barszcz - 4003 przepisów (strona:87/267)

Potrawy na Wielkanoc 122

życzę zdrowych i spokojnych  Świąt Wielkanocnych,  optymizmu, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na Wielkanoc. Zupy: Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy

Codziennik Kuchenny
Warsztaty fotografii kulinarnej z Olympusem 111

Gienio Mientkiewicz. Do dyspozycji mieliśmy: zupę krem z żółtej papryki z chorizo zupę ziemniaczaną z kurkami bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami z buraka Oczywiście w trakcie warsztatów nie mogliśmy się powstrzymać od konsumowania naszych modelek , ponieważ pachniały bardzo kusząco. Do dyspozycji mieliśmy mnóstwo różnorodnych gadżetów

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki drobiowe 257

ksylitol i olej  i masło. Całość wyrabiamy(jest elastyczne i mięciutkie), zostawiamy  do wyrośnięcia na 40 minut. Krok 2 Udka z kurczaka( wcześniej ugotowane w wywarze na barszcz) obieramy i mielimy.Dodajemy 200 ml bulionu drobiowego i mieszamy. Krok 3 Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt , kładziemy zmielone mięsko i zawijamy.Kroimy w 2 cm kawałeczki(...)Przekładamy na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.Po wyrośnięciu smarujemy rozbełtanym jajem . Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.Podajemy z barszczem

Różowa kuchnia
Barszcz czerwony – najlepszy 177

Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, … Przeczytaj cały artykuł Post Barszcz czerwony – najlepszy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Krokiety z jajkiem 200

też nie za cienkie ,i to dzięki tacie uwielbiam robić naleśniki w każdej postaci  zajadać się nimi . I tu zapraszam na wypróbowanie przepisu z jajkiem ,są super z barszczem czerwonym .  Składniki na naleśniki             1 kg mąki             1 l mleka(...)pieczarek i cebuli i dokładnie wszystko razem mieszam i gotowe . Wykładam na wcześniej usmażone naleśniki do wyczerpania farszu ,można przesmażyć krokiety w bułce i jajku ,znakomicie smakują z barszczem czerwonym

Mój Smak
Barszcz wołyński 140

Barszcz ukraiński ma 39 odmian. Tym razem proponujemy barszcz wołyński.  Składniki 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder) 500 g małych buraków 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli 1 pęczek włoszczyzny ćwiartka kapusty włoskiej 4 ziemniaki sól pieprz listek laurowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany zielenina   Przygotowanie  Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości

R'n'G Kitchen
PRZEPIÓRCZE UDKA 122

Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy(...)panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy udka, na małym ogniu z dwóch stron aż ładnie się zarumienią.  Udka podajemy do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami

Kulinarne Fantazje Marioli
barszcz ze skwarkami z cebulką... 165

zalewą, wsypać kucharka, majeranek, pieprz mielony, śmietanę, posiekany koperek, zagotować na smalcu usmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą, wsypać mąkę i wymieszać na złocisty kolor, zasmażkę dodać do barszczu mieszając i doprowadzić do zagotowania, wyłączyć barszcz jest syty, smaczny zwłaszcza w chłodne dni.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 177

łyżeczki płaskie cukru, i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, ale tak aby bezpośrednio zupy nie gotować, tylko aby delikatnie wrzała (wtedy ma ładny kolor, jak zagotujemy będzie nie barszcz czerwony a brunatny, ot cały sekret z kolorem barszczu ;-) heheh). Gotujemy aż buraki będą miękkie. Pod koniec dodajemy fasolę, zagotowujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną. Gorącą zupę

SMYKWKUCHNI
Botwinka z mlekiem kokosowym 165

chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200  ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy(...)bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy. Po około 5 minutach dodajemy koncentrat barszczu i mleko kokosowe. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym i szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
pyszny chłodnik na mleku, śmietanie, jogurcie z olejem rzepakowym... 131

Składniki: botwinka 4 pęczki, rzodkiewka 2 pęczki, ogórek zielony 2 średnie, ząbki czosnku 6 sztuk, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, koncentrat barszczu czerwonego 4 łyżki, śmietana 12% 200 ml, jogurt naturalny 200 ml, mleko 3,2% 200 ml, woda 2 litry, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki/smakowy, kucharek(...)płynie - do smaku, jajka ugotowane na twardo 8 sztuk botwinkę dokładnie umyć i pokroić liście z łodyżkami, buraczki drobno pokroić, zalać wodą i gotować z 20 minut dodać koncentrat barszczu, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i wystudzić wywar do letniego wsypać starte na grubszych oczkach ogórki zielone, pokrojone drobno rzodkiewki, szczypiorek, pietruszkę, koperek posiekany, wlać olej rzepakowy smakowy:bazylia,czosnek

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 184

Prawdziwy ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz czerwony (bez zakwasu) 140

pisać ;-) Ale za to własne imię wykaligrafowała literami wielkimi jak sam rysunek, stwierdzając że musi tak być, żeby Mikołaj się nie pomylił ;-) A dla Was mam dziś przepis na barszcz czerwony, ale taki bez zakwasu buraczanego. Po prostu: wywar z buraków i wywar mięsno - warzywny, który równie dobrze możecie zastąpić rosołem, jaki zostanie Wam z niedzielnego obiadu. Nie bójcie się(...)godzin na małym ogniu.  Następnie przecedzamy wywar do garnka z burakami, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (nie bójcie się go, bo to on podkreśla smak barszczu) i gotujemy aż smaki wzajemnie się przenikną (ok. 30 minut). Doprawiamy octem (nada pożądanego koloru, a poza tym idealnie wyostrza smak) i majerankiem. Przepyszny

Czary - gary w kuchni
BOTWINA – NIE TYLKO DO BARSZCZU 166

Botwina to warzywo znane w polskiej kuchni od wieków. Tak... Artykuł BOTWINA – NIE TYLKO DO BARSZCZU pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Krokiety z mięsem i kapustą 117

Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania(...)naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor. Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie. Notatki * u mnie mięso mieszane z przewagą drobiowego - w pierwszej kolejności przygotujcie farsz, a następnie naleśniki. Zawijajcie farsz w jeszcze ciepłe naleśniki, wtedy nie powinny

Wędrówki po kuchni