kopytka - 2368 przepisów (strona:102/158)

Kluski śląskie 245

kształt spłaszczonej kulki z dziurką w środku. Jak nazwa wskazuje są szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, ale znane są również w pozostałych regionach. Kluski śląskie obok kopytek stanowią u nas najczęstszy sposób na "zutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem

Obiad gotowy
Bardzo leniwe leniwe i "Wyśnione szczęście" 197

części i każdą z nich zrolować na blacie posypanym mąką w wałek o średnicy 1,5 - 2 cm. Każdy wałek pokroić na ukośne kluski szerokości ok. 1 cm (jak kopytka). Kluski leniwe wrzucić na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski wyławiać szumówką na durszlak. Polać zimną wodą i podawać np. bułką smażoną

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos grzybowy 139

Cudowny, aksamitny sos o wyrazistej barwie i smaku. Można polewać nim kopytka, gryczaną kaszę lub pieczone mięso.  Składniki: -200 g  suszonych grzybów  -jedna cebula -łyżka masła  -łyżka mąki kartoflanej -sól, pieprz Grzyby dokładnie płuczemy i  zalewamy 3 szklankami wody. Moczymy co najmniej przez godzinę. Odcedzamy grzyby na sicie. Wywar cedzimy przez gazę lub lnianą

Kulinarne przemyslenia
Leniwe Na Słono 128

pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków. Następnie zagniatamy całość. Dzielimy na kawałki, Kawałki na rulony i kroimy kluseczki. Mogą kształtem przypominać kopytka tak jak moje ;) Następnie gotujemy nasze leniwe w osolonej wodzie od wypłynięcia przez 3-5 min. Podajemy ze skwareczkami bądź cebulką. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 181

najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam

Karo in the Kitchen
Kopytka z bułeczką 147

ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1/3 kostki masła 3 łyżki oleju 3 … Czytaj dalej Kopytka z bułeczką

czarrna od kuchni
Kurczak w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami i gruszką 150

niekoniecznie). Mieszaj aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. IV Etap - Podanie Podawaj z czym lubisz :) Wg mnie najlepiej smakuję z makaronem typu tagliathelle, z pieczonymi ziemniaczkami, gnocchi  albo kopytkami. Smacznego

Wylizany Rondel
Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie 178

Pyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula

Moje Kuchenne Rewelacje
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 256

możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony udziec jagnięcy 89

kością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka

Milion Smaków
Kotlety z indyka z papryką 179

Pięknie pachną klarowanym masłem, przyprawami i świeżą papryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka

Zasmakuj Kuchni
Sos pieczarkowy z cebulką 138

idealny do kopytek i nie tylko. Pieczarki, cebulka, pietruszka... Palce lizać! :) Składniki na sos pieczarkowy z cebulką (4 - 5 porcji): pieczarki około 200 g duża cebula 1/2 pęczka pietruszki mała śmietana 18% 2 łyżki mąki pszennej kostka grzybowa sól pieprz Pieczarki oczyścić i pokroić w paski, a cebulę w kostkę. Podsmażyć na patelni na maśle przez około 5 minut

Karola gotuje
LENIWE PIEROGI (NAJLEPSZE) 694

Leniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich. Jak sama nazwa brzmi leniwe, bo są szybkie w przygotowaniu, bynajmniej dla mnie :). Przepis jest idealny. Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte. SKŁADNIKI: ziemniaki obrane, ugotowane

Kuchnia Paulettes
Leniwe orkiszowe z mąką kokosową 222

łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki orkiszowej Twaróg przecisnąć przez praskę, wbić jajka i wymieszać. Dodać mąki i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut lub odrobinę więcej, aby ciasto nie było ani surowe, ani rozgotowane. Podawać z owocami lub jogurtem

FitKot