sztuk) 310 g mąki orkiszowej 25 g kakao 150 g miękkiego masła 125 g cukru 1 jajko 100 g melasy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszki białej fasoli (250 gram), 1 dojrzałego awokado, 2 limonek, 200 gram żółtego sera, 200 gram kwaśnej śmietany 18%, 8 placków tortilli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 15 listków świeżej bazylii, 10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano, 5 łyżek oliwy, pęczka natki kolendry, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Na patelni rozgrzałem(...)łyżki oliwy i zeszkliłem na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodałem na patelnię 500 gram mielonego mięsa wołowego i całość delikatnie podsmażyłem, dokładnie rozdzielając kawałki mięsa, tak aby nie powstały z niego grudki. Kiedy mięso było lekko przyrumienione dodałem do niego zawartość puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno
Wyprawy kulinarnemozzarelli, 3 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 10 szt. groszku cukrowego, 4 łyżki orzeszków piniowych, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaki, papryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: (3 rolady) Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby(...)tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie). Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli. Na środek nakładamy mięso mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella. . Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy
Moniki Smakołykiszklanki) 200 g okrągłych biszkoptów 200 g masy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej Wierzch: 1- 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko + 1 łyżeczka wody LUB 2 łyżki wody posiekane orzeszki(...)internecie; można zastąpić niebieskim) 250 g cukru (1,5 szklanki) 200 g okrągłych biszkoptów 200 g masy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej 1- 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko
Poezja smakubolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki pomidorów w sosie własnym(...)dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając
Walijskie PichcenieWarstwa mięsna : 0,7 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia 200g groszku konserwowego 1 ząbek czosnku odrobina wody lub bulionu olej do smażenia Wykonanie : Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy
Walijskie PichcenieSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 szuka, ryż ugotowany 1 szklanka, pieczarki(...)marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze i masę przełożyć do miski dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko, kucharek, pieprz mielony
W Mojej Kuchni Lubięnazywać ratatouille, ale skoro nie uświadczysz tu ani cukinii, ani bakłażana, to chyba też zły trop. Ja raczej dzisiejszą propozycję nazwałabym wykorzystywaniem zapasów - w zamrażarce walało mi się mięso mielone wciśnięte tam na dzień przed końcem terminu ważności, z drugiego kąta smutno spoglądała zapomniana mieszanka mrożonych papryk. Wyszła ciekawa kombinacja, którą na pewno jeszcze nie raz przyrządzę :) Składniki(...)mięsa mielonego - 500 g pokrojonych, różnokolorowych papryk - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyzki oleju - puszka krojonych pomidorów lub 3 świeże - tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, sól, pieprz Początek będzie standardowy - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso. Gdy będzie już podsmażone
Kulinarne zapędy Kokosamielone 30 dag, ryż basmati ugotowany 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, ser feta 15 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 6 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka mięso mielone dokładnie wymieszać w misce z drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą, ugotowanym(...)ryżem i pokruszonym serem fetą i ugotowanym ryżem w niesolononej wodzie przyprawić 1 łyżeczką oregano, mielonym pieprzem, kucharkiem z papryk odciąć górną część ( ok. 2 cm od strony ogonka ) i wyjąć gniazda nasienne i opłukać papryki dobrze nadziać farszem do pełna i do każdej włożyć kawałek papryki z odciętych czubków włożyć je do garnka, każdą polać oliwą i dusić
W Mojej Kuchni Lubięzadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka. Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul(...)średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa. Do 500 gram zmielonego mięsa wołowego dodałem 3 łyżki oliwy, 1 bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i odrobinę świeżo zmielonego
Wyprawy kulinarnewszelkich błon i pokrojenia go w drobną kostkę o boku nie większym niż 1 centymetr. Tak pokrojone mięso przełożyłem na głęboki talerz i doprawiłem niewielką ilością soli, czarnym świeżo mielonym pieprzem trzema szczyptami suszonego oregano i połową łyżeczki mielonego cynamonu. Do mięsa dodałem również 2 łyżki dobrej jakości oliwy, otartą skórkę z wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej cytryny(...)niewielkie ząbki czosnku, które przecisnąłem przez praskę oraz sok z drugiej połowy cytryny, uważając, aby do oliwek nie dostały się pestki. Całość wymieszałem i dodałem niewielką ilość świeżo mielonego pieprzu oraz około łyżkę oliwy. Ponieważ oliwki były w słonej zalewie nie dodawałem soli. Całość zalałem 150 gramami jogurtu naturalnego. Polecam użyć jogurtu o rzadkiej konsystencji. Całość bardzo dokładnie wymieszałem
Wyprawy kulinarnekuchni wielu krajów arabskich (też bałkańskich, a nawet w Indiach). W Maroku przygotowuje się je z mielonej wołowiny lub jagnięciny (lub ich mieszanki), z oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych w Polsce kotletach. Charakterystyczne jest(...)mięso mieli się samodzielnie razem z dodatkami , dzięki czemu lepiej przechodzi ich smakiem. W naszych warunkach najłatwiej jest zmiksować mięso w robocie kuchennym. Dzięki temu masa jest zwarta i nie ma potrzeby dodawać do niej jajka czy bułki tartej. Następnie masę mięsną odstawia się na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Bardzo podoba mi się taki sposób przygotowywania
Chilli Czosnek i Oliwaznajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem, czy też młodą kapustę z kurkami. Dzisiejszy przepis jest Piotra: młoda kapusta słodko-kwaśna, do tego tradycyjne kotlety mielone . Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, do smaku sól i pieprz cytrynowy Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę, szklimy(...)szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę płynu mieszając. Dodajemy wytopione skwarki ze słoniny, dokładnie mieszamy i już nie podgrzewamy. Niektórzy dodają jeszcze 1 łyżkę mąki, aby kapustę zagęścić, ale nie ma takiej potrzeby. Piotrek przygotował do młodej kapusty tradycyjne kotlety mielone oraz młode ziemniaki. The post Młoda kapusta słodko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakowa: - 500g maku (najlepiej mielony) - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - pół kostki masła - 125g - jeden słoik powideł (około 300g) - olejek migdałowy - bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych) - niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru) - 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem) - łyżeczka kartoflanki - szczypta proszku do pieczenia(...)całości to zalewamy go wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie należy go ostudzić, przecedzić i przepuścić dwa razy przez maszynkę. Jeżeli używamy maku mielonego (jest taki do kupienia, bez żadnych dodatków. Ja tylko takiego używam już od kilku lat ) zalewamy go gorącą wodą w ilości pół litra wody na pół kilo maku. Dokładnie
Smaczne Zdrowecebule - 2-3 ząbki czosnku (duże) - 600-700g pieczarek - ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu - conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu** * - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka(...)kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy, ja mielę pieczarki tylko raz (lubimy gdy są w pasztecie zauważalne ale można oczywiście także zmielić dwukrotnie). Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy, rozdrabniamy i dodajemy do zmielonej masy. Dododajemy także żółtka, rozdrobnione ziele angielskie, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz
Smaczne Zdrowe