mnie zniknęły szybko w ciągu dnia z talerza ;D Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia – na ciepło
Zasmakuj Kuchniugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym. Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami . SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów/ ok 600 g wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca) przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano, 2 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe
cool and mintywinny z czerwonych winogron, podsmażać mieszając z 5 minut, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - takie buraczki bardzo lubimy do wielu potraw mięsnych, gulaszów, również do placków ziemniaczanych, kopytek, kaszy........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZiemniaki i grzyby to zawsze dobre połączenie. Sprawdza się w wielu potrawach. Zupę grzybową lubię najbardziej właśnie z ziemniakami, a wszyscy przecież wiedzą, że sos grzybowy idealnie pasuje do kopytek, placków ziemniaczanych lub po prostu do świeżo ugotowanych ziemniaków. Taką sałatkę z ziemniaków i grzybków marynowanych możecie przygotować na jakąś imprezę, ale dobrze też sprawdzi się na świątecznym stole
Smaczna Pyzaunosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp. i pyszne domowe danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, łyżeczka
Zasmakuj Kuchnitaki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami
Zasmakuj Kuchnipodsypać mąką, ale nie za dużo bo kluski będą twarde. Uformować gruby wałek. Następnie podzielić na 3 części i z każdej uformować cienki wałeczek. Lekko spłaszczyć i kroić jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Kluski podałam z roztopionym masłem, z dodatkiem bułki tartej. Wierzch posypałam cukrem
Agusiowe smakołykiprzecisnąć przez praskę. Wsypać sporą szczyptę soli, wbić 2 jajka i dodać tyle mąki, by dało się zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto (tak jak na kopytka). Z ciasta uformować wałek i pokroić na 12-15 porcji. Każdą porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół i skleić, formując rożki. Rożki panierować
Świat Domowej Kuchniodpoczynek. W każdym razie, z racji tego, że miejsce było mało uczęszczane spotkałem tam skupisko pieprzników jadalnych potocznie zwanych "kurkami". Aromatyczne grzyby całkiem dobrze wypadają w towarzystwie makaronu lub kopytek, dlatego postanowiłem podać je z makaronem ziemniaczanym. Składniki: - świeże kurki - cebula - nieświeże ziemniaki - mąka ziemniaczana Wykonanie: Kurki myjemy, kroimy i podsmażamy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Ziemniaki
Kryzysowa Książka Kucharskamąki i śmietany. Całość dobrze wymieszaj i duś na niezbyt dużym ogniu przez mniej więcej 5 minut. Tak przygotowany schab w sosie kurkowym podawaj z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub kopytkami
blog.moje-pasje.infoLubię ten sos, bo jest smaczny, aksamitny i delikatny. Doskonale nadaje się do kopytek, klusek i makaronów. Świetnie sprawdzi się w daniach zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych Składniki: 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 2 cebula drobno posiekana 300 ml bulionu z warzyw 150 ml słodkiej śmietanki (18 %) natka pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku (użyłam mrożonego
Kuchnia u Krysipotrzebnych do ich obróbki. Jestem posiadaczką tego poradnika od niedawna, ale zdążyłam już wypróbować kilka przepisów. Zaczęłam od działu “Zioła od kuchni” i przygotowałam makaron nagietkowy i kopytka z tymiankiem . Proste potrawy, które stopniowo i nienachalnie przekonują mnie do smaku i zapachu ziół. Pod wpływem książki zdecydowałam się na własnoręczne przygotowanie octu jabłkowego . Poszłam nawet o krok
Pieguskowa Kuchnianarodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule
Słodka Stronawszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie. Na blogu gościły już kopytka dyniowe , d yniowe szpecle , dyniowe knedle z jeżynami i leniwe dyniowe , a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania. Dyniowe kluski śląskie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!