mielone - 47549 przepisów (strona:113/3170)

Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 264

paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę a spacerówkę. Można? MOŻNA! Ech, nic nie poradzi na matkę wariatkę ;) A zakupy udane. Doskonale wkomponowały się w zapiekankę. Szybką. I zapychającą ;) mięso mielone (300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus ( ja miałam jakąś tutejszą wersję(...)oliwa do smażenia Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam od zalania kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam mięso mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie

bastalena
Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane) 212

Mini kebaby z mielonego mięsa, czy to wołowego, czy wieprzowego bardzo często przygotowuję. Grillowane na patyczkach mini kebaby są bardzo poręczne. Do mięsa można dodać dowolne dodatki, tym razem proponuję dodać świeży tymianek, cebulę dymkę i sos chili Winiary, który zastąpi tradycyjne przyprawy. Mini kebaby to również doskonała propozycja na letni sezon grillowy. Mięso takiego kebaba jest soczyste, lekko(...)rzepakowy do posmarowania patelni Mięso z szynki wieprzowej mielimy, dodajemy 50 ml wody gazowanej, posiekaną cebulę dymkę, pojedyncze listki świeżego tymianku, sól do smaku, , odrobiny bułki tartej, doprawiamy sosem chili i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Tak przygotowaną masę mięsną nadziewamy na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie). Tak przygotowane mięso mielone nabiera zupełnie innego smaku niż tradycyjne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
10 najlepszych sałatek do grilla 136

kostkę paprykę i umyte i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki. Do warzyw dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła i jogurt. Wszystko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i jemy. 2. Turecka sałatka Gavurdağı Składniki: 4 pomidory  2 zielone papryki  1 cebula  2 dymki  15 połówek(...)sera żółtego (ja użyłam cheddara) 1 duży kubek jogurtu naturalnego 3 duże ząbki czosnku pół pęczka szczypiorku sól pieprz Do jogurtu dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i odstawiamy. Pomidory myjemy, cienko kroimy i układamy na talerzu. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem, polewamy je sosem jogurtowo-czosnkowym, posypujemy

Kardamonovy
Młynek do kawy – ceramiczny czy stalowy? 114

młynka do kawy. Świeżo zmielone ziarna gwarantują doskonały smak i aromat. Kupione produkty nie zapewniają tak niezwykłych doznań, gdyż ich esencja się utlenia i traci na wartości. Samodzielne mielenie ziaren daje gwarancję, że w naparze nie znajdą się niechciane dodatki chemiczne i ulepszacze. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jaki młynek do kawy wybrać, aby codziennie cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem(...)automatycznych ekspresów do kawy. Ich największą zaletą jest fakt, iż nie ulegają nagrzewaniu, przez co ziarna zachowują swój wyjątkowy smak i aromat. Młynki ceramiczne gwarantują szybkie, sprawne i ciche mielenie. Ponadto są trwałe, dzięki czemu służą długie lata. Należy jednak pamiętać, że mogą ulec poważnej awarii, jeśli w ich wnętrzu znajdzie się coś twardego. Młynki do kawy ceramiczne umożliwiają dostosowanie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma) 111

wykonanej z mieszanki bliskowschodnich przypraw, dzięki którym danie to zawdzięcza swój niezwykły smak i fantastyczny zapach. Można użyć całych nasion i przed zmieleniem uprażyć je na suchej patelni, albo mielonych, co jest szybsze i łatwiejsze.  Połączenie gorącego grillowanego kurczaka ze schłodzoną sałatką izraelską z ziołami i sosem tzatziki jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie i pyszne. Grillowany kurczak Shoarma (Shawarma(...)tortilli można podać chlebki pita, wspaniały jest także hummus.  Grillowany kurczak Shoarma - składniki i przyprawy: 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w równą kostkę Marynata Shoarma (Shawarma): 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka mielonej kolendry 4 ząbki czosnku, starte 1 - 1i 1/2 łyżeczki soli morskiej (najl. koszernej) 4 łyżki oliwy  1/4 łyżeczki cayenne 1-2 łyżeczki kurkumy

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka z kurczakiem i kapustą 116

Zapiekanka z kurczakiem i kapustą Pyszna kilku warstwowa zapiekanka przekładana mięsem mielonym, filetami z kurczaka, grzybami oraz młodą kapustą, polana sosem z zupy cebulowej. Idealna propozycja na sobotni obiad. 8 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        30 dag mięsa mielonego wieprzowego(...)szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    Połowę grzybów wykładamy na mięso z kurczaka. 5.    Mięso mielone doprawiamy solą oraz papryką ostrą, i układamy na grzybach. 6.    Kapustę szatkujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem

Kulinarna Chwila
Ciasto francuskie z kremowym serkiem i pomidorkami 150

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 płat ciasta francuskiego do słonych wypieków (np. z Lidla) 1 opakowanie kremowego serka Philadelphia lub Almette posiekany szczypiorek różnokolorowe pomidorki koktajlowe sól morska i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni na program termoobiegu lub 220 stopni na grzanie góra dół. Dużą blachę wyściel papierem do pieczenia. Płat(...)papier którym ciasto było owinięte nie nadaje się do piekarnika. Każdą część ciasta przesmaruj porcją kremowego serka. Na wierzchu poukładaj plasterki kolorowych pomidorków oraz posiekaną zieleninę. Oprósz solą i mielonym pieprzem. Blaszkę ze smaczkami wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 20 – 22 minut. Po upieczeniu przekąski wystudź na kratce do pieczenia, w celu odparowania nadmiaru wilgoci. {"@context":"https

ProstePesto.pl
Kotlety schabowe marynowane w musztardzie 217

musztardzie, usmażone na złocisto z chrupiącą panierką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 plastry schabu bez kości z tłustymi przerostami 6 łyżeczek musztardy sarepskiej, stołowej lub miodowej sól i świeżo mielony pieprz 1 jajko + 1 łyżka mleka mąka pszenna bułka tarta smalec lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Plastry mięsa schabowego rozbij cienko młotkiem do kotletów(...)Oprósz z każdej ze stron solą i mielonym czarnym pieprzem, po czym po obu stronach posmaruj musztardą. W takiej marynacie pozostaw na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz wieprzowy lub roślinny. Przygotuj 3 głębsze talerze i w każdym umieść poszczególne części panierki: mąkę pszenną, jajko roztrzepane z mlekiem, bułkę tartą. Chwilę przed samym smażeniem, kiedy tłuszcz

ProstePesto.pl
Mięsiwo po szlachecku z cebulką w słoiku, idealne na kanapki 157

słoików: 2 kg karkówki wieprzowej lub łopatki (żeberka extra mięsne też się nadają jeśli pozbawisz je kości) 2 łyżki granulowanego czosnku 3 łyżki maggi lub lubczyku 1,5 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka, mielonych nasion białej gorczycy 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonych ziaren ziela angielskiego 3-4 cebule średniej wielkości pęczek świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego(...)złocisty kolor na smalcu, tak żeby się nie przypaliła. Odstaw do wystygnięcia. Mięso przemyj w zimnej wodzie, pokrój na duże kawałki. Do mięsa wsyp sól, cukier, granulowany czosnek, mielony kminek, mieloną gorczycę, pieprz dodaj maggi lub lubczyku. Na koniec dołóż smażoną, wystudzoną cebulę. Wymieszaj wszystko i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnego dnia

Ogrodnik w podróży
pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem... 124

Składniki: włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 litry, mielone drobiowe 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kasza manna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty(...)zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci ) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu. Mielone z drobiu wyrobić na kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać

W Mojej Kuchni Lubię
Półki na przyprawy – ważny element każdej kuchni 97

przyprawy? Przechowywanie przypraw w otwartych torebkach to częsty błąd jaki popełniamy w kuchni. Po pierwsze, tracą one w ten sposób swój smak i aromat (doskonałym przykładem może być tu mielona ostra papryka czy imbir ). Po drugie, mogą się zbrylać (jeśli są to przyprawy w proszku), lub stać się zawilgotniałe (jeśli mówimy o suszu i przyprawach takich jak suszony majeranek(...)rzadko stosowane, a tym samym mało dostępne: szafran, cubrzyca, czosnek niedźwiedzi, kardamon, kumin czy garam masala i curry (mieszanki). Oczywiście nie rozstaliśmy się z tymi, które znaliśmy: majerankiem, imbirem mielonym, goździkami (całymi i mielonymi), oregano czy pieprzem. Dodatkowo wiele przypraw i dodatków do jedzenia możemy kupić dziś nieco bardziej specjalistycznych sklepach z przyprawami lub zielarskich: pieprz syczuański, gorczyca

Żyję by jeść
Bogracz 137

zrobiłam chyba ciut za duże. Następnym razem zrobię mniejsze. Nie pomyślałam, że skubane przecież jeszcze urosną podczas gotowania. A, i jeszcze jedno. Nikolett napisała, że dodaje do tej zupy mielony kminek. Bałam się trochę eksperymentów, bo średnio za nim przepadamy, dodałam więc niewielką ilość. Na tyle niewielką, że w ogóle go nie czułam. Następnym razem dodam go więcej, jestem(...)wielkie dzięki. Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej 2 czerwone papryki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej) pół łyżeczki mielonego kminku (lub więcej) woda 1 jajko 100 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) sól pieprz

Kardamonovy
Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej 120

litra gorącego bulionu na włoszczyźnie PRZYPRAWY 4 ziela angielskie 4 liście laurowe 1 opakowanie Knorr Fix do gulaszu 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i mielony pieprz DODATKOWO kromki świeżego białego pieczywa lub pszenna bułka masło (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe pokrój w niewielką kostkę. Na dnie garnka z nieprzywierającym dnem (najlepiej gotuj(...)wlej gorący bulion i gotuj do miękkości warzyw i mięsa przez 40 – 60 minut. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, fix do gulaszu oraz dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Gulasz wieprzowy podawaj na gorąco z kawałkiem świeżej pszennej bułki posmarowanej warstewką masła. Uwagi: Wpis powstał we współpracy ze sklepem z wyposażeniem kuchni Garneczki.pl ( https://www.garneczki.pl/ ) Instagram Zobacz

ProstePesto.pl
Pierś z kaczki z konfiturą żurawinowo – porzeczkową 156

Podana z marmoladką z żurawiny i czerwonej porzeczki oraz talarkami ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PIECZONA PIERŚ Z KACZKI 2 piersi kaczki ze skórą suszony majeranek sól morska i mielony czarny pieprz KONFITURA Z ŻURAWINY I PORZECZKI 200 g świeżej żurawiny 100 g czerwonej porzeczki 120 g białego cukru 100 ml wody SMAŻONE TALARKI ZIEMNIAKÓW 500 g ziemniaków(...)wyjmij z lodówki. Pozostaw na 1 godzinę na blacie kuchennym dla nabrania temperatury pokojowej. Ponacinaj w kratkę skórkę, nie naruszając części mięsa pod nią. Natrzyj majerankiem, solą morską i mielonym pieprzem. Na chłodnej patelni z nieprzywierającą powłoką tytanową, ułóż piersi kaczki skórką w dół. Podgrzewaj na średniej mocy palnika i wytapiaj kaczą skórkę przez 10 – 15 minut

ProstePesto.pl