barszcz - 4003 przepisów (strona:101/267)

Świąteczny barszcz biały 175

kwasek i cukier, pieprz, sól. Nakładać na talerze, posypać koperkiem.  Z przepisu wychodzi naprawdę olbrzymi gar…i około 70 klopsików. Nawet jeżeli Wasza rodzina nie zje takiej ilości barszcz można (bez śmietany) zamrozić. Smacznego

Humanistka w kuchni
Uszka z grzybami prawie wigilijne 139

cienkie w związku z czym nie wymaga dłuższego gotowania). Ugotowane uszka wykładam na talerz aby ostygły i nie skleiły się. Następnie część nakładam na talerze i zalewam gorącym barszczem. Pozostałe uszka ( o ile jakiekolwiek pozostaną :) ) przekładam do pudełeczka i wstawiam do lodówki

Magiczna kuchnia Darii
Traditional Polish Christmas Eve meal - Barszcz with Pierogi :-) 179

like to fry them with bacon. The skin gets crispy and so yummy, you can't resist having one or two more...:-) Now let's move on to the barszcz! For 2litres you will need: 2 raw beetroots (grated) 1 carrot (grated) 0.5 leek (chopped) 2 stalks of celery (chopped) 2 litres of vegetable stock salt and pepper  pinch

Kulinarna rozmowa
Kwas buraczany ( zakwas do barszczu ) 236

dniach zakwas powinien być gotowy. Należy wówczas usunąć zgromadzoną na powierzchni pianę, a zakwas zlać do butelki/słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zakwas dodawać do czerwonego barszczu. Wzmocni on jego kolor i nada charakterystycznego, kwaskowatego smaku. Smacznego

kolorowotorcikowo
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 234

smażone naleśniki z farszem. Do najpopularniejszych nadzień należy chyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik:  które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka

Kitchens Alphabet
Niby botwinka z mrożonki 217

sezonie mrożę zawsze kilka pęczków botwinki do wykorzystania jesienią, zimą czy wczesną wiosną. Gotuję ją wtedy trochę jak barszcz tzn. na bulionie z ziemniakami . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 191

przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na  zakwas na żurek  i na  czerwony barszcz . Dziś też pojawi się przepis na zakwas, ale  z dodatkiem płatków owsianych. Lubię nowości, a takiego zakwasu jeszcze nie robiłam. Zakwas będzie gotowy po 4-5 dniach, natomiast jeśli lubicie

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na barszcz czerwony 214

godz. zaczął się lekko pienić, dobry po 4-5 dniach. Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi. Bardzo mi smakował :) Można ugotować na nim czysty barszcz czerwony. Uwagi do przepisu : Z dojrzałego zakwasu zdjąć ewentualną pianę ( u mnie nie było ) i przelać do butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce przez 14 dni, albo poddać pasteryzacji i będziemy mogli(...)spożytkować go w późniejszym czasie. Warto też przygotować barszcz. Do przygotowania zakwasu używamy naczynia kamionkowego lub szklanego słoja. Zakwas nie jest gotową zupa, a posłuży do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie. Zasadniczo nie mieszamy zakwasu podczas dojrzewania, słój powinien stać jedynie w cieple i mieć dostęp powietrza (przykrywamy gazą ) Zakwas można zrobić z połowy składników. Źródło : stąd

Proste Potrawy
Barszcz domowy 105

Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo.   Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Przeczytaj cały  przepis na barszcz

w kuchni i w ogrodzie
Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler 19132

Post Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 215

Nigdy nie pałałam miłością do barszczu ukraińskiego jednak ta propozycja mnie zachwyciła. Pyszny, niesamowicie sycący i rozgrzewający. Dodatkowo w okolicy stycznia i lutego miałam straszne zapotrzebowanie na zupy z mięsem więc robiłam je w kółko. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś

Brzuszki Łakomczuszki
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 180

miałam ochoty dopóki nie zauważyłam tego buraka:)  I ju ż wiedziałam, że przerobię go na zupę buraczaną ( b o czy tak ą zupę mo ż na nazwać barszczem to nie jestem pewna ;). Zupa powstawała na bieżąco, po prostu dodawałam składniki i przyprawy i próbowałam, do końca nie będąc pewna jej ostatecznego smaku. Składniki na 2 talerze: *   pietruszka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 211

Przez cały rok czekam na uszka i barszcz czerwony. W domu od zawsze robimy je własnoręcznie, nie wyobrażam sobie kupowania gotowych, bo uważam, że to nie to samo. Przygotowywanie farszu, a następnie kilkugodzinne lepienie uszek jest tradycją i świetnie wprowadza w świąteczny nastrój. U nas przygotowuje się ich naprawdę dużo. W tym roku ulepiłam ich ok 500.  Składniki: Ciasto

Pasja Smaku
ZAKWAS BURACZANY 453

dawna "chodził" za mną zakwas buraczany ale ciągle zapominałam kupić buraki. Zalet picia zakwasu jest bardzo wiele, mnie osobiście zależało na tym by użyć go do barszczu. Kiedyś już przygotowywałam taki zakwas ale był z ogromną ilością cukru, nie wiem dlaczego... Ponieważ cukru staramy się nie używać wcale , poszukałam coś ,co będzie odpowiadało naszym gustom. Troszkę pokombinowałam i z kilku(...)gotowy zakwas przez gazę, do butelek lub słoika i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Można go przechowywać kilka tygodni, ponoć nawet miesięcy. Wykorzystujemy do przygotowania barszczu lub używamy do picia przed posiłkami. Tak wygląda zakwas buraczany po jednym dniu kiszenia. Kromki chleba zostały już usunięte. Zakwas kisi się dalej. Zakwas buraczany po 4 dniach kiszenia

Smaczne Zdrowe
A do barszczu drożdżowe paszteciki 282

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}   Zachowując tradycję, ale też zaspokajając kulinarne oczekiwania moich domowników, co roku na Wigilię przygotowuję paszteciki. Są one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru. Moje pierwsze paszteciki nie zaliczały się do szczególnie udanych. Po pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania