mielone - 47549 przepisów (strona:128/3170)

Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI. 818

elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę a w tym czasie przygotowujemy farsz.   Składniki na farsz; 40 dag mielonego mięsa wieprzowego 40 dag mielonego mięsa wołowego 2 średnie cebule 1.5 łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu Skworcu 2 łyżeczki przyprawy tandoori masala Skworcu  ( to mieszanka przypraw takich jak - kolendra mielona, kumin mielony, czosnek) pół szklanki bulionu mięsnego olej do podsmażenia cebuli     Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na rumiano. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę oraz przyprawy i wyrabiamy ręką mięso stopniowo dolewając bulion. Kiedy masa będzie już odpowiednio wyrobiona bierzemy się za robienie pierożków. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Halloween'owe ciasto z kremem oreo 168

mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego  350 g puree z dyni 2 banany(...)temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką.  Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, mielony cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i kardamon, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać olej rzepakowy, puree z dyni

Passions hobbies life
Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem 170

dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym... Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion na halloween ;) Składniki:   1 woreczek kaszy jęczmiennej grubej 250 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe,  sprawdzi się też mielone z indyka ) 1 cebula 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 100 g sera feta sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia 2 nieduże(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić 2-3 minuty. Następnie do warzyw dodać mięso mielone - smażyć około 10 minut, mieszając dość często. Pod koniec smażenia, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić jeszcze 2-3 minuty. Farsz odstawić do ostygnięcia. Do przestygniętego farszu dodać

kolorowotorcikowo
KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI 236

bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone). Pozostałą mąkę wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jako. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na trzeci talerz. Z masy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto dyniowe z korzenną nutą 156

mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni ( przepis ) 160 g rodzynek(...)rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, mielony cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i kardamon, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej pianki dodać puree z dyni

Passions hobbies life
Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem 213

być , bo jest mega smaczna Składniki : 8 małych papryk białych ( lub innych ) 1 mała dynia , nie musi być dojrzała lub kawałek dużej ( około 300 g ) 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowej łopatki 2 łyżki ziaren ryżu ( nie gotowanych ) 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 kubek jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia , około(...)kroimy na średniej wielkości kawałki . Na rozgrzanej patelni podsmażamy na złoty kolor dynię , razem z cebulą i wyciśniętym ząbkiem czosnku . Studzimy , przekładamy do miski , dodając nie ugotowany ryż , mielone mięso , 1 łyżeczkę papryki ostrej , 1 łyżeczkę papryki słodkiej , sól do smaku i całość wyrabiamy na gładka masę . Papryki myjemy , odcinamy górną część i pozbawiamy nasion . Tak przygotowane nabijamy

Ogrodnik w podróży
Kotlety rybne mielone 156

Jako, że z bałtyckimi dorszami sprawa nie ma się najlepiej, kupiłam dorsza atlantyckiego, z którego zrobiłam pyszne kotlety rybne mielone. Bardzo, ale to bardzo polecam!!! Kotlety rybne mielone około 10 szt 600g białej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) - waga filetu bez głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 1 jajko sól(...)piórka i udusić na oleju. Rybę pozbawić ości i skóry. Namoczoną bułkę razem z rybą i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko, sól, pieprz, koperek i dobrze wyrobić - najlepiej ręką. Masę formować jak  mielone kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Ja smażę w ten sposób

Posadzone i zjedzone
Pieczarkowe pomylone fit 176

mielone kotlety , z każdymi dodatkami , i bardzo często witają na naszym stole , dziś zapraszam na takie kotlety z dodatkiem pieczarek , i mąki orkiszowej .    Zazwyczaj kotlety mielone robiłam z bułką itp , ale dziś zapraszam na takie kotlety z mąką orkiszową , smakują równie pysznie . Składniki  0,5 kg mielonego mięsa z indyka(...)drobną kostkę , pieczarki myję , ścieram na tarce na grubych oczkach i przesmażam na odrobinie oleju razem z cebulą , kiedy pieczarki i cebulę  mamy przesmażoną , dodaję do mięsa mielonego .      Następnie do naszego mięsa dodaję przyprawy , czosnek przeciśnięty przez praskę , mąkę orkiszową , jajka , sól , musztardę, jak mamy dodane wszystkie składniki , dokładnie wszytko mieszamy ręką .  Jak mamy

Mój Smak
MOUSSAKA 152

robić, ale mi to weszło w nawyk :) Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Ja nie kupuję mięsa mielonego, tylko sama je mielę, w ten sposób wiem co jem, bo, tak naprawdę, jak kupujemy mięso mielone nie wiemy co zostało zmielone. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, takie, żeby zmieściły się do maszynki i zmiel. Przypraw(...)świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi, dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili

Martyna Cooks
Zapiekane cukinie 231

spożytkować. Więc oto i ona. Jesli lubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę  ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną  500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu  ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka(...)skórki kroimy na mniejsze kawałki, pomidory wraz z resztą cebuli i dodatkiem łyżki oleju dusimy do powstania gestego sosu - studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna

Garnkowe fanaberie
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 264

każdego z Was :)  Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego  * 1 ugotowana paczka ryżu * 2 jajka * 3-4 łyżki bułki tartej+ do panierki * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 młoda kapusta * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki ketchupu Wykonanie: Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony(...)jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić

Zrób to smacznie
Kabaczety z sosem tzatziki 365

mięsa mielonego powstaną nie tylko zwykłe mielone, proponuję teraz obiad pod chmurką –grillowane kabaczety, mimo tak niewielu składników są przepyszne.  Podałam je z delikatnym sosem tzatziki… o tej porze roku szkoda czasu na długie gotowanie, a one szybko się robią i zawsze się udają. Polecam! Składniki: ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 mała cebula(...)pieprz do smaku Sos tzatziki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 świeży ogórek 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielone połączyć z posiekaną drobniutko cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać przyprawę do kebaba, sól oraz pieprz, wymieszać, wlać wodę i ponownie wyrobić masę. Uformować w dłoniach wałeczki,lekko

Wanilia i Kardamon
Zielone pierogi z botwinką 227

farsz: 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli 750 g ricotty (3 opakowania(...)tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Zielone ciasto na pierogi: Szpinak rozmrażamy w garnuszku. Wraz z wodą, która się wytopiła, mocno podgrzewamy go (jeśli nie chcemy, aby pierogi miały „ciapki” i były jednolito zielone możemy blendować szpinak). W międzyczasie zagotowujemy

Poezja smaku
Weekendowy kociołek 252

znowu kociołek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tym razem do kociołka wrzuciliśmy kilka pieczarek i nieco mielonego kuminu , to zaowocowało całkiem nowym smakiem. Kociołkowanie , to wspaniała zabawa , a nawet bym zaryzykowała ,że zbawienna , bynajmniej dla mnie , wrzucam , nastawiam i zostawiam . Potem przychodzę , wyjmuję i tyle(...)główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki soli – płaskie Marynata : 1 łyżka

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka Makaronowa 195

przygotowania krok po kroku: 1. Do gotującej wody z solą wrzucamy makaron- wstążki - gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. 2. Cebulę, paprykę, czoosnek kroimy w kostkę. 3. Do mięsa mielonego dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę, szczyptę imbiru, szczyptę kolendry, pieprz czarny do smaku, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki vegety, posiekaną zieloną pietruszkę, bazylię, majeranek i szczyptę kurkumy. Tak doprawione mięso(...)czasu mieszając. 4. Do drugiego garnka wrzucamy czosnek, dodajemy paprykę i groszek. Delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 10 minut. 5. Tak podsmażoną paprykę mieszamy z mięsem mielonym, smażąc całość jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość można doprawić pieprzem, kolendrą i ziołami. Lepiej, gdy "kolorowa" część zapiekanki jest ciut ostrzejsza, gdyż wówczas tworzy kontrast z makaronem

Kuchnia smaków