Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Przepis na : obiad

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które charakteryzują się malutkimi rowkami, w których przy podaniu zbiera się sos. Smakiem przypominają polskie kopytka. Ich nazwa pochodzi od słowa „gnocco”, co oznacza grudę.   We Włoszech podaje się je z przeróżnymi sosami, mięsami , pesto, albo po prostu polane masłem i posypane parmezanem.  W moim domu najczęściej znikają podsmażane na maśle. Pycha! Polecam.  (około 6 porcji) 1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych i najlepiej starych) około 150g mąki p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Di gotuje

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.