kopytka - 2368 przepisów (strona:84/158)

Kasza bulgur z truskawkami 117

najwięcej truskawek, bo to znakomity pomysł na szybki obiad, który dzieci zawsze chętnie zjedzą. Sos truskawkowy to nasza baza, ale podajemy go klasycznie z makaronem, sprawdza się też z kopytkami, kluskami kładzionymi, z ryżem i różnego rodzaju kaszami (np manną, komosą ryżową). Kasza bulgur to pszenna kasza, dlatego świetnie sprawdza się w roli sałatkowej, śniadaniowej czy deserowej. Zapraszam

Dorota Smakuje
Gnocchi ze szparagami i tymiankiem 112

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne. Ja postawiłam na klasykę, czyli gnocchi z mąki i ziemniaków. Pomyślałam, że do szparagów będą pasowały idealnie. Do tego delikatny sos z parmezanem. Pełnia szczęścia. W przepisie jest

wiecejwarzyw.pl
Kaczka pieczona w ziołach 123

minut. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry. Z czym podawać kaczkę w ziołach z jabłkami Kaczkę pieczoną w ziołach możemy serwować z kluskami śląskimi lub kopytkami, pieczonymi ziemniakami albo puree ziemniaczanym lub z ulubioną kaszą. Najczęściej podaję ją z dodatkiem  konfitury z żurawiny lub borówek. Kaczka pieczona w ziołach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Aromatyczny gulasz z szynki 162

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bogracz 91

mieso. Chwilkę gotujemy solimy i całość przelewamy do garnka z mięsem. 3 Podczas gotwania mięsa, robimy ciasto na kluseczki (ciasto jak na makaron) cieniutkie wałeczki i kroimy tak jak kopytka wielkości fasolki. 4 Sprawdzamy mięso ,jeśli jest już miękkie ale nie rozpadające sie dodajemy kluseczki, ziemniaki. Po kilku minutach wrzucamy ogórki paprykę i pomidory. W razie potrzeby dolać wody

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato 139

bułkę tartą, tylko zostawiam większe kawałeczki, do tego posmak boczku i pieczywo nabiera drugiego życia! Taką posypkę możemy dodawać do zup kremów, do makaronów, pierogów, kopytek. Składniki: PANGRATTATO: 2,5 czerstwej bułki 100 g boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać

Mój pomysł na
Marchewka z groszkiem 100

mnie totalny must have i nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej! Nawet do spaghetti lubię dorzucić świeżą rukolę, czy nawet ogórka kiszonego. Co na obiad? Obiady domowe przepisy: Kopytka w sosie z kiełbasą Kluski śląskie z farszem Kotlety z wątróbki Schabowe dziadka Krzyśka Młoda kapusta zasmażana Marchewka duszona z dodatkiem groszku, podawana na gęsto to dla mnie prawdziwy

MamaOskarka
Kluski szpinakowo - serowe 98

kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki.  Kiedy już wyrobiłam ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałek tak samo jak na kopytka.  Odcinałam kluski również w taki sam sposób - pod skosem. Wykładałam na wrzącą i osoloną wodę. Gotowałam przez ok. 1,5 minuty po tym jak kluski wypłynęły na wierzch

Pieprzyć z Fantazją
Karkówka w ciemnym sosie własnym 296

Karkówka w ciemnym sosie własnym- mięciutka i delikatna w smaku. Idealna do klusek śląskich lub kopytek . Składniki: 0,5 kg karkówki sól pieprz mielony 1 cebula pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku olej Wykonanie: Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut.  Karkówkę podsmażamy

Smak mojego domu
Masło z czosnkiem niedźwiedzim 205

Niezwykle aromatyczne masło do smarowania pieczywa, do omaszczenia pierogów lub kopytek. Wszystko to za sprawą liści czosnku niedźwiedziego, pierwszych wiosennych liści. 200 g masła 82% 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 25 g świeżego czosnku niedźwiedziego Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować na gładką masę za pomocą blendera z olejem i solą himalajską (można zastąpić zwykłą). Miękkie masło utrzeć

https:KKuchniaMniam
Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem 176

Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić włoską wersją naszych polskich kopytek, czyli Gnocchi. Jest to klasyczne danie z półwyspu apenińskiego, które idealnie komponuje się z aromatycznym sosem na bazie pomidorów, szpinaku i parmezanu. Przy okazji pochwalę się moją nową granitową stolnicą a jej zalety opiszę poniżej.   Gnocchi z sosem pomidorowym

kuron.com.pl
Restauracja Bez Tytułu - wykwintna kuchnia w Warszawie 85

delikatne i cienkie, w  środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka z kapustą pak choi, z sosem Alfredo i podwędzanym musem buraczanym, polecone nam przez kelnera. To był strzał w dziesiątkę! Kluseczki były mięciutkie, a charakteru dodawał im świeżo starty

Kulinarne przygody Gatity
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 114

apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z gulaszem

Ola la LCHF
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 138

kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego

Kuchnia MagdaLeny
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 138

kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego

Kuchnia MagdaLeny