Doskonałe w smaku kotleciki mielone, to dobra propozycja na obiad lub do kolacji. Po usmażeniu wyglądają jak klasyczne mielone, jednak w smaku są zupełnie inne. Potrzebujemy: 1/2 kg mięsa mielonego, główkę młodej kapusty, 2 jajka, 6 ząbków czosnku, trochę bułki tartej, pęczek koperku, sól i pieprz. Kapustę ucieramy na grubych oczkach i wkładamy
chleba naszegoszybki i prosty,a danie wygląda naprawdę nieźle. Więc zabrałam się do roboty. Teraz w okresie Wielkanocy w sam raz wpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo – 500 g jajka – 4 sztuki cebula – 1 sztuka szpinak mrożony – pół opakowania czosnek(...)ząbki koncentrat pomidorowy – 2 łyżki bułka tarta – ½ szklanki – 100 g lubczyk suszony – 2 łyżeczki przyprawa do mięsa mielonego – 4 łyżeczki sól i pieprz śmietana – 2 łyżki margaryna – ¼ kostki – 50 g PRZYGOTOWANIE : 3 jajka ugotować na twardo. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić pozostałe jajko i wsypać bułkę tartą. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Czosnek – 2 ząbki
kuchniabellissima.wordpress.comwielbiciela pikantnego jedzenia ta zupa była prawdziwym odkryciem! Już nie mogę się doczekać jak ugotuję ją ponownie 😊 Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis: 400 g mięsa mielonego wołowego Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Puszka pomidorów (pokrojonych, bez skórek) 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru(...)bardzo małą kostkę. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy, lub przeciskamy przez praskę. W dużym garnku, w którym będziemy przygotowywali zupę rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej dodajemy mięso mielone, cebulkę i smażymy, aż mięso się zarumieni. Po tym dodajemy czosnek, chilli, paprykę, fasolę, kukurydzę i smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, czerwoną
Kuchnia Łukaszaszklanki soku pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 100 g sera żółtego 2 jajka majeranek olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Do cebuli wrzucamy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz
Kuchnia MagdaLenySzybka w przygotowaniu i sycąca zapiekanka. Mięso w połączeniu z makaronem jest świetnym rozwiązaniem na rodzinny obiad! 350 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie(...)miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę
VioletoweKucharzeniepoeksperymentować i stworzyć te pyszne roladki przyprawione na sposób włoski, z mozzarellą w środku, owinięte chrupiącym boczkiem - to może być obiadowy hit w Waszych domach! :) Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach. Tym razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki(...)rozdrabniamy w malakserze lub kroimy drobno tradycyjną metodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy do miękkości cebulę oraz czosnek. Mozzarellę kroimy w kostkę średniej wielkości. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy do niego cebulę oraz czosnek, posiekaną świeżą bazylię, pastę z pomidorów, zioła i przyprawy oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Nabieramy ok. 2 spore łyżki mięsa
Cooking MonsterTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min Ruloniki z grilla na mięsie mielonym 30 dag mięsa mielonego 1 garść szczypiorku 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej pieprz, przyprawa uniwersalna 1/2 pory Mięso mielone przekładamy do miski. Szczypiorek szatkujemy drobno i łączymy z mięsem. Tak samo szatkujemy porę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Dodajemy do mięsa
Gotuję TestujęDanie przygotowałam w ramach akcji kulinarnej kuchni węgierskiej wraz z Mirabelką . Składniki : 600g kiszonej kapusty 150g ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 500g mięsa mielonego (mieszanego) 150g pikantnej kiełbasy (użyłam chorizo) 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) 300ml śmietany sól, pieprz masło Przygotowanie : Kapustę opłukać, w razie potrzeby nieco posiekać. Na patelni roztopić(...)patelni roztopić kolejną porcję masła i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Patelnię zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem i postawić z powrotem na palniku. Przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć warstwę kapusty, polać ją kilkoma łyżkami
Codzienne Gotowanieszklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem : Farsz: Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do ze z ł o cenia. Następnie dodajemy mięso mielone i znów smażymy do zrumieniania mięsa. Następnie dodajemy pomidory w puszce
Słodka Stronaminut. Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą. SKŁADNIKI / 4 porcje 200 g makaronu spaghetti 300 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (można drobno posiekać) 100 g tartego parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów(...)przez około 5 minut, na umiarkowanej mocy palnika, aż zmięknie i zrobi się szklista. Dorzucamy starty czosnek i smażymy przez 1 minutę. Zwiększamy moc palnika do najwyższej, dodajemy mielone mięso. Obsmażamy cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii i oregano ( lub suszonymi - po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich
cool and mintyBliski Wschód. A ponieważ dzisiaj dotarła do mnie dostawa aromatycznych przypraw , to nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić te pyszne szaszłyczki z mięsa mielonego. ;) Kofta kebab: 500g mielonej wołowiny (w oryginalne powinna być to jagnięcina, ale mięso wołowe też będzie ok) 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę* 1 niewielka cebula, drobno posiekana* spory pęczek posiekanej mięty skórka(...)otarta z połowy cytryny, kilka kropel soku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kolendry mielonej pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz patyczki do szaszłyków Do miski wrzucamy mięso, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (można wszystko wcześniej zeszklić na maśle). Następnie
Cooking MonsterMój ulubiony przepis na szybki, zdrowy i smaczny obiad - czyli pora na kalafiora ;) SKŁADNIKI kalafior 500g mielonego mięsa wieprzowego + ulubione przyprawy np sól czosnkowa, szczypta gałki muszkatałowej 1 jajko 2 łyżki majonezu 4 łyżki tartego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła Sól kilka ziemniaków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyty kalafior obgotować w całości w osolonej wodzie przez(...)minut ( w zależności od wielkości warzywa ). Zalać zimną wodą, aby doprowadzić do kompletnego wystudzenia. Mięso mielone doprawić do smaku solą, jajkiem i ulubionymi przyprawkami. Ja osobiście używam ząbek czosnku przekrojony na pół ( który po minucie wyjmuję ) i szczyptę gałki muszkatałowej, ale można dodać natkę pietruszki, szczypiorek ,pieprz, starty parmezan itd czyli doprawić jakbyśmy przygotowywali kotlety mielone.Dla
zielonacukinkaulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki musztardy Majeranek, sól i pieprz Mąka 1 litr bulionu warzywnego Sos: 2 łyżki masła Mąka Śmietana 2 pęczki koperku Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski. Czerstwą bułkę lub chleb (2-3 kromki(...)namaczamy w wodzie. Gdy namoknie, odsączamy i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, jajko, musztardę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej tworzymy małe kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę obtaczamy w mące. W garnku gotujemy bulion. Gotowe kulki wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu
Pyza i Surówkagroszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy dodać
Kolizje Smaków