dyspozycji mam tylko moją kuchenkę gazową a ślad po kuchni węglowej dawno zaginął. Pozostała mi moja oddana patelnia i odrobina oleju. Ciasto robi się tak samo jak na kopytka. Proste! Nadszedł w końcu czas i usmażyłam te przepyszne placuszki. Jeśli są wśród moich czytelników osoby mieszkające w pobliżu gór to liczę na ich wyrozumiałość :) Składniki: * ziemniaki * mąka * jajko
Pieprzyć z FantazjąGulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności
Zasmakuj Kuchnichleba. To taki irański zwyczaj pieczenia chleba. W mojej kuchni nic się nie marnuje. Ziemniaczane resztki zawsze można wykorzystać nie tylko na chleb z ziemniakami ale do wyrobu kopytek , krokietów i warzyw pod ziemniaczaną pierzynką . Domowy chleb jest zawsze mile widziany zwłaszcza, że rodzinka lubi kanapki ze świeżego chleba. Zapraszam na kanapkę z irańską mortadelą i irańskimi ogórkami, które
codojedzeniasięgnijcie po świeżą papryczkę chili lub użyjcie odrobiny suszonej pikantnej papryki. Oliwę z oliwek zastąpić można olejem słonecznikowym. Lubisz słodkie ziemniaki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Kopytka ze słodkich ziemniaków . The post Słodkie ziemniaki pieczone z tofu appeared first on MeCooks
mecookslubię i wolę sama coś na szybko ugotować nawet w dni kiedy jestem zabiegana i nie mam dużo czasu. Gniocchi to chyba jeden z niewielu wyjątków. Pyszne przypominające polskie kopytka włoskie kluseczki, są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych. Można serwować... Artykuł Gniocchi z bazylia i pieczarkami pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food Brunetkiznajdziemy wiele cukru resztkowego (0,8g/l) natomiast kwasu jest 4,7g/l. Polkę Czerwoną podano nam w towarzystwie pieczonego dzika (upolowanego oczywiście na terenie Winnicy Srebrna Góra) z kopytkami, oraz czerwoną kapustą. W pierwszym momencie mieliśmy wątpliwość czy tak młoda i delikatna Polka uniesie pieczonego dzika – uniosła. Brawa za doskonale przyrządzonego dzika, oraz inne dania dla Karczmy Polany. Podsumowując
królestwo garówdawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi , bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc byłam przekonana, że pierogi
codojedzeniadodatkowo był gulasz z cielęciny), pieczeniowym, czy z warzywnym leczo – znakomity, domowy obiad. Z jednego kilograma ziemniaków otrzymacie ok. 40 klusek – można również lepić je na kształt kopytek. Ach jak ja kocham kluchy! Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem): 1 kg mączystych ziemniaków 1 małe jajko 200 g świeżego szpinaku mąka ziemniaczana (ilość w przepisie) sól Ziemniaki gotujemy
Poezja smakusosy możemy doprawić mąka ( łyżkę mąki rozpuszczam w 100 ml wody, tak by nie było grudek, wlewam do sosu i jeszcze chwilę gotuje). Podaję z kaszą, ziemniakami, ryżem kopytkami i ulubiona surówka. Polecam
Gotowanie Patkijajek ugotowanych na miękko jest ciężkim wyzwaniem, ponieważ kotlety mielone należy formować i obtaczać w panierce w delikatny sposób. Pomimo tego zachęcam do przygotowania 😊 Jajka po szkocku podałam z kopytkami i sałatką z pomidorem, czerwoną cebulką i mini kulkami mozzarelli. Składniki na 5 porcji, tj. 5 kotletów mielonych: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
UgotowaćObrać arbuza cienko z zielonej skórki. Część czerwoną wyciąć i zjeść ze smakiem,lub zrobić miód arbuzowy. Białą część skórki pociąć na paski i pokroić nożem ,lub radełkiem do kopytek na małe kawałki ,takie na jeden kęs. Kawałki ponakłuwać widelcem i zanurzyć w roztworze sody i zimnej wody -3 łyżeczki sody rozpuszczone w 3 litrach wody. Pozostawić
w mojej kuchniFajny sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków Gdy zostają mi ziemniaki z obiadu staram się je wykorzystać. Zwykle są to kopytka, lub pierogi ruskie ale czasami robię takie ziemniaczki do obiadu. Sposób przygotowania banalny a dzieciaki zajadają ze smakiem. Składniki: około 5 ugotowanych ziemniaków 10 dag startego na małych oczkach tarki parmezanu 1 jajko sól pieprz – opcjonalnie Wszystkie składniki
MojaQchnia.plłyżeczka chrzanu, u mnie ostry opcja: płaska łyżeczka musztardy, u mnie brak świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie: posiekany koperek Przygotowanie: Śledzie kroję w nieduże kawałki, kroję skośnie jak kopytka, układam w misce, dodaję posiekaną drobno cebulę, starte na dużych oczkach obrane jabłko (lub posiekane drobno w kostkę), mieszam ze śmietaną i chrzanem. Doprawiam, dodaje posiekany koperek, odstawiam do lodówki
Zasmakuj Kuchniżółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym plasterku zrób wgłębienie np. kieliszkiem. Opłukane i osuszone
Różne smaki w kuchnijeszcze nieco mąki. Na stolnicy lub blacie wysyp nieco mąki i podziel ciasto na mniejsze części. Części ciasta roluj za pomocą dłoni, a następnie odkrój niewielkie kluseczki (podobnie jak kopytka). Charakterystyczne wgłębienia robi się za pomocą specjalnej drewnianej deseczki, choć może do tego posłużyć także widelec z cienkimi ząbkami. Do szprycy lub strzykawki dodaj pastę truflową i nadziej nią
nietylkopasta.pl