kopytka - 2368 przepisów (strona:87/158)

Pieczeń wieprzowa z kminkiem 195

kilkakrotnie w czasie pieczenia skrapiać sosem. Upieczone mięso odłożyć, by odpoczęło. W miedzyczasie zlać sos spod pieczeni i zblendować pokrojone plastry mięsa polać sosem z pieczeni podawać z pyzami, kopytkami lub kaszą. Super smakują z zasmażaną kapustą i buraczkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane 150

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które charakteryzują się malutkimi rowkami, w których przy podaniu zbiera się sos. Smakiem przypominają polskie kopytka. Ich nazwa pochodzi od słowa „gnocco”, co oznacza grudę.   We Włoszech podaje się je z przeróżnymi sosami, mięsami , pesto, albo po prostu polane masłem i posypane parmezanem.  W moim domu najczęściej znikają podsmażane na maśle

Di gotuje
Przepisy na pyszne zupy dyniowe 179

dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała galeria dań z dynią w roli głównej. W najbliższych postach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos grzybowy. Przepis krok po kroku. 140

czasie wlej śmietankę, zredukuj na małym ogniu do pożądanej gęstości.   Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec wsyp koperek. Sos nadaje się do kopytek, placków czy mięsa. Równie dobrze smakuje z pieczywem jako samodzielne danie.   Sos grzybowy to obowiązkowa pozycja w moimi menu, zwłaszcza późnym latem

kuron.com.pl
Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem 145

fani kluseczek? Tak? To mam dla Was coś ekstra! Pyszne mięciutkie domowe gnocchi z burakami! Nie tylko świetnie wyglądają, ale też bardzo dobrze smakują. Gnocchi możecie wykorzystać, jak polskie kopytka, albo podać z masłem, parmezanem, botwiną i chipsami z szynki parmeńskiej, jak w tym przepisie. Gorąco polecam każdemu miłośnikowi glutenu! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 40 gnocchi) Gnocchi buraczane

Food Square
” Francuskie ” roladki z łopatki 156

żeby uzyskać gładką masę . Czosnek i cebula powinny dać odpowiednią aksamitną konsystencję , jeśli użyliście kremówki . Gorące roladki układamy na talerzu , polewamy obficie sosem i serwujemy . Doskonale pasują podsmażane kopytka . Smacznego !     Artykuł ” Francuskie ” roladki z łopatki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kaczka pieczona przepis + z czym podawać? 127

towarzystwo;-) Mięso z kaczki pieczone smakuje podane z wszelakimi wyrobami z ziemniaków i warzywami, tj.: ziemniakami tłuczonymi, puree z dodatkiem śmietany, masła lub mleka, z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, kluskami “na szaro” czy chrupiącymi ziemniakami zasmażanymi na złoto; ziemniaki posypujemy świeżym koprem; z pierogami nafaszerowanymi jabłkami z cynamonem; z rozmaitymi kaszami, np. pęczak, gryczaną, perłową, jaglaną

Zasmakuj Kuchni
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 171

Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku

Cztery Fajery
Karkówka nadziewana suszonymi śliwkami i czosnkiem 193

Pomysł na niedzielny obiad - duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!).  Składniki

Ugotować
Moskole po lubelsku 171

dyspozycji mam tylko moją kuchenkę gazową a ślad po kuchni węglowej dawno zaginął.  Pozostała mi moja oddana patelnia i odrobina oleju. Ciasto robi się tak samo jak na kopytka. Proste! Nadszedł w końcu czas i usmażyłam te przepyszne placuszki. Jeśli są wśród moich czytelników osoby mieszkające w pobliżu gór to liczę na ich wyrozumiałość :) Składniki: * ziemniaki * mąka * jajko

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz drobiowy z grzybami 144

Gulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności

Zasmakuj Kuchni
Chleb z ziemniakami – jak wykorzystać ziemniaczane resztki 139

chleba. To taki irański zwyczaj pieczenia chleba. W mojej kuchni nic się nie marnuje. Ziemniaczane resztki zawsze można wykorzystać nie tylko na chleb z ziemniakami ale do wyrobu kopytek , krokietów i warzyw pod ziemniaczaną pierzynką . Domowy chleb jest zawsze mile widziany zwłaszcza, że rodzinka lubi kanapki ze świeżego chleba. Zapraszam na kanapkę z irańską mortadelą i irańskimi ogórkami, które

codojedzenia
Słodkie ziemniaki pieczone z tofu 150

sięgnijcie po świeżą papryczkę chili lub użyjcie odrobiny suszonej pikantnej papryki. Oliwę z oliwek zastąpić można olejem słonecznikowym. Lubisz słodkie ziemniaki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Kopytka ze słodkich ziemniaków . The post Słodkie ziemniaki pieczone z tofu appeared first on MeCooks

mecooks
Gniocchi z bazylia i pieczarkami 164

lubię i wolę sama coś na szybko ugotować nawet w dni kiedy jestem zabiegana i nie mam dużo czasu. Gniocchi to chyba jeden z niewielu wyjątków. Pyszne przypominające polskie kopytka włoskie kluseczki, są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych. Można serwować... Artykuł Gniocchi z bazylia i pieczarkami pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki

Fit Food Brunetki
POLKA 2017 122

znajdziemy wiele cukru resztkowego (0,8g/l) natomiast kwasu jest 4,7g/l.  Polkę Czerwoną podano nam w towarzystwie pieczonego dzika (upolowanego oczywiście na terenie Winnicy Srebrna Góra) z kopytkami, oraz czerwoną kapustą. W pierwszym momencie mieliśmy wątpliwość czy tak młoda i delikatna Polka uniesie pieczonego dzika – uniosła. Brawa za doskonale przyrządzonego dzika, oraz inne dania dla Karczmy Polany. Podsumowując

królestwo garów