sympatykom bloga To co kocham, aby ten wyjątkowy czas był pełen wiary, nadziei i miłości, a spotkania w gronie najbliższych upływały w miłym, wiosennym nastroju. Życzymy smacznego jajka w barszczu, ostrego chrzanu, pięknej babki, dostojnego mazurka i pachnącego sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego samego obwodu pasa po świętach, chociaż umiar w jedzeniu i piciu jest raczej niemożliwy
To co kochamTaka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 6 dużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli
To co kochamwychodzą z przepisu mojej mamy, które prezentowałam kiedyś jako naleśniki z serem. Do sakiewki można włożyć również farsz na słono, pieczarkowy lub mięsny i podawać taką przekąskę z czerwonym barszczem. Składniki: ? 6 naleśników z tego przepisu ? 6 łyżek serka śmietankowego ? 1 łyżka cukru pudru Prażone jabłka ? 2 jabłka ? 1 łyżeczka płaska cynamonu ? 4 łyżeczki brązowego cukru ? 1 łyżka soku
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła
To co kochampietruszka ? kawałek selera ? 1 cebula ? 1/2 pora ? 5 ziemniaków ? 3 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? tymianek, cząber, lubczyk do smaku ? 2 łyżki octu winnego ? 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego ? pęczek koperku i natki pietruszki ? 2 łyżki śmietany do zup Wykonanie: ? Umyć liście i łodyżki botwinki i pokroić w paski. ? Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć
To co kochamplastry szynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać
To co kochamjednym miejscu, będą sporym ułatwieniem podczas planowania świątecznego obiadu. Zupy doskonałe na pierwsze danie podczas wielkanocnego obiadu: zupa chrzanowa z jajkiem, strogonow, krem z awokado, krem ze szparagów, biały barszcz. Dobrym pomysłem na drugie danie w święta wielkanocne jest: rolada z szynki nadziewana grzybami, pieczeń rzymska, pieczony królik, halibut w sosie porowym, faszerowane udka z kurczaka, roladki z piersi kurczaka
RozdomowionaBiała kiełbasa to niewątpliwie jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu gotowaną z wody lub z barszczem, to zdecydowanie tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego. Biała kiełbasa w sosie czosnkowym! Kluczem do sukcesu jest oczywiście dobrej jakości wyrób mięsny. Niewątpliwie jest to zapewne największe wyzwanie
Ola la LCHFrównie warte sprobowania. Bryndza to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka. Można go także kupić już poza górami bo pojawia się w dużych supermarketach. Sama zupa przypomina trochę barszcz biały trochę biełuchę. Będzie tez idealna na święta wieloboczne jako zamiennik żurku. Polecam. Źródło cookido. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest bardzo tłusta odradzam- i np. na korpusie kaczki - używamy suszonych prawdziwków, 1/2 główki czosnku polskiego, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego - zupę zagęszczamy naturalnym zakwasem na żurek lub na barszcz biały - dodajemy suszony lub świeży majeranek, śmietanę - zupę babcia zawsze gotowała z ziemniakami, dzięki czemu była bardzo sycąca i podawała z chlebem. Przepis w formie filmu krok po kroku znajdziesz
SMYKWKUCHNIobiadu na szybko. Stanęło więc na tortillach i nie żałowałam tej decyzji, bo jedzonko było mega smaczne. Tortille z kiszoną kapustą i boczkiem świetnie smakują w towarzystwie kubka czerwonego barszczu. Składniki: 6 tortilli ok. 300 g boczku wędzonego w kawałku ok. 600 g kapusty kiszonej z marchewką 1 duża cebula ok. 100 g tartego sera mozzarella
Kuchnia MagdaLenyobiadu na szybko. Stanęło więc na tortillach i nie żałowałam tej decyzji, bo jedzonko było mega smaczne. Tortille z kiszoną kapustą i boczkiem świetnie smakują w towarzystwie kubka czerwonego barszczu. Składniki: 6 tortilli ok. 300 g boczku wędzonego w kawałku ok. 600 g kapusty kiszonej z marchewką 1 duża cebula ok. 100 g tartego sera mozzarella
Kuchnia MagdaLenyKwas z Opaki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Opaka, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Kwas z Opaki to bogata w składniki zupa, która ma wiele wspólnego z barszczem ukraińskim. Gotowana jest na mięsie drobiowym, ale jej główne składniki to warzywa: buraczki ćwikłowe, ziemniaki, marchewka, pietruszka i fasola. Suszone grzyby dodane do zupy wzbogacają nie tylko jej smak, ale i kolor. Kiszona kapusta, mimo
Trzeci talerzpojemności 250 ml. Z podanych proporcji wyjdzie nam około 12 sztuk naleśników, ale ich ilość zależy od średnicy patelni i ilości wylanego ciasta. Można podać z dowolnymi dodatkami np. barszczem czerwonym czystym czy ketchupem. Można przygotować własne sprawdzone ciasto na naleśniki
Izabelawkuchniznajdziecie również inne przepisy świąteczne i wigilijne, nie można zapomnieć o paszteciki z kapustą i grzybami czy śledziach. Oczywiście pierwszym i chyba jednym z ważniejszych dań podczas Wigilii jest barszcz czerwony z uszkami. Kompot z suszu składniki Jak dla mnie kluczem dobrego kompotu z suszu są suszone śliwki. Koniecznie kupcie dobrej jakości. Kompot z suszu przepis Mój kompot z suszu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!