potocznie leniwe. To kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu nazwano je pierogami, przecież nie mają farszu, bardziej wyglądem przypominają kopytka . Niezależnie od nazwy i tak są pyszne, chyba każdy pamięta ich smak z dzieciństwa. W zależności od wykonawcy polewane są masłem i posypywane są: cukrem, bułką tartą, cynamonem itp. Leniwe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśrodka dodaje się posiekane świeże zioła. Ja dodałam siekaną natkę pietruszki, oregano i tymianek. Na blogu są przepisy na zielone kluski szpinakowo-serowe z chorizo i na najlepsze kopytka domowe . Jak przygotować kluski ziołowe według przepisu mojej mamy? Składniki na 1 dużą porcję lub 2 małe: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko pół szklanki mąki pszennej + trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaromatyczne i złociste kuleczki ziemniaczane:) Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno być zwarte jak na kopytka, które łatwo się formuje. Ulepcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano, odsączcie na papierowym ręczniku. Smacznego
Zasmakuj Kuchniżytnią. Bardzo ciekawy pomysł i smak, który będziemy próbowali odtworzyć w domu lub raczej twórczo rozwinąć. Kolejnym daniem był Klepak Młynarzowej. Są to niewielkie kluseczki, coś w rodzaju kopytek. Bazą do ich przygotowania są płatki owsiane. Podane zostały ze skwarkami i białym serem twarogowym. Kolejnym daniem były Hryczanyki – kotlety z mięsa i ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
królestwo garówmajeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz
Zasmakuj Kuchniczasu do czasu. Pod koniec gotowania mieszajcie całość dość często, żeby zapobiec przypaleniu. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie sól i pieprz. Gulasz możecie podać z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami śląskimi czy tak jak ja z pełnoziarnistym makaronem. Najlepszy jest zawsze następnego dnia, ale i w dniu przygotowania smakuje pysznie. Boczek dodaje dodatkowego smaku, a gatunek piwa, którego
Cooking Monsterpozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta, uformować wałeczek, który lekko spłaszczyć i pokroić jak kopytka, czyli w romby. Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem. Sos wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pierogi. Całość
Kuchnia w opałachjako dodatek do mięs w sosie, idealna na wykwintny obiad. Wygląda ładnie i świetnie smakuje. Jest prosta w przygotowaniu; ciasto jest identyczne jak to, z którego robi się tradycyjna kopytka. Do nadzienia można użyć mrożonego szpinaku. Lekką trudność może sprawić zwinięcie rolady, ale pomagając sobie folią powinniśmy dać radę. Należy pamiętać, żeby dobrze zabezpieczyć brzegi folii przed włożeniem rolady
6nieboręcznie ciasto. Będzie się ono kleić, będzie bardzo delikatne ale trzeba sobie z tym poradzić, posypcie ciasto oraz stolnice mąką. Ciasto formujemy w wałki i tniemy na kształt kopytek. Obracamy je na bok układamy na nich czereśnie i zawijamy je w kuleczki. Gotowe knedle gotujemy we wrzącej wodzie około 3-4 min. od wypłynięcia na wierzch. Na patelni
Kuba Gotujeniewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski
cool and mintySzczerze powiedziawszy długo zastanawiałam się czy wstawić tak banalny przepis :) Stwierdziłam jednak, że ludzie szukają różnych rzeczy i nawet ten może komuś się przydać. Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :) Składniki: 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków ok 400g
Kuchnia w czekoladziePróbowałam zrobić gnocchi i... nie wyszły albo może raczej wyszły, ale niesmaczne :D Nie miały nic wspólnego z pysznymi gotowymi włoskimi kluseczkami, które jadłam, ani tym bardziej z pysznymi kopytkami mojej mamy. Nie wszystko zawsze musi wychodzić, prawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się w papier do pieczenia i skończyło się
Cooking MonsterMiodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe
WojnaNaSmaki.plpiekarnik na 180 stopni, niech się nagrzewa, a Ty w tym czasie wyłóż ciasto na blat, podziel na cztery równe części i z każdej uformuj wałeczek, tak jak na kopytka. Pamiętaj, wałeczki mają być tej samej długości. I teraz jak masz więcej cierpliwości ode mnie, to wygoogluj sobie w sieci filmik jak zaplatać chałkę, albo po prostu improwizuj
Blondynka GotujeMłodą kapustę można robić na wiele sposobów, a ta wersja jet prosta i smaczna. A jeśli zrobimy do tego kopytka, będziemy mieć pyszne danie obiadowe. I to jest moja propozycja na jutro:) Składniki : główka białej, młodej kapusty 1-2 cebule masło klarowane koper kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru
Proste Potrawy