieczony łosoś teriyaki z salsą mango i cytrynowo-bazyliowym ryżem 104

łyżki wody – 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu – sok z 1 limonki – 1 łyżka startego imbiru – 1 duży ząbek czosnku – 1/2 chili Składniki na cytrynowo-bazyliowy ryż: – 200g ryżu – 1 łyżka oliwy – skórka z 1 cytryny – garść listków bazylii Dodatkowo: meksykańska salsa mango chili , sezam do posypania ŁOSOŚ: W dużej misce(...)zagotowania. Dopiero zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 8 minut. Ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 8 minut. Przesypujemy do miski i łączymy go ze skórką cytrynową i posiekaną bazylią. Na talerzach układamy ryż, na nim porcję łososia i na końcu układamy salsę mango-chili. Smacznego! Artykuł Pieczony łosoś teriyaki z salsą mango i cytrynowo-bazyliowym ryżem

Be Fit Be Strong
SŁONECZKO 119

łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 łyżeczka pasty waniliowej 50 g posiekanej gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 700 ml gorącej wody 1 puszka mandarynek (312g) Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem(...)gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około około 45- 50  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.  Masa waniliowo - czekoladowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania