jest niepowtarzalny. Lubicie rabarbar ? Kwaskowy smak świetnie podkreślił dzisiejsze danie. Co ważne do masy mięsnej dodajcie dużo świeżej natki pietruszki, następnym razem wzbogacę je o dodatek świeżego koperku. Mielone z rabarbarem SKŁADNIKI : 300 g mielonego z łopatki(...)jajko 1 czerstwa bułka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 pęd rabarbaru bułka tarta sól i pieprz świeżo mielony do smaku olej kokosowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie) bułkę, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę oraz rabarbar, doprawiamy solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNajlepsze KOTLETY MIELONE to te według klasycznej receptury, przekazywanej często... Artykuł KOTLETY MIELONE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEburgerów Burgery gryczane: 2 torebki kaszy gryczanej 1 czerwona cebula 4 wędzone śliwki olej rzepakowy lub kokosowy 2 listki laurowe 3 ziela angielskie ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry szczypta płatków chili sól do smaku 3 łyżeczki mielonego lnu ½ natki pietruszki Dodatki: ulubione pieczywo (np. wieloziarniste bułki) liście sałaty plasterki pomidora(...)połącz z cebulą i przyprawami: kuminem, kolendrą, płatkami chili, koprem włoskim. Dopraw solą do smaku i wrzuć drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w małą kosteczkę śliwki wędzone. Dodaj mielony len, wlej odrobinę ciepłej wody (jakieś 3-4 łyżki) i wyrób rękoma. Zacznij formować kotlety. Jeżeli nie lepią się wystarczająco, to potraktuj masę nieco żyrafą (blenderem). Gotowe kotlety umieść
Food Squareobiadu. Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, swoim pysznym smakiem zachwyci wszystkich miłośników pieczarek. Składniki na 4 porcje : 20 pieczarek 250 g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 cebula 2 łyżki masła pęczek natki pietruszki 150 g startego żółtego sera czarny pieprz sól Przepis : Obraną cebulę drobno siekamy. Z oczyszczonych(...)starte pieczarki i wszystko chwilę podsmażymy, pod koniec smażenia całość delikatnie oprószamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym
Smakowite DaniaSkładniki: Klopiski: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 jajo; 1 średnia cebula; 1 bułka kajzerka; Sól; Pieprz; Woda do namoczenia kajzerki; Bułka tarta do obtaczania klopsików; Olej/smalec do smażenia klopsików. Zalewa octowa: 3 szklanki zimnej wody; 1 szklanka octu spirytusowego 10 %; 3/4 szklanki białego cukru; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka soli(...)tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Kajzerkę włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia. Namoczoną kajezerkę dobrze odcisnąć z mleka i drobno pokruszyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy
Gospodyni MiejskaMielone? Ale co? Muszę przyznać, że kiedy pomysł na hasło przyszedł mi do głowy, to miałem w myślach obraz klopsików ;) Czyli temat mięsny? Mielone wieprzowe, wołowe, drobiowe, może ryby? Pulpety, kotlety, gołąbki... Bardziej egzotyczne nadzienia do tacos, tortilli, pajów... Bolognese, chili con carne... Dosyć, jestem(...)przed śniadaniem! ;) Potem jednak zacząłem się lekko wahać, bo przypomniałem sobie, że w moim rodzinnym domu maszynki do mielenia używało się niemal co drugi dzień i wpadało do niej zdecydowanie nie tylko mięso. A wychodziły z niej nawet ciasteczka :) Więc mielone nie jedno może mieć imię i wolno nam to uwzględnić. Być może ja pozostanę przy mięsie
zadanie-gotowanieKolejny propozycja na smaczne, proste i pożywne danie. Mięso mielone świetnie komponuje się z pełnoziarnistym makaronem i z dodatkiem pomidora. Ciekawa propozycja na obiad lub wczesną kolację. Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 50g makaronu(...)penne pełnoziarnistego 1 średni pomidor przyprawy do mięsa: pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente (7-8 minut). Między czasie doprawiamy mięso mielone z indyka przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzanym
Truskawkowa Fiestasposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już do tej wygody i olbrzymiej oszczędności czasu, wiec po zwyczajny, niemielony na sucho mak, już nie sięgam. 200 g suchego mielonego maku 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mielonego cynamonu
Codzienna kuchnia niecodziennaproteście przeciwko zwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej. 500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g(...)pieczarek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy, jeśli masa będzie zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej. 2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą. 3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy
Szefowa kuchniwanilią 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy mielonej 1 szczypta soli krem: 350 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej dodatkowo: espresso do nasączenia biszkoptu dżem z czarnej porzeczki mielona kawa do dekoracji tłuszcz do wysmarowania blachy bułka tarta do oprószenia PRZYGOTOWANIE(...)żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier. Następnie stale miksując dodajemy po jednym żółtku i porcjami przesiane mąki. Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiIstnieje wiele lokalnych odmian szkockiego jajka. Można spotkać takie, gdzie używa się jajek marynowanych w occie lub sosie Worcestershire. Otoczka może składać się ze zwykłego mięsa mielonego lub nadzienia do kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :) Składniki: 400 g mielonej wieprzowiny(...)jajka ugotować na miękko. Zagotować w garnku 15 mm wody i delikatnie włożyć jajka. Gotować pod przykryciem 6 minut i przelać natychmiast zimną wodą. Po ostudzeniu delikatnie obrać. Mielone mięso wymieszać z przyprawami. Podzielić na cztery części i uformować placuszki około 12 cm średnicy. Owinąć dokładnie jajka mięsem. Można pomóc sobie przy tym folią spożywczą
zadanie-gotowanienich tłuszcz. Zapraszam na pyszny, domowy obiad. :-) 500g mięsa mielonego 200g serka topionego 1 nieduża cebula 3 łyżki bułki tartej 1 małe jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Cebulę drobno siekamy. Serek topiony kroimy na sporej wielkości kwadraty. 2. Mięso mielone mieszamy wraz z bułką tartą, cebulą, jajkiem(...)przyprawami. 3. Z mięsa mielonego formujemy kotlety preferowanej wielkości, w środek wkładając po dużym kawałku topionego sera. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut
Szefowa kuchnizrobiłam. Ale jednak nie takie zwykłe. Z wczorajszego obiadu zostało mi pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej. Odgrzewać w wodzie już nie chciałam, bo jest wtedy niesmaczna. Więc dorzuciłam do mielonego. Nic się nie zmarnuje, a smak... Sprawdźcie sami :) Składniki na ok 10 kotletów: ok 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej(...)łyżki startego żółtego sera 1 małe jajko 1-2 łyżki bułki tartej do mięsa i kilka łyżek do obtaczania kotletów olej do smażenia sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, natka pietruszki świeża lub suszona Przygotowanie: Do miski przełóż mięso, ugotowaną i dobrze odsączoną kaszę i ser. Dodaj jajko i bułkę tartą. Przypraw
Anioszek w kuchnimrożonego szpinaku w bryłkach 1 cebula 2 mniejsze marchewki 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej sól ziołowa, pieprz ziołowy, pieprz mielony kolorowy nieco soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 1-2 łyżeczki mąki pszennej 1/4 szklanki wody 100 g makaronu łazanki(...)czemu mimo krótkiego smażenia czy duszenia ryba jest sucha. Co innego świeża ryba. Osuszoną rybę pokrój w grubą kostkę. Przypraw z każdej strony porządną porcją soli ziołowej, pieprzu mielonego oraz sokiem z cytryny. Wrzuć makaron do garnka z dużą ilością wrzącej wody i porządnie posolonej. Ugotuj na miękko lub al dente wg uznania, 5-7 minut. Odcedź
Anioszek w kuchniSmaczne klopsy mielone, inne jak zazwyczaj. Można je podać na obiad z ziemniakami lub jako klopsy imprezowe z dodatkiem zielonej sałaty Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Jak cebulka już zmięknie i nabierze złotego koloru wrzucić pokrojone bardzo(...)drobno pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć, aż cała woda z grzybów wyparuje. Bułkę tartą zalać ciepłym mlekiem i zostawić, aż bułka wchłonie całe mleko. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ketchup, przecier pomidorowy, jajko, białko, majeranek, obsmażoną cebulkę i pieczarki, bułkę tartą namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować klopsy
Kuchnia Pokoleń