kopytka - 2368 przepisów (strona:108/158)

Panierowane kulki ziemniaczane 193

aromatyczne i złociste kuleczki ziemniaczane:) Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno być zwarte jak na kopytka, które łatwo się formuje. Ulepcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano, odsączcie na papierowym ręczniku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bieszczadzkie smaki - część II 144

żytnią. Bardzo ciekawy pomysł i smak, który będziemy próbowali odtworzyć w domu lub raczej twórczo rozwinąć.  Kolejnym daniem był Klepak Młynarzowej. Są to niewielkie kluseczki, coś w rodzaju kopytek. Bazą do ich przygotowania są płatki owsiane. Podane zostały ze skwarkami i białym serem twarogowym.  Kolejnym daniem były Hryczanyki – kotlety z mięsa i ugotowanej na sypko kaszy gryczanej

królestwo garów
Sos pieczarkowy z cukinią 142

majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz

Zasmakuj Kuchni
Gulasz piwny 239

czasu do czasu. Pod koniec gotowania mieszajcie całość dość często, żeby zapobiec przypaleniu. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie sól i pieprz.   Gulasz możecie podać z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami śląskimi czy tak jak ja z pełnoziarnistym makaronem. Najlepszy jest zawsze następnego dnia, ale i w dniu przygotowania smakuje pysznie. Boczek dodaje dodatkowego smaku, a gatunek piwa, którego

Cooking Monster
LENIWE PIEROGI 157

pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta, uformować wałeczek, który lekko spłaszczyć i pokroić jak kopytka, czyli w romby. Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem. Sos wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pierogi. Całość

Kuchnia w opałach
ziemniaczana rolada ze szpinakiem 149

jako dodatek do mięs w sosie, idealna na wykwintny obiad. Wygląda ładnie i świetnie smakuje. Jest prosta w przygotowaniu; ciasto jest identyczne jak to, z którego robi się tradycyjna kopytka. Do nadzienia można użyć mrożonego szpinaku. Lekką trudność może sprawić zwinięcie rolady, ale pomagając sobie folią powinniśmy dać radę. Należy pamiętać, żeby dobrze zabezpieczyć brzegi folii przed włożeniem rolady

6niebo
Domowe knedle z czereśniami 141

ręcznie ciasto.  Będzie się ono kleić, będzie bardzo delikatne ale trzeba sobie z tym poradzić, posypcie ciasto oraz stolnice mąką. Ciasto formujemy w wałki i tniemy na kształt kopytek. Obracamy je na bok układamy na nich czereśnie i zawijamy je w kuleczki. Gotowe knedle gotujemy we wrzącej wodzie około 3-4 min. od wypłynięcia na wierzch. Na patelni

Kuba Gotuje
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 134

niewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski

cool and minty
Kopytka 170

Szczerze powiedziawszy długo zastanawiałam się czy wstawić tak banalny przepis :) Stwierdziłam jednak, że ludzie szukają różnych rzeczy i nawet ten może komuś się przydać. Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :) Składniki: 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków ok 400g

Kuchnia w czekoladzie
Podsumowanie miesiąca - maj 185

Próbowałam zrobić gnocchi i... nie wyszły albo może raczej wyszły, ale niesmaczne :D Nie miały nic wspólnego z pysznymi gotowymi włoskimi kluseczkami, które jadłam, ani tym bardziej z pysznymi kopytkami mojej mamy. Nie wszystko zawsze musi wychodzić, prawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się w papier do pieczenia i skończyło się

Cooking Monster
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 172

Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe

WojnaNaSmaki.pl
Chałka z wanilią 182

piekarnik na 180 stopni, niech się nagrzewa, a Ty w tym czasie wyłóż ciasto na blat, podziel na cztery równe części i z każdej uformuj wałeczek, tak jak na kopytka. Pamiętaj, wałeczki mają być tej samej długości. I teraz jak masz więcej cierpliwości ode mnie, to wygoogluj sobie w sieci filmik jak zaplatać chałkę, albo po prostu improwizuj

Blondynka Gotuje
Młoda kapusta zasmażana 120

Młodą kapustę można robić na wiele sposobów, a ta wersja jet prosta i smaczna.  A jeśli zrobimy do tego kopytka, będziemy mieć pyszne danie obiadowe. I to jest moja propozycja na jutro:) Składniki : główka białej, młodej kapusty 1-2 cebule masło klarowane koper kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru

Proste Potrawy
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 180

Wyśmienicie smakuje z rybą do obiadu w towarzystwie ziemniaczków. Pomieszane smaki słodko - kwaśne z dodatkiem jabłka. Pyszny dodatek do obiadów - pasuje do gulaszów, kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczeni, pyz, kopytek czy klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie

Zasmakuj Kuchni
"Tanie gotowanie" 70 najlepszych przepisów 169

wyszukane, znajdziemy je wszędzie. Przepisy opatrzone są zdjęciami, wyglądają na bardzo smaczne.  Dla fanów pierogów są leniwe z frużeliną , kilka przepisów na kluski i kluseczki, knedelki i kopytka :)) Dla tych co lubią zupy, oczywiście są tez i one :) W książce znajdziemy też przepisy na różne omlety, dania z warzywami, różne placuszki i dania bezglutenowe. No i nie można

kruche babeczki