barszcz - 4003 przepisów (strona:89/267)

,,Wigilijna zupa midałowa” 95

Jaką zupę jada się u Was w Wigilię? U mnie w rodzinnym domu była to zupa grzybowa, u innych jada się czerwony barszcz z uszkami lub barszcz z grzybami. Są jednak rejony Polski, gdzie w czasie Wigilii je się zupę migdałową. Dzisiaj chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę wigilijną. Myślę, że jest ona raczej deserem, niż daniem głównym. Słodka, migdałowa

Podróż w kulinaria
Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem 278

nich sałatkę, można upiec je w skórce w piekarniku, a potem obrać i wykorzystać. Z pieczonych buraków można też przygotować pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą zupę. Jeśli lubicie buraczane zupy (barszcz, barszcz ukraiński, botwinka, chłodnik litewski) to do listy swoich ulubionych zup dodacie też krem z pieczonych buraków. Idealny gdy za oknem mróz i potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego. Ma piękny, intensywny

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką. 197

moim domu na Święta Bożego Narodzenia zawsze gotuję barszcz czerwony w ogromnych ilościach ;-). Mój R bardzo lubi tę zupę. Zawsze do niej piekę pyszne paszteciki. W tym roku dodatkowo jeszcze zrobię pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką. Posypałam je startym cheddarem i mieloną słodką papryką. Zainspirowałam się przepisem ze starej gazetki. Sporo zmieniłam w tym przepisie, ale efekt jest(...)Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym cheddarem i posypać mieloną słodką papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 20 minut. Podawać z barszczem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano 149

sosem pomidorowym zaś  cappelletti podawane jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszym dachem pierożki zasmakowały z barszczem i maślanym sosem z oregano. Ciasto: - 20 dag mąki pszennej - 2 jaja - szczypta soli  Farsz; - 3 pieczarki - 2 garści jarmużu - 1 ząbek czosnku - gałązka rozmarynu - kromka chleba - sól - pieprz(...)pierożki. 4. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju i gałązki oregano, czas gotowania zależy od grubości ciasta, ok. 3-4 minut. Podawać z bulionem lub barszczem, lub polane roztopionym masłem z dodatkiem świeżego oregano

Apetyczna babeczka
Krokiety z mięsem 161

Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie. Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu. Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z  rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony z buraczków na żeberkach 136

Bardzo smaczny barszcz czerwony na żeberkach, nieco inny niż  barszcz ukraiński z fasolą , ale równie smaczny. Intensywnie czerwony dzięki dodatkowi cukru i kwasku cytrynowego. Dla naszego alergika była wersja bez jajka i śmietany. Z mięsem z ugotowanych żeberek. Mniam! 1 pasek żeberek wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 małe cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 duże

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Uszka z kapustą i grzybami 126

Idealne bo barszczu na wigilijny stół lub na piątkowy obiad. Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule(...)tacy wysypanej mąką . Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym

Bajeczna Kuchnia
Chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewkami 121

pomysł, aby buraczki upiec, następnie zetrzeć na tarce i dopiero wymieszać z jogurtem, startym ogórkiem i rzodkiewkami. Do uzyskania pysznego smaku i koloru wykorzystałam koncentrat buraczany (taki do przygotowania barszczu). Wyszło przepyszne! Spróbujcie koniecznie, bo upały nadchodzą! :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 800 g jogurtu greckiego 4-6 szt. rzodkiewek 1 długi ogórek 4 małe buraczki (lub 2 duże(...)solimy. Po kilkunastu minutach warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku umieszczamy jogurt grecki, kefir, starte warzywa i koperek. Mieszamy. Dolewamy koncentrat barszczu i mieszamy, aby dokładnie zabarwił nasz chłodnik. W razie potrzeby chłodnik doprawiamy (ja już nie doprawiałam). Chłodnik podajemy lekko posypany koperkiem z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego

MyCookBook.pl
Krokiety z mięsem i kapustą 184

kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody(...)mieszamy, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażymy i zawijamy je z farszem. Otaczamy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Przepis na barszcz znajdziecie TUTAJ:) SMACZNEGO! Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 189

Jesteśmy zakochani w tym daniu:) Oboje uwielbiamy żółty ser, który z dobrze doprawionymi pieczarkami prezentuje się bardzo fajnie. Takie krokiety nadają się również do świątecznego barszczu 1 h 6 krokietów Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklana wody mineralnej 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól, czerwona papryka, bazylia, pieprz 600 dag pieczarek 100 dag sera żółtego 2 jajka bułka tarta(...)zetrzeć na tarce. Na środek naleśnika układać pieczarki i żółty ser. Zwinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Idealne na chłodne wieczory z dodatkiem czerwonego… barszczu! Smacznego Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Zachwytu Ukrainą c.d. (3) 197

odliczanie trwa Kuchnia ukraińska wydaje mi się, że jest bardzo podobna do polskiej co w sumie jest uzasadnione - mamy wspólna większą część historii. Znany jest nam wszystkim barszcz ukraiński więc nie będę się rozpisywać nad jego wspaniałym smakiem. Oczywiście tak jak Polacy, Ukraińcy mają wiele dań z kaszy i ziemniaków. Wydaje mi się, że mało dań mięsnych. Posiadają(...)przekąski, w ogóle nie dostępne w polskich sklepach. Z przekąsek moimi faworytami są sucharki w przeróżnych smakach - od śmietankowych i serowych po grzybowe i smak galarety z chrzanem lub barszczu!!! Są naprawdę pyszne i do tego kosztują grosze. Słodycze natomiast to najpyszniejsze na świecie babeczki Bonjour! Ta ich cudowna nazwa - ach... jakby witała mnie codziennie rano taka babeczka...poniedziałek - wanilia

sierotka maRysia w kuchni
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 184

Już za kilka dni najważniejsze święto chrześcijańskie - Wielkanoc . A co za tym idzie? Najlepsze dla mnie jedzenie w ciągu całego roku . Czy to żurek czy to barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem(...)korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która daje siłę na cały długi dzień. Bajecznie smaczna! Dla tych, którzy chcą zdążyć przed śniadaniem wielkanocnym z własnym żurem / barszczem, powinni zacząć już robić własny zakwas. Podstawowe składniki do żurku są na wyciągnięcie reki w sklepach. Jednak na smak żurku  wielkanocnego z wszystkimi wyżej wymienionymi składnikami musimy poczekać

Right Behind The Kitchen
Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu 161

Intensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z  wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru  z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren(...)wysokości naczynia. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Przykryć gazą i związać. Odstawić w ciepłe miejsce. Po około 4 dniach zdjąć  wytworzoną na wierzchu pianę a barszcz przecedzić. Przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w spiżarni

Maślane ciasteczko
wigilijny barszcz z fasolą 145

górach tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo.  Składniki: 2 litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania