przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na zakwas na żurek i na czerwony barszcz . Dziś też pojawi się przepis na zakwas, ale z dodatkiem płatków owsianych. Lubię nowości, a takiego zakwasu jeszcze nie robiłam. Zakwas będzie gotowy po 4-5 dniach, natomiast jeśli lubicie
Kulinarne przygody Gatitygodz. zaczął się lekko pienić, dobry po 4-5 dniach. Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi. Bardzo mi smakował :) Można ugotować na nim czysty barszcz czerwony. Uwagi do przepisu : Z dojrzałego zakwasu zdjąć ewentualną pianę ( u mnie nie było ) i przelać do butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce przez 14 dni, albo poddać pasteryzacji i będziemy mogli(...)spożytkować go w późniejszym czasie. Warto też przygotować barszcz. Do przygotowania zakwasu używamy naczynia kamionkowego lub szklanego słoja. Zakwas nie jest gotową zupa, a posłuży do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie. Zasadniczo nie mieszamy zakwasu podczas dojrzewania, słój powinien stać jedynie w cieple i mieć dostęp powietrza (przykrywamy gazą ) Zakwas można zrobić z połowy składników. Źródło : stąd
Proste PotrawyBarszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo. Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Przeczytaj cały przepis na barszcz
w kuchni i w ogrodziePost Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeNigdy nie pałałam miłością do barszczu ukraińskiego jednak ta propozycja mnie zachwyciła. Pyszny, niesamowicie sycący i rozgrzewający. Dodatkowo w okolicy stycznia i lutego miałam straszne zapotrzebowanie na zupy z mięsem więc robiłam je w kółko. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś
Brzuszki Łakomczuszkimiałam ochoty dopóki nie zauważyłam tego buraka:) I ju ż wiedziałam, że przerobię go na zupę buraczaną ( b o czy tak ą zupę mo ż na nazwać barszczem to nie jestem pewna ;). Zupa powstawała na bieżąco, po prostu dodawałam składniki i przyprawy i próbowałam, do końca nie będąc pewna jej ostatecznego smaku. Składniki na 2 talerze: * pietruszka
Zdrowa Kuchnia SowyPrzez cały rok czekam na uszka i barszcz czerwony. W domu od zawsze robimy je własnoręcznie, nie wyobrażam sobie kupowania gotowych, bo uważam, że to nie to samo. Przygotowywanie farszu, a następnie kilkugodzinne lepienie uszek jest tradycją i świetnie wprowadza w świąteczny nastrój. U nas przygotowuje się ich naprawdę dużo. W tym roku ulepiłam ich ok 500. Składniki: Ciasto
Pasja Smakudawna "chodził" za mną zakwas buraczany ale ciągle zapominałam kupić buraki. Zalet picia zakwasu jest bardzo wiele, mnie osobiście zależało na tym by użyć go do barszczu. Kiedyś już przygotowywałam taki zakwas ale był z ogromną ilością cukru, nie wiem dlaczego... Ponieważ cukru staramy się nie używać wcale , poszukałam coś ,co będzie odpowiadało naszym gustom. Troszkę pokombinowałam i z kilku(...)gotowy zakwas przez gazę, do butelek lub słoika i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Można go przechowywać kilka tygodni, ponoć nawet miesięcy. Wykorzystujemy do przygotowania barszczu lub używamy do picia przed posiłkami. Tak wygląda zakwas buraczany po jednym dniu kiszenia. Kromki chleba zostały już usunięte. Zakwas kisi się dalej. Zakwas buraczany po 4 dniach kiszenia
Smaczne Zdrowefareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zachowując tradycję, ale też zaspokajając kulinarne oczekiwania moich domowników, co roku na Wigilię przygotowuję paszteciki. Są one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru. Moje pierwsze paszteciki nie zaliczały się do szczególnie udanych. Po pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde
Przysmaki KarolkiBarszcz na zakwasie to jak pewnie u większości z was rzecz obowiązkowa na świątecznym stole. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. W ciągu roku nie zawsze mi się chce go robić ale w tym okresie to obowiązek i przyjemność. Pewnie nie smakuje tak jak te z torebki na szybko, do którego smaku wielu się jucz przyzwyczaiło
Bernika - moj kulinarny pamietnikPostanowiłam zrobić barszcz ukraiński, ale nie taki typowy, bo w przypadku mojej rodziny fasola w zupie nie przejdzie, a ze miałam pęczek ślicznej, dorodnej botwinki to żal byłoby jej nie wykorzystać do stworzenia tej zupy. Ogólnie przepis nie jest klasyczny, raczej jest mają luźną interpretacją na temat tej zupy, ale smakuje wybornie i prawie tak samo, gdy dawno temu miałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na barszcz wigilijny.Barszcz gotuje zawsze dzien wczesniej, by nabral odpowiedniego koloru I smaku. Skladniki: 8 burakow 2-3 marchewki 2 pietruszki cytryna- sok z calej cytryny pieprz, sol, paprika 1-2 lyzeczki cukru 1-2 lyzki octu grzyby suszone Wykonanie: Cale buraki gotuje okolo 2-3 godziny. W miedzyczasie obgotowuje grzyby. Obieramy marchew, pietruszke. Gdy buraki
Smaki Edytyzupę ) i buraczki suszone ( pojawiły się zupełnie przypadkiem bo z reguły suszonych warzyw nie używam ). No ale przecież nie wyrzucę . To był test czy można gotować z nich barszcz czy nie warto zawracać sobie głowy. Moje zdanie po zrobieniu obiadu ---warto mieć zachomikowaną taką paczuszkę suszonych buraczków . W razie ,,W", jak nam się nie chce iść po zakupy , zdrowie
Buniabaje w kuchnibyło ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść w układ z czosnkiem :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już. Robiłam zakwas na barszcz czerwony bez czosnku i był zupełnie dobry. A , że przyszła pora zakisić nowy na wigilijny barszczyk wymyśliłam sobie jeszcze inną nutę smakową. Wstawiam przepis dziś mimo tego , że zakwas jeszcze ,, pracuje
Buniabaje w kuchnizasadzie to najczęściej jadano u nas w domu na Wigilię barszcz czerwony z uszkami. Czasem u Dziadków ( Rodziców Mamy) zupę rybną , a u Wujka ( Mamy brata ) - grzybową z łazankami. Wiem , że u kogoś była migdałowa - ale zupełnie nie pamiętam u kogo i jak się ją robiło. Pokusiło mnie w tym roku by ugotować prócz barszczu ,który będziemy jeść lub popijać(...)przez całe Święta również taką wigilijną grzybową. Jedno jest nietypowe podałam ją z uszkami takimi jak do barszczu zamiast łazanek. Polecam miłośnikom zupy grzybowej szczególnie z uszkami podsmażonymi na rumiano. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni