dobrze, a ryba nabiera delikatnie ciekawego posmaku. Dla 4 osób 2 ok. 250-gramowe świeże filety z łososia norweskiego 1,5 pęczka świeżej zielonej pietruszki skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta z dużej pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku 6 -7 łyżek oleju rzepakowego 2 listki świeżej mięty 1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej(...)powstają cztery porcje. Pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy, po czym wrzucamy do miseczki. Dosypujemy do nich otarte skórki z owoców, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Wszystko zasypujemy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i imbirem, a na koniec zalewamy olejem rzepakowym. Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą
Kuchenna Kontrrewolucyakwitnie, zdaje się, tylko do lipca. ;) 25 baldachów kwiatów czarnego bzu 0,5l spirytusu rozcieńczonego do 50% (lub czysta wódka) 0,5l wody 350g cukru kryształu 1 duża cytryna Baldachy kwiatów bzu przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i pozostawiamy, by z niej nieco obciekły. Każdy z nich rozrywamy na kilka mniejszych oraz obcinamy ogonki i przerzucamy(...)dużego słoja. Cukier umieszczamy w rondelku i zalewamy połową litra wody, po czym gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotowy syrop pozostawiamy do ostygnięcia. Cytrynę po wyparzeniu przez kilka minut we wrzątku kroimy na grubsze plastry i również umieszczamy w słoju, razem z kwiatami. Wszystko to zalewamy syropem cukrowym i dobrze razem mieszamy. Słój przykrywamy pieluchą tetrową bądź
Kuchenna Kontrrewolucyabardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy(...)warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi liśćmi selera
Kuchenna Kontrrewolucyatofu i wiem, że w ciągu piętnastu minut jestem w stanie przygotować sycący obiad. Kuchnia w stylu azjatyckim jest doskonała, a połączenie świeżego imbiru, czosnku, anyżu gwiazdkowatego oraz trawy cytrynowej potrafi zdziałać cuda. Składniki: 1 duży ząbek czosnku 1cm kawałek świeżego imbiru 3 cebulki dymki 1 żółta papryka 200 g makaronu Chow-Mein 1 opakowanie (200g) Bio Tofu marynowanego(...)sosie tamari Polsoja 1 łyżeczka plus 1 łyżka oleju kokosowego 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 owoc anyżu gwiazdkowatego 2/3 szklanki mleka kokosowego odrobina sezamu do podania Wszystkie warzywa pokrój: czosnek i imbir w drobną kosteczkę, dymki w krążki, a żółtą paprykę w słupki. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu i po odcedzeniu zahartuj go zimną wodą. Tofu pokrój
Roślinna - blog wegańskiSkładniki : 200 g melisy 500 g cukru 700 ml wody sok z 2 małych cytryn Melisa w moim ogrodzie gości już od kilku lat. Pomimo, ze dzielę się nią ze znajomymi ciągle mi jej przybywa :) Dlatego gdy podpatrzyłam w sieci jeden ze sposobów wykorzystania zioła, powstał ten mój syropek. Przygotowanie : Umytą melisę rozdrobniłam w mikserze, na tym etapie można jeszcze(...)pozostawiłam na noc w słoju pod przykryciem Następnego dnia dolałam 700 ml wody i całość zagotowałam (około 20 min) Przecedziłam przez sito do następnego garnka, dodałam sok z cytryny, chwilę gotowałam, przelałam do słoiczków i zawekowałam gotując przez około 10-15 min. Syrop będę dodawać do przegotowanej wody z dodatkiem cytryny. Melisa ma właściwości uspakajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Według
Proste PotrawyUdka z kurczaka ? Jakie lubicie, pieczone, smażone, czy z grilla? Mięso z udek jest delikten i soczyste. Dzisiejszy przepis to udka z kurczaka marynowane w cytrynowym tymianku i cytrynie. Ciekawy sposób na przyrządzenie udek, przepyszny i szybki obiad ! Cytrynowy tymianek o żółto zielonych liściach pachnie naprawdę cytrynowo. Rośnie u mnie na balkonie jak zwariowany, więc go dzisiaj obcięłam i wykorzystałam(...)szybko. Przez całe lato można zrobić niezłe zapasy suszonych ziół. Udka z kurczaka Składniki: na 4 porcje 4 duże udka z kurczaka 2 łyżki świeżego cytrynowego tymianku 1 duża cytryna sól czarny pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Pokrój cytrynę na grube plasterki. Wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą. Dodaj opłukane i osuszone udka z kurczaka. Wymieszaj i odstaw
codojedzeniaSałatka z grillowanymi warzywami Potrzebujemy: 1 opakowanie mix sałat – czerwona batawska, roszponka, szpinak. 2 czerwone cebule 2 średnie pomidory malinowe 1 cukinię 1 awokado 1/2 cytryny 1/4 pomarańczy Oliwę Zielona czubryca Czosnek granulowany Pieprz ziołowy Sól i pieprz 1. W pierwszej kolejności myjemy cukinię i kroimy ją w plastry. Cebulę obieramy i kroimy(...)międzyczasie myjemy sałatę i pomidory. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy, sok z wyciśniętej cytryny oraz pomarańczy. 4. Dodajemy grillowane warzywa oraz pokrojone w kosteczką awokado. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka wymaga jeszcze doprawienia do dodajmy odrobinę soli lub pieprzu. Tak przygotowana sałatka z grillowanymi warzywami
Bananowe Polebrązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatalowej 1/ 2 lyżeczki pumpkin pie spice* szczypta mielonych goździków sok z połowy cytryny Wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny umieszczamy w rondlu. Doprowadzamy masę do wrzenia po czym zmniejszamy temperaturę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. Masa powinna zgęstnieć na tyle, by nabrana(...)Dopiero pod koniec gotowałam bez przykrycia. Masło powinno nabrać lśniącej faktury i ciemnego koloru a konsystencją przypominać masę kajmakową. Wówczas zdejmujemy masło z ognia i dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu. Masło można też zamrozić ( na okres 6 miesięcy). Masło można wykorzystać
My simple kitchenwpisuje się idealnie w jesienną aurę. Aromatyczny. Z dużymi kawałkami pigwy. No i przede wszystkim domowy. Składniki: 1 duża pigwa 1 i 1/4 szklanki wody + 1/4 szklanki 2 plasterki cytryny 1/4 łyżeczki imbiru 4 łyżeczki cukru* 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pigwę obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i cytrynę. Całość(...)gotujemy do czasu, aż pigwa będzie miękka, ale nadal będzie w kawałkach. Wyjmujemy cytrynę. W szklance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w 1/4 szklance wody i wlewamy do garnka. Mieszamy aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Na końcu dodajemy imbir. *jeśli ktoś lubi słodsze może zwiększyć ilość cukru
My simple kitchenNastępne pomysły dopiero za rok... I nawet ze zdjęć jestem tym razem zadowolona. A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane z odrobiną fantazji w postaci pigwy. Do herbatki z cytryną jak znalazł :) Składniki: 3 duże pigwy 2 plasterki cytryny 1 łyżka cukru 125 g masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)waniliowy 2 łyżki cukru wymieszane z łyżeczką imbiru cukier puder Pigwy obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka. Dodać łyżkę cukru i plasterki cytryny. Całość zalać taką ilością wody by tylko lekko przykrywała owoce. Gotować na małym ogniu aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Wyjąć z wody i ostudzić. Masło utrzeć
My simple kitchenSkładniki: 1/2 kostki margaryny 2 jajka 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy kilka łyżek mleka 30 dag mąki 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny cukier i cynamon do posypania 10-12 śliwek Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Margarynę utrzeć do miękkości. Wsypać cukier z cukrem waniliowym(...)dodać jajka. Później partiami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać więcej mleka. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu. Wierzch posypać cynamonem cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
My simple kitchenpodsypywania 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika lub 3 łyżki gotowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody kilka kropel olejku waniliowego skórka starta z 1 cytryny lub 1/2 pomarańczy Masło, cukier oraz miód umieścić w rondelku i rozpuścić na średnim ogniu, tak aby składniki się ze sobą połączyły i nie były już wyczuwalne kryształki cukru. Odstawić(...)celu wystudzenia. Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, skórkę z cytryny lub pomarańczy i olejek waniliowy. Wlać masę maślano-miodową i wymieszać. Ja najpierw wymieszałam łyżką a następnie zagniotłam rękami. Ciasto będzie dosyć klejące, stąd dodatkowa mąka do podsypywania. Oczywiście, nie należy przesadzać z jej ilością. Gdy uznamy, że ciasto jest wystarczająco plastyczne
My simple kitchenczas temu przedstawiałam Wam niesamowita konfiturę z płatów róży Mari Disslowej ale najbardziej znanym i zarazem najprostszym przepisem na różę jest jest utarcie z cukrem i odrobina soku z cytryny. Taką konfiturę przygotowujemy bez gotowania a jedyne co nam potrzebne to waga i makutra lub dobry blender. Żadna konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje tak słodko(...)różana. Świetna do pączków, herbaty, ciast, ciastek czy deserów. SKŁADNIKI: płatki dzikiej róży cukier 3x więcej niż waga płatków sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem
Pyry na Gazkubek migdałów i pół kubka moreli Masa "serowa" 3 kostki tofu po 180 g każda 1 puszka mleka kokosowego schłodoznego minimum 24 h w lodówce 1/3 szklanki soku z cytryny 5 łyżek syropu z agawy szczypta stewii laska wanilii skórka starta z 1 cytryny 3 łyżeczki agaru Masa truskawkowa: około 20 truskawek 4-5 g agaru niecałe 100 ml wody(...)cały czas. Jak zacznie bulgotać podgrzewac jeszcze około 30 sekund i zdjąć z ognia Ciepłą mieszankę przełożyć do miski i zblendować razem z tofu Dodać sok i skórkę z cytryny, rozdrobnioną wanilię oraz stewię i ponownie zblendować na gładka masę Wylać na spód i schować do lodówki na minimum 3 godziny aż masa zastygnie Masa truskawkowa: Agar rozprowadzić w zimnej
pyszne zdrowościPrzepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy 70 g masła pół szklanki cukru 9 podłużnych biszkoptów + do nasączenia : 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek przygotowanej wody 2 łyżki cukru pudru(...)ciasteczek delicji galaretka cytrynowa Spód blaszki wykładamy herbatnikami ( ja ostatnio miałam okrągłe, które pokruszyłam, dodałam roztopione masło wymieszałam i przyciskając rozłożyłam na dno blaszki). Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z sokiem pomarańczowym (ewentualnie wodą). Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy sok pomarańczowo-cytrynowy do garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się
NA MOIM TALERZU