kopytka - 2368 przepisów (strona:80/158)

Sałatka z batatów z sosem daktylowym 166

bylina pochodząca z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Sałatka z batatów z sosem daktylowym Bataty najczęściej spożywa się w formie gotowanej lub pieczonej. Idealne są do puree, zup, sałatek, kopytek czy gnocchi. Sałatka z batatami to dobry pomysł na apetyczny lunch czy podwieczorek. Poza batatami w sałatce znalazły się pestki dyni, jajka oraz makaron ryżowy. Sałatkę przygotować można wcześniej

mecooks
MĄKA KUKURYDZIANA 84

zastosowanie w kuchni.  Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli zagęszczania: zup, sosów, kremów omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli panierowania mięsa przygotowania klusek, kopytek do produkcji pieczywa, makaronów. Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany z ugotowanej na gęsto mąki kukurydzianej w niewielkiej ilości wody, a następnie wyłożonej na blaszkę

Ciastka - domowe słodkości
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 115

jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał

Ugotowane pozamiatane
Kotlety ziemniaczane z serem i parówkami. 103

tego z tzw. resztek. Głównie chodzi tutaj o ziemniaki z dnia "wczorajszego". Ile razy zdarzyło Wam się wyrzucić zalegające ziemniaki z obiadu, albo po raz setny robiliście kopytka!? teraz do kuchni zawitała różnorodność, czas na kotlety ziemniaczane. W moim wypadku z parówkami, ale można do nich dodać w zasadzie wszystko na co ma się ochotę, lub to co zalega

Radość kipiąca uśmiechem.
Keto zapiekanka dyniowa (Paleo, LowCarb) 116

przepisów z użyciem dyni to desery . Co prawda na przestrzeni roku pojawiły się 3 obiadowe przepisy wykorzystujące dynię: spaghetti z dynią i boczkiem , zupa krem z dyni , a ostatnio kopytka dyniowe . Jednak to tak jakby wyjątki potwierdzające regułę… Postanowiłam więc zerwać z tym schematem i przygotowałam dwa posiłki śniadaniowe z wykorzystaniem dyni . Jeden z nich jest zupełnie wytrawny

Modern Cave Girl
Na św. Marcina pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 134

topnienia i jest łatwo przyswajalny. Pieczona gęś to danie, dla którego warto poświęcić czas, bo pięknie odwdzięczy się za włożony w przygotowania wysiłek. Do pieczonej gęsi bardzo dobrze pasują kopytka , pieczone ziemniaki , kluski śląskie . Można podać też z kaszą z farszu – wystarczy na 4 spore porcje. Do gęsi tradycyjnie podaje się modrą kaszę. Naszym zdaniem prosta surówka jest

Niedzielny kucharz
Dyniowa owsianka z jabłkiem 99

upieczeniu miała miękką skórkę, więc zblendowałam ją z miąższem. Uwielbiam dynię za jej szerokie zastosowanie w kuchni, można z niej stworzyć mnóstwo wspaniałych rzeczy - od najprostszej owsianki, po dyniowe kopytka, placuszki czy ciasta. Wy też korzystajcie z sezonu i lećcie po dynię!  SKŁADNIKI/ 2 PORCJE: jedna miseczka owsianki (bez dodatków) dostarcza średnio: 388 kalorii / 13 g białka

Kuchnia Ellie
Duszone pieczarki 105

ulubioną przyprawą) .   Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki.   Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu.         Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem – Mini

Kulinarne S.O.S.
Duszone pieczarki 105

ulubioną przyprawą) .   Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki.   Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu.         Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem – Mini

Kulinarny S.O.S.
Pesto z bazylii (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 81

Ostatnio miało okazję wystąpić na blogu prawie dwukrotnie pod rząd, chociaż nie jako pierwszoplanowy bohater. Raz jako dodatek do keto placków z cukinii , a drugi raz stanowiło towarzystwo keto kopytek dyniowych . W obu przypadkach sprawdziło się wyśmienicie. A zapewniam, że na tym jego kulinarne zastosowanie się nie kończy… Równie dobrze nada się jako sos do zoodles oraz do steków

Modern Cave Girl
Pierogi z wołowiną i kapustą 164

wody. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, podzielić je na kilka części i uformować wałki, podsypując pozostałą mąką.  Każdy wałek pociąć na mniejsze kawałki (podobnie jak przy formowaniu kopytek), następnie rozgniatać w palcach formując cienkie okrągłe lub owalne placuszki. Na każdym położyć porcję nadzienia i starannie skleić. Podczas formowania pierogów zagotować w dużym garnku około 3 litry wody

Praktyczna pl
Czwartek: Kluski śląskie z boczniakami i szpinakiem 128

pół kilo ziemniaków. Standardowo w przepisach jest dwa razy więcej mąki. Naszym zdaniem pół szklanki wystarczy. Dzięki temu kluseczki nie są gumowe, a bardziej kruche i przypominają gnocchi lub kopytka. Żeby takie były ciasto trzeba dość dobrze wyrobić. Potem, kiedy toczymy wałeczki z ciasta, blat trzeba podsypać mąką pszenną (ale nie dużo, bez obaw), żeby pomogła zachować zwartość ciasta

Niedzielny kucharz
Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis 118

takim obiedzie, nikt nie odejdzie głodny od stołu Smacznego!   A Wy, jakie kolorowe dania lubicie najbardziej?   A jeśli szukacie innych pomysłów na dania z kaszy jaglanej, polecam: Kopytka jaglane z czarnuszką Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami     Artykuł Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Zrazy zanurzone w sosie grzybowym 112

Zrazy zanurzone w sosie grzybowym Mięso ze schabu w pysznym sosie grzybowym. Można podać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Sól ·        Pieprz ·        Musztarda ·        Kilka plasterków szynki

Kulinarna Chwila