mielone - 47549 przepisów (strona:116/3170)

Marynaty do mięs - 4 przepisy 197

obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą olej z sosem sojowym. Dodajemy sok z cytryny, miód, przeciśnięty czosnek, starty imbir oraz mieloną paprykę słodką i chili. Mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w plastry (np. karkówkę) lub na mniejsze kawałki (np. duże filety z kurczaka przeważnie kroję(...)grillowaniem. 4) Marynata curry Marynata curry o orientalnym smaku, na bazie jogurtu greckiego, dzięki któremu mięso kruszeje i robi się delikatne. Zawiera również sok z cytryny, czosnek oraz paprykę mieloną. Dzięki mieszance przypraw curry marynata ma charakterystyczny, pikantny oraz intensywny smak i aromat. Świetnie komponuje się z mięsem drobiowym. Składniki: 5 łyżek jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny

Kuchnia MagdaLeny
Moussaka 114

robić, ale mi to weszło w nawyk Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Ja nie kupuję mięsa mielonego, tylko sama je mielę, w ten sposób wiem co jem, bo, tak naprawdę, jak kupujemy mięso mielone nie wiemy co zostało zmielone. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, takie, żeby zmieściły się do maszynki i zmiel. Przypraw(...)świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi, dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili

Martyna Cooks
Żeberka pieczone w słodko ostrej marynacie 126

chcemy na obiad. Obgryzania z kości <3 Pycha!, więc łapcie przepis i szykujcie. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej gorczycy 3 łyżki miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka pokruszonych liści laurowych 6 łyżek ketchupu 2 łyżki musztardy sarepskiej(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Żeberka dzielimy po dwie kości. Sól, pieprz, mieloną gorczycę, miód, paprykę, cynamon, pokruszone liście laurowe, ketchup, musztardę, posiekaną cebulę, ocet, wodę, zagotowujemy, studzimy. Do miski przekładamy mięso, zalewamy przygotowaną marynatą. Dokładnie łączymy ze sobą. Całość pieczemy

R'n'G Kitchen
Frytki z mięsem mielonym 341

Dzisiaj na obiad przez większość z nas uwielbiane pyszne danie  - domowy Fast Food,  czyli frytki i mięso mielone zapieczone z serem a do tego ostra papryczka... pycha! Składniki na 2 porcje: 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) frytki - ilość(...)uznania 3 duże pieczarki 2 plastry mozarelli 2 łyżki startego parmezanu papryczki chilli - ilość wg uznania szczypiorek przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik i upiecz frytki wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni grillowej przesmaż mięso mielone - dopraw solą, pieprzem i przyprawą. Pieczarki pokrój w plasterki i przesmaż na maśle.  Mięso przełóż do naczynia

Alutka-Gotuje
Drobiowe kotlety mielone z czerwoną papryką 145

bardzo smaczne i delikatne w smaku.  400g mielonego mięsa z kurczaka  1 duża czerwona papryka 2 cebule sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany olej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę. Studzimy.  2. Mięso mielone mieszamy z podsmażonymi warzywami, bułką tartą, jajkiem(...)przyprawami.  3. Z mięsa mielonego formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju po około 8 minut z każdej strony

Szefowa kuchni
Angielska zapiekanka 152

łyżka masła 4 łyżki mleka 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięsna warstwa: Cebulę pokroić na drobną kostkę, marchewkę na cienkie plasterki, razem wsypać na patelnię z lekko nagrzanym olejem, smażyć 10 minut. Do marchewki z cebulą dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażyć 15 minut. Dodać tymianek

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 143

grzybowym Składniki wspólne gołąbków i sosu: 15 g suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata(...)dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli, przemieszać, odstawić na 30 minut, aby zmiękła. Do miski wsypać 1 / 3 podsmażonych grzybów oraz cebuli, ryż oraz odciśniętą kapustę pekińską, dodać mięso mielone, jajka i bułkę tartą, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W dłoni formować podłużne kotleciki, obtoczyć każdy w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć z każdej strony

niecodziennikpary
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 145

tego nie wiecie, co zrobić z mięsem z rosołu, polecamy na poniedziałkowy obiad przygotować kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu . Mając gotowe podstawowe składniki, szybko uwiniemy się z mieleniem, doprawieniem, uformowaniem i usmażeniem kotlecików. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu są nie tylko proste w wykonaniu, ale także przyczyniają się do niemarnowania jedzenia i wykorzystywania tego, co zostało z poprzedniego(...)się studzą, oddzielić mięso z rosołu od kości i chrząstek, zmielić wraz z warzywami z rosołu i połową podsmażonej cebuli w maszynce do mielenia mięsa, używając najmniejszego sitka. Do mięsa dodać połowę posiekanej natki pietruszki, mieloną czerwoną paprykę, chili oraz pieprz, wsypać sól. Wymieszać składniki, aby powstała zwarta masa i ewentualnie doprawić do smaku. Wykonanie Na dłoni rozpłaszczyć porcję

niecodziennikpary
Drobiowa pieczeń świąteczna z sałatką z buraczków 145

bułki tartej Dodatkowo: olej do posmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej do posypania foremki Na sałatkę: 1 puszka groszku zielonego 1 słoiczek buraczków tartych 4 łyżki majonezu pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony według uznania ewentualnie sól do smaku Wykonanie pysznej pieczeni(...)Pieczeń: Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy i mielimy razem z mięsem. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy czosnek obrany przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Soli dodałam jedną łyżeczkę. Masę mięsną dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej foremki ( ja użyłam aluminiowej ) posmarowanej olejem

Izabelawkuchni
Kawa po turecku 141

Kahvesi. Kawa po turecku - składniki proporcje na dwie filiżanki 2 pełne po brzegi filiżanki niechlorowanej wody - z butelki lub z dzbanka filtrującego, jeśli takiego używacie 2 czubate łyżeczki drobno mielonej tureckiej kawy opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu lub cynamonu lub 1 goździk, ale to już naleciałości arabskie cukier  - w zależności od tego jak słodką kawę lubicie. W Turcji(...)turecku w stylu ottomańskim Jeśli chcemy pozostać w zgodzie z tradycją, to powinniśmy zaopatrzyć się także w turecki młynek do kawy, który pozwala bardzo drobno zmielić ziarna. Wiadomo, świeżo mielona kawa smakuje najlepiej. Tego wydatku możemy uniknąć kupując mieloną oryginalną turecką kawę. Skąd się wzięła turecka metoda parzenia kawy  Kawa zagościła  nad Bosforem około 1517 roku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem 158

nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z sosem pieczarkowym i sałatką z awokado. Smacznego Koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem Koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem Koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem Artykuł Koperty z ciasta francuskiego z mięsem(...)mielonym i serem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Jak ugotować najlepszą zupę ogórkową. Zupa ogórkowa z klopsikami. 194

Żurek z klopsikami z białej kiełbasy – Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami – zupa brokułowa z klopsikami – Rosół z klopsikami po studencku – Zupa pomidorowa z mięsem mielonym – zupa meksykańska _ – Zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym Jeśli szukacie przepisów na pyszne zupy to przygotowałam zestawienie: 40 przepisów na ulubione zupy. Najczęściej przygotowuję zupę ogórkową(...)koperek lub natka pietruszki ok. 100 ml słodkiej śmietany 30% lub śmietany do zup 18% sól i pieprz do smaku Przepis na Klopsiki do zupy: 350- 400 g mięsa mielonego (u mnie wołowe, może być wieprzowe i drobiowe) 1 jajo 1 ząbki czosnku posiekany 1 namoczona w mleku, odciśnięta bułka sól, pieprz mielony i majeranek trochę bułki tartej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa a’la Mexico 148

pietruszka – do posypania zupy na talerzu Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano, kmin rzymski, cukier     *** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starty czosnek, mieszamy i dokładamy mielone mięso. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy

Blog z Apetytem
Chrupiące kawałki kurczaka 188

grzybami Ziemniaki z piekarnika     Składniki: około 470 g filetów z kurczaka lub polędwiczek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką) Składniki na ciasto: 2 małe jajka 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam(...)łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką) 0,5 łyżeczki mielonego imbiru (jeśli nie macie możecie pominąć) szczypta kurkumy Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia (litr) Przygotowanie: Mięso kroimy na większe

Słodkie okruszki
Domowa przyprawa piernikowa 119

domu. Za pierwszym razem skorzystajcie ze sprawdzonych receptur*. Jeżeli będziecie chcieli udoskonalić swoją mieszankę, następnym razem możecie eksperymentować z proporcjami. Skład 50 g mielonego cynamonu 20 g mielonego suszonego imbiru 15 g mielonego kardamonu (lub wyłuskanych ziaren) 10 g gałki muszkatołowej mielonej lub otartej 15 g goździków 10 g ziaren ziela angielskiego 5 g ziaren czarnego(...)pieprzu 5 g gwiazdek anyżu (wykorzystujemy całe gwiazdki) Wykonanie Goździki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gwiazdki anyżu, jeśli mamy w ziarnach, to również kardamon mielimy w młynku do kawy lub dokładnie tłuczemy w moździerzu. Jeżeli wykorzystujemy moździerz warto na koniec przesiać przyprawę przez gęste sito, a następnie połączyć ją ze składnikami, które zakupiliśmy już zmielone. Rewelacyjnie sprawdzi się w przygotowaniu przyprawy

Tajemnice Smaku