barszcz - 4003 przepisów (strona:107/267)

Czy kisiel jest polski? 36

XVIII wieku. Był to czas, gdy kuchnia polska zaczęła się rozwijać i wpływać na kulturę kulinarnej Europy. Kisiel stał się jednym z charakterystycznych dań polskiej kuchni, obok pierogów czy barszczu. Składniki kisielu Kisiel tradycyjnie przygotowywany jest z owoców, wody i cukru. Najpopularniejsze owoce używane do jego przygotowania to maliny, truskawki, jagody czy porzeczki. Owoce są gotowane w wodzie, a następnie

Żyję by jeść
Świąteczny bulion z klopsikami rybnymi 30

Barszcz, czy grzybowa? W niektórych domach ani jedno, ani drugie, bo na wigilijnym stole króluje zupa rybna! Najczęściej przygotowywana na pozostałościach po filetowaniu karpia, gęsta, czasem zabielana śmietaną, podawana z kawałkami ryb. Ile domów, tyle sposobów na przygotowanie tej wyjątkowej, wyczekanej w świąteczny wieczór. U mnie od zawsze króluje grzybowa z grzybowymi uszkami ale dziś przychodzę z wariacją na temat

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wegańska pieczeń z sosem pieczarkowym 35

Magda Wiadomo, że nasza tradycyjna Wigilia jest bezmięsna, ale nie każdy przepada za rybami czy barszczem. U mnie dzieciaki czasem marudzą, ale jeśli zaserwuje im moją ciecierzycową pieczeń, na pewno chętnie zjedzą. Testowałam już go wiele razy i stwierdziłam, że w sumie z sosem pieczarkowym będzie świetnia pasować na świąteczny stół. Dlatego dzielę się z Wami tym dobrem, wypróbujcie

Smaczna Strona
Drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem 39

pieczarkami i wędzonym serem. Polecam na obiad, przyjęcia, rodzinne spotkania i zbliżające się święta Można je zjeść same, podać z ulubionymi sosami. Doskonale też smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Jak zrobić pierogi z pieczarkami i wędzonym serem? Przygotowanie takich drożdżowych pierogów jest naprawdę proste. Z ciastem dobrze się pracuje i nie wymaga ono długiego wyrastania. Do farszu tym razem dodałam

Słodkie okruszki
Pieczone pierożki z soczewicą i suszonymi pomidorami 29

Pieczone pierożki z soczewicą i suszonymi pomidorami są doskonałe jako dodatek do świątecznego barszczu, lub jako samodzielna przystawka. Bardzo polecam :) Około 30 sztuk Ciasto: 350g mąki pszennej 120 ml ciepłej wody 3 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli Farsz 150 g zielonej soczewicy (suchej) 3-4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju mała cebula 2 łyżki oleju (użyłam tego ze słoiczka

Mienta blog
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami 28

Krokiety ze słodką kapustą i grzybami Chrupiące krokiety z mega aromatycznym farszem, to pyszna propozycja zarówno na wigilijny jak i świąteczny stół. Najlepiej smakują jako dodatek do czerwonego barszczu. W dzisiejszym przepisie zdradzę Wam pomysł na niezwykle rumianą, chrupiącą i przepyszną panierkę. Polecam!     Składniki: ok 10 naleśników PRZEPIS TUTAJ olej do smażenia Farsz: pół główki białej kapusty

Blog z Apetytem
Szybkie Pierożki Do Barszczu Z Matrycy 26

widoczne obrysy pierożków w matrycy. 8. Następnie matrycę przenosimy nad ściereczkę i powoli od wypukłej strony "wyciskamy" pierożki na ściereczkę. 9. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z barszczem, zupą lub same. Smacznego ! Ps. oczywiście nie muszą to być pierożki z mięsem mogą być np. kapusty i grzybów

Gotowanie...to proste !
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 45

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to pyszna przekąska do barszczu czerwonego. Czy u was pojawiają się na świątecznym stole? Są bardzo proste do przygotowania i jeśli mamy gotowe ciasto francuskie, przygotujemy je w kilka chwil. Do tych pasztecików używam farszu tego samego, którego używam do pierogów z kapustą i grzybami , więc przed świętami od razu szykuję podwójną

Dorota Smakuje
Jak nie przytyć w święta? 5 prostych rad, które pomogą utrzymać formę 34

czas radości, spokoju i... obżarstwa. Czy Wam też trudno oprzeć się pokusom, które czekają przy wigilijnym stole i podczas dwóch kolejnych dni tradycyjnego, rodzinnego biesiadowania? Ciasteczka, pierniki, makowiec, barszcz z uszkami, karp, kaczka, bigos, pierogi - lista pyszności jest dłuuuga i kusząca. Nic dziwnego, że po świętach wielu z nas ma problem z zamknięciem spodni i zrzuceniem zbędnych kilogramów (zwłaszcza, jeśli

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną – pyszne danie na każdą okazję 106

kapustą kiszoną to bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna potrawa, którą można podać zarówno na obiad, na kolację czy na imprezie bądź świątecznym stole. Nieodzownie towarzyszy im kubek czerwonego barszczu. Krokiety zawsze wszystkim smakują, dlatego szybko znikają ze stołu, nieważne czy są Święta czy trwa impreza imieninowa. Z podanych składników wychodzi 18 dużych i bardzo sycących sztuk. Można je z powodzeniem

e-PrzepisyKulinarne
Zakwas na barszcz 49

przyspieszeniu zakwasu można dodać trochę wody z ogórków kiszonych- wtedy 3-4 dni i gotowy będzie. Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Zakwas na barszcz first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Barszcz czerwony z fasolką szparagową 39

Barszcz czerwony z fasolką szparagową to niewielkie urozmaicenie klasyki, które smakuje naprawdę wyśmienicie. Taka zupa sprawdzi się o każdej porze roku, jest bardzo pożywna i pełna smaku. Moja rodzina uwielbia ją ze śmietaną, ale na zdjęciu chciałam Wam ukazać ten apetyczny kolor! Koniecznie Czytaj więcej

Di gotuje
Świąteczne przeboje kulinarne! Najlepsze przepisy! 47

tuńczykiem z puszki, jajkami, ryżem i kukurydzą. Świetnie pasuje na śniadanie, kolację albo imprezę.     DANIA GŁÓWNE: Chrupiące krokiety świąteczne Przepis tutaj (KLIK) Krokiety podane z czerwonym barszczem to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Są w miarę łatwe w przygotowaniu i trudno znaleźć kogoś kto ich nie lubi. W moim przepisie zdradzę Wam pomysł na pyszny farsz oraz rewelacyjnie

Blog z Apetytem
Farsz do pierogów z kapusty i grzybów 41

Pierogi z kapustą i grzybami to u mnie obowiązkowa pozycja na Wigilijnym stole. Zajadamy je z czystym czerwonym barszczem 😊    Składniki: -1 kg kapusty kiszonej z marchewką -40 g grzybów suszonych mieszanych -2 spore cebule -4 łyżki oleju  rzepakowego -50 g masła -sól, pieprz    Grzyby zalać zimną wodą, moczyć 1-2 godz. Następnie ugotować

Kulinarne przemyslenia