adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 płat ciasta francuskiego do słonych wypieków (np. z Lidla) 1 opakowanie kremowego serka Philadelphia lub Almette posiekany szczypiorek różnokolorowe pomidorki koktajlowe sól morska i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni na program termoobiegu lub 220 stopni na grzanie góra dół. Dużą blachę wyściel papierem do pieczenia. Płat(...)papier którym ciasto było owinięte nie nadaje się do piekarnika. Każdą część ciasta przesmaruj porcją kremowego serka. Na wierzchu poukładaj plasterki kolorowych pomidorków oraz posiekaną zieleninę. Oprósz solą i mielonym pieprzem. Blaszkę ze smaczkami wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 20 – 22 minut. Po upieczeniu przekąski wystudź na kratce do pieczenia, w celu odparowania nadmiaru wilgoci. {"@context":"https
ProstePesto.plmusztardzie, usmażone na złocisto z chrupiącą panierką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 plastry schabu bez kości z tłustymi przerostami 6 łyżeczek musztardy sarepskiej, stołowej lub miodowej sól i świeżo mielony pieprz 1 jajko + 1 łyżka mleka mąka pszenna bułka tarta smalec lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Plastry mięsa schabowego rozbij cienko młotkiem do kotletów(...)Oprósz z każdej ze stron solą i mielonym czarnym pieprzem, po czym po obu stronach posmaruj musztardą. W takiej marynacie pozostaw na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz wieprzowy lub roślinny. Przygotuj 3 głębsze talerze i w każdym umieść poszczególne części panierki: mąkę pszenną, jajko roztrzepane z mlekiem, bułkę tartą. Chwilę przed samym smażeniem, kiedy tłuszcz
ProstePesto.plsłoików: 2 kg karkówki wieprzowej lub łopatki (żeberka extra mięsne też się nadają jeśli pozbawisz je kości) 2 łyżki granulowanego czosnku 3 łyżki maggi lub lubczyku 1,5 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka, mielonych nasion białej gorczycy 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonych ziaren ziela angielskiego 3-4 cebule średniej wielkości pęczek świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego(...)złocisty kolor na smalcu, tak żeby się nie przypaliła. Odstaw do wystygnięcia. Mięso przemyj w zimnej wodzie, pokrój na duże kawałki. Do mięsa wsyp sól, cukier, granulowany czosnek, mielony kminek, mieloną gorczycę, pieprz dodaj maggi lub lubczyku. Na koniec dołóż smażoną, wystudzoną cebulę. Wymieszaj wszystko i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnego dnia
Ogrodnik w podróżySkładniki: włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 litry, mielone drobiowe 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kasza manna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty(...)zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci ) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu. Mielone z drobiu wyrobić na kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawy? Przechowywanie przypraw w otwartych torebkach to częsty błąd jaki popełniamy w kuchni. Po pierwsze, tracą one w ten sposób swój smak i aromat (doskonałym przykładem może być tu mielona ostra papryka czy imbir ). Po drugie, mogą się zbrylać (jeśli są to przyprawy w proszku), lub stać się zawilgotniałe (jeśli mówimy o suszu i przyprawach takich jak suszony majeranek(...)rzadko stosowane, a tym samym mało dostępne: szafran, cubrzyca, czosnek niedźwiedzi, kardamon, kumin czy garam masala i curry (mieszanki). Oczywiście nie rozstaliśmy się z tymi, które znaliśmy: majerankiem, imbirem mielonym, goździkami (całymi i mielonymi), oregano czy pieprzem. Dodatkowo wiele przypraw i dodatków do jedzenia możemy kupić dziś nieco bardziej specjalistycznych sklepach z przyprawami lub zielarskich: pieprz syczuański, gorczyca
Żyję by jeśćzrobiłam chyba ciut za duże. Następnym razem zrobię mniejsze. Nie pomyślałam, że skubane przecież jeszcze urosną podczas gotowania. A, i jeszcze jedno. Nikolett napisała, że dodaje do tej zupy mielony kminek. Bałam się trochę eksperymentów, bo średnio za nim przepadamy, dodałam więc niewielką ilość. Na tyle niewielką, że w ogóle go nie czułam. Następnym razem dodam go więcej, jestem(...)wielkie dzięki. Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej 2 czerwone papryki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej) pół łyżeczki mielonego kminku (lub więcej) woda 1 jajko 100 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) sól pieprz
Kardamonovylitra gorącego bulionu na włoszczyźnie PRZYPRAWY 4 ziela angielskie 4 liście laurowe 1 opakowanie Knorr Fix do gulaszu 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i mielony pieprz DODATKOWO kromki świeżego białego pieczywa lub pszenna bułka masło (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe pokrój w niewielką kostkę. Na dnie garnka z nieprzywierającym dnem (najlepiej gotuj(...)wlej gorący bulion i gotuj do miękkości warzyw i mięsa przez 40 – 60 minut. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, fix do gulaszu oraz dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Gulasz wieprzowy podawaj na gorąco z kawałkiem świeżej pszennej bułki posmarowanej warstewką masła. Uwagi: Wpis powstał we współpracy ze sklepem z wyposażeniem kuchni Garneczki.pl ( https://www.garneczki.pl/ ) Instagram Zobacz
ProstePesto.plPodana z marmoladką z żurawiny i czerwonej porzeczki oraz talarkami ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PIECZONA PIERŚ Z KACZKI 2 piersi kaczki ze skórą suszony majeranek sól morska i mielony czarny pieprz KONFITURA Z ŻURAWINY I PORZECZKI 200 g świeżej żurawiny 100 g czerwonej porzeczki 120 g białego cukru 100 ml wody SMAŻONE TALARKI ZIEMNIAKÓW 500 g ziemniaków(...)wyjmij z lodówki. Pozostaw na 1 godzinę na blacie kuchennym dla nabrania temperatury pokojowej. Ponacinaj w kratkę skórkę, nie naruszając części mięsa pod nią. Natrzyj majerankiem, solą morską i mielonym pieprzem. Na chłodnej patelni z nieprzywierającą powłoką tytanową, ułóż piersi kaczki skórką w dół. Podgrzewaj na średniej mocy palnika i wytapiaj kaczą skórkę przez 10 – 15 minut
ProstePesto.plśredniowieczu budynie marchewkowe. Światowy Dzień Ciasta Marchewkowego obchodzony jest 3 lutego. Przyprawa do ciasta marchewkowego ale można ją zastąpić dodając 1 czubatą łyżkę przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru ćwierć łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ćwierć łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu 1 duża szczypta czarnego pieprzu Korzenne ciasto marchewkowe
Cztery Fajeryziemniaków z jajkiem i ewentualnie mąką. Doprawia się je solą oraz pieprzem, obtacza w bułce tartej i smaży na tłuszczu. Do kotletów ziemniaczanych dodać można ser żółty, twaróg, mięso mielone, ryby lub warzywa. Ja do poniższej wersji kotletów postanowiłam użyć białej kapusty kiszonej . Kotlety doprawiłam dodatkowo odrobiną mielonej słodkiej papryki i mielonym kminkiem. Kotlety wyszły(...)kiszoną kapustą. 60 dkg ziemniaków 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 30 dkg białej kapusty kiszonej (odciśniętej) 2 jajka mały pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonego kminku 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 4 łyżki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia Jak zrobić kotlety ziemniaczane. Ziemniaki obrać, włożyć
MeCooksłyżki przyprawy do złocistego kurczaka 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach sól morska 200 ml chłodnej wody FRYTKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW 2 bataty słodkie ziemniaki olej roślinny sól morska, grubo mielony pieprz, tymianek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: ĆWIARTKI KURCZAKA Ćwiartki kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wierzchnią skórkę ponacinaj lekko nożem, dla lepszego przeniknięcia przypraw do środka mięsa(...)chrupiąco. FRYTKI Z BATATÓW Słodkie ziemniaki pokrój w długie słupki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładając po całej powierzchni. Skrop olejem roślinnym, oprósz solą morską, grubo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut, możesz wstawić je do piekarnika razem z kurczakiem w połowie czasu jego pieczenia. Instagram Zobacz
ProstePesto.pllitra bulionu jarzynowo – drobiowego 2 cebule 1 ząbek czosnku BIO 2 łyżki masła 100 g słodkiej śmietanki kremówki 30 % 30 g crème fraîche sól i grubo mielony czarny pieprz DODATKI I DEKORACJA kilka kasztanów jadalnych 1 czubata łyżka cukru kokosowego odrobina śmietanki kokosowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: OBIERANIE JADALNYCH KASZTANÓW Kasztany jadalne umyj i natnij nożem skórkę(...)kilka minut. Zupę kasztanową przelej przez drobne sito, nadając jej kremowości i akstamitności. Do zupy wlej śmietankę kremówkę i tłustą śmietanę crème fraîche. Dopraw do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem. DEKORACJA ZUPY KASZTANOWEJ Wyjęte przed rozdrabnianiem kasztany posiekanej nożem na drobniejsze kawałki. Przełóż je na patelnię, oprósz cukrem kokosowym i podsmaż do lekkiego skarmelizowania kryształów. Zupę udekoruj
ProstePesto.plbardzo gorącej wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego FARSZ Z GRZYBAMI 70 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków) 1 cebula 1 łyżka bułki tartej sól i grubo mielony czarny pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ GRZYBOWY Suszone grzyby zalej chłodną wodą do przykrycia i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie grzyby(...)posiekaj drobno. Podsmaż ją na patelni z odrobiną oleju, do złocistego rumianego odcienia. Grzyby, smażoną cebulkę i bułkę tartą wymieszaj ze sobą. Farsz dopraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. CIASTO NA USZKA Do wysokiego naczynia z dzióbkiem wlej gorącą wodę, olej rzepakowy i wsyp sól. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę lub blat kuchenny. W środku kopki mąki
ProstePesto.plpush({}); Składniki: 800 g oczyszczonych filetów z karpia 1 cebula 3 łyżki płynnego miodu naturalnego 3 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cytryna mąka pszenna sól, grubo mielony czarny pieprz masło klarowane 50 g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Oczyszczone filety z karpia pokrój na mniejsze porcje. Oprósz je solą oraz obtocz w mące(...)karpia, odrzucając cebulę. Na patelni rozgrzej mocno masła klarowane. Obsmaż karpia 3 minuty po obu stronach, do zarumienienia otoczki. Usmażoną rybę przekładaj wprost do żaroodpornego naczynia. Rybę oprósz grubo mielonym pieprzem, gdzieniegdzie ułóż plasterki pokrojonej cytryny, wsyp na wierzch płatki migdałów. W miseczce rozmieszaj miód, musztardę i olej. Przygotowanym sosem polej zawartość naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw
ProstePesto.plłyżka gorzkiego kakao z wiatrakiem 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka zwykłego cukru DODATKI 2 pierniki w czekoladzie 2 kostki mlecznej czekolady banan pokrojony w plasterki mielony cynamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Płatki owsiane wraz z cukrem umieść w rondelku. Wlej mleko i zagotuj. Gotuj nie dłużej niż 5 minut, by uniknąć powstania konsystencji papki. Miej(...)gorzkie kakao i wymieszaj. Gorące płatki owsiane przelej do miski. Ułóż na wierzchu kawałki czekolady, która przyjemnie roztopi się od ciepła. Udekoruj piernikami w czekoladzie, plasterkami banana. Oprósz szczyptą mielonego cynamonu. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Piernikowa owsianka
ProstePesto.pl