soli kamiennej niejodowanej (do przetworów) Zalewa do ogórków zbójnickich: 1,5 szklanki octu – ok. 375 ml 1,5 szklanki cukru – ok. 330 g 2 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej (jeśli lubicie mocno ostre potrawy, to spokojnie możecie zwiększyć ilość ostrej papryki do 2 łyżeczek) 2 płaskie łyżeczki curry 2 czubate łyżeczki(...)cebulą wrzucić do jednej miski lub garnka, posolić solą kamienną niejodowaną i odstawić na 2 godziny. W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę (ocet, cukier, przyprawę curry, pieprz mielony, gorczycę oraz ostrą paprykę mieloną). Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. Do 8 słoików o pojemności ok. 315 ml poukładać dość ciasno ogórki wraz z cebulą. Zalać
Kulinarne Przebojesuszona Prymat 1/2 opakowania, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, cukinia 2 sztuki mniejsze, bułki pszenne 4 sztuki, cebula 4 sztuki, sól - ile potrzeba Mielone mięso z indyka dobrze wyrobić ręką z jajkiem, przyprawą do karkówki, olejem, suszoną cebulą, kucharkiem, tartą bułką, formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości, lekko je spłaszczyć. Patelnię(...)bułka przekrojona 3 części), docisnąć do patelni i grillować na złoto. Na patelnię po bułkach wlać trochę tłuszczu i położyć plastry cebuli, ciut posolić i na złoto grillować - mielone mięso z indyka jak najbardziej nadaje się na kotlety z grilla, szybko są gotowe, mają delikatny, soczysty smak, cukinia, cebula jest smacznym dodatkiem i nie potrzeba nawet sosów
W Mojej Kuchni Lubięopakowanie tofu 180 g, 1- 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4-1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/3 łyżeczki harissy, 2 ząbki czosnku 1 większa cebula, 1 marchewka, 1/2 mniejszej kalarepki, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 łyżeczka oleju rzepakowego(...)dodajemy krojone pomidory z puszki i trochę wody - ok 1/3 szklanki. Gotujemy całość przez około 10 minut, a następnie miksujemy blenderem. Tofu pokruszyć w dłoniach na małe kawałki - jak mielone mięso. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty , a następnie wylać wszystko na tofu i dokładnie wymieszać. Całe tofu pokrywamy marynatą. Tofu możemy podpiec w piekarniku
Plate of Joyduże placki tortilli 200g sera żółtego typu gouda ( tartego ) 200g dowolnego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oleju, szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonej cebuli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy całość około 5-10 minut(...)małym ogniu. Na rozgrzanej, suchej patelni układamy jeden placek tortilli, wykładamy na niego połowę sera i mięso mielone, posypujemy resztą sera, przykrywamy drugim plackiem tortilli i na małym ogniu, podsmażamy całość, około 2 minutek, do momentu kiedy spód stanie się brązowy i chrupiący. Przewracamy quesadillę na drugą stronę ( najlepiej zrobić to z pomocą talerza, lub pokrywki ), smażymy również
NiePieprz.pldrobiowym mięsem mielonym i kapustą pekińską, z beszamelem, sosem pomidorowym i tartym serem. Sycący posiłek, który wszystkim smakował 8-10 naleśników na słono Nadzienie: około 1 kg mielonego mięsa z udek kurczaka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu worcester 1/2 puszki krojonych pomidorów około 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 szkl. bulionu 1/2 główki kapusty(...)kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę, smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy mielone mięso. Smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor, dodajemy sos worcester. Po chwili wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Dodajemy połowę
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g mięsa mielonego z indyka 200 g szynki 200 g ricotty 50 g startego parmezanu 50 g pistacji 100 g bu ł ki tartej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 200 g di carne(...)parmigiano grattugiato 50 g di pistacchi 100 g di pangrattato 3 spicchi d'aglio erbe di provenza sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Do dużej miski przekładamy mielone mięso z piersi kurczaka, mielone mięso z indyka, bardzo drobno posiekan ą lub zblendowan ą szynk ę , ricott ę , starty parmezan, drobno posiekane pistacje
La grande e la piccola cuocadalej smażę. Dwa udka i pieczarki mielę maszynką do mięsa. Do mielonego, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, paprykę wędzoną i paprykę słodką, przyprawę do drobiu. Mięso dobrze wyrabiam. Udka doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą. Odstawiam na 30 minut. Każdy kawałek udka rozkładam, rozsmarowuje mielone zostawiam brzegi wolne i układam plaster papryki. Zwijam w roladki. Foremkę(...)babki o wymiarach 25x12 cm smaruje olejem i wysypuję bułką tartą. Układam cztery rolady obok siebie, a dwie dodaję na górze ale już płasko mielonym do dołu, nie zwijam ich. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam foremkę, zmniejszam na 180 stopni i piekę godzinę. 30 minut przed końcem smaruję z wierzchu pieczeń sosem pomidorowym
wesoła kuchniakulek ziela angielskiego - 3 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku - 100-150g tłuszczu (daję od smażenia mięs) - 200g rosołu, bulionu, itp. - 2-3 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki - sól - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - tłuszcz do smażenia wątróbki, pieczarek, cebuli i czosnku Na patelni obsmażamy pokrojone w plastry pieczarki (doprawiamy je solą i pieprzem). Zdejmujemy z palnika i przekładamy(...)pieprzem i solą. Kawałki rozmrożonych lub świeżo usmażonych, ugotowanych mięs, oraz wątróbkę i cebulę z czosnkiem oraz warzywa (rosołowe: marchew, pietruszka, seler) mielimy w maszynce do mielenia, na średnich oczkach. Do mielonej masy dodajemy jajka, kawałki obsmażonych pieczarek, zmiażdżone kulki ziela angielskiego, roztarty w dłoniach majeranek, płynny tłuszcz, rosół, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową oraz doprawiamy dość obficie świeżo mielonym
Smaczne Zdroweprzygotowałam sobie rano przed pracą tak, że wieczorem pozostało mi wsunąć go do piekarnika na 30 minut i voila! Pyszna kolacja była gotowa 😋 Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku olej rozmaryn sól pieprz koncentrat pomidorowy starty dobry żółty ser Wykonanie: Bakłażana przekroić na pół i posypać obficie solą. Odstawić na około(...)wytrzeć ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się goryczki z bakłażana. Cebulę posiekać, zeszklić na złoto na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę całość po czym dodać mięso mielone, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy (do smaku). Wymieszać i dusić całość około 10 minut. Bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wypełnić mięsem mielonym, posypać startym serem i wstawić
Walijskie Pichceniesztuka czerwona fasola – 1 puszka – 400g pomidory – 1 puszka – 400g mięso mielone wołowe – 250g ocet balsamiczny – 1 łyżka chilli mielone – 1 łyżeczka kmin mielony – ½ łyżeczki cynamon mielony – ½ łyżeczki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek, marchewkę i selera. Przekrój
wiecejwarzyw.plwytrawnego wina 1 l przecieru pomidorowego 1/2 l mleka łyżka masła łyżka mąki sól gałka muszkatołowa masło 5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano 200 g mielonego mięsa na pulpeciki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i 600 g mielonego mięsa(...)Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut. Z 200 g mielonego mięsa, jajka i bułki tartej uformować malutkie pulpeciki o wielkości oliwki a następnie usmażyć na złoty kolor Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu ) SOS BESZAMELOWY ( sposób uproszczony ) Rozpuścić łyżkę mąki w pół
zielonacukinkakości 0,5 kg mięsa z żeberek wołowych bez kości 0,5 kg golonki bez skóry i kości ale z tłuszczem 1 łyżka mielonego ziela angielskiego 2 łyżki mielonego pieprzu 1 płaska łyżka granulowanego czosnku ( jest łagodniejszy niż świeży ) 1 łyżka mielonej czarnej gorczycy 3 łyżki brązowego cukru 1 czubata łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mocno(...)roztartego , suszonego lubczyku 2 szklanki wody 2,5 łyżki soli peklowej dodatkowo : sznurek wędliniarski osłonka kolagenowa dowolnego przekroju Mięso z golonki i żeberek wieprzowych , mielimy maszynką o małych oczkach ( przepraszam za uproszczenia , ale jestem amatorem , nie masażem ) Mięso z żeberek wołowych , boczku wieprzowego i szynki wieprzowej , mielimy na grubych oczkach . Wszystkie gatunki umieszczamy w misce . Dodajemy przyprawy, sól peklową , wodę
Ogrodnik w podróży