grecką kuchnią. Zapiekankę przygotowałam w formie ceramicznej również dostępnej w sieci sklepów Lidl. Gotowe danie podałam natomiast na talerzach z serii JUPITER- PORCELANA BOGUCICE . Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych szklanka startego żóltego sera natka pietruszki kilka gałązek świeżego oregano sól,pieprz 15 dag fety 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek(...)żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. * W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę. Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała
Z Majeczką w kuchniwersja zawijanych, mięso mielone sprawia, że karkówka nie jest taka sucha. Składniki 7 plastrów karkówki 0,5 kg mięsa mielonego cebula ogórek konserwowy przyprawy i czosnek wedle uznania Sposób Świeże mięso mielone przyprawić, dodać czosnek. Plastry karkówki rozbić, każdy posmarować mięsem mielonym, włożyć cebulę, ogórka, całość zawinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kuchenne aromatywięc gruszki osłodziły całość. Wyszła naprawdę bardzo dobra. Przepis na tę tartę znalazłam w TUTAJ. Ciasto 150 gram mąki pszennej 30 gram mielonych migdałów 110 gram margaryny ok 3-4 łyżki wody Do przesianej mąki dodajemy mielone migdały, oraz posiekaną margarynę. Dolewamy wodę, a następnie wyrabiamy na jednolite, miękkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię(...)łyżek masła 5 łyżek cukru 3 jajka 125 gram mielonych migdałów 2 pełne łyżki kakao Gruszki obieramy, przecinamy wzdłuż na dwie połówki, pozbawiając ogryzka. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka i dalej ucieramy. Do masy dodajemy 2 łyżki kakao, oraz mielone migdały. Całość dokładnie mieszamy. Z lodówki wyjmujemy wyłożoną ciastem foremkę
Kuchenne aromatywrócę. Składniki: 2 duże lub 3 mniejsze bakłażany 200 g orzechów włoskich (mielonych) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chmeli suneli (gruzińska mieszanka przypraw, można pominąć) duża szczypta pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki duża szczypta soli niepełne 1/2 szklanki wody olej rzepakowy(...)smażenia pestki granata do posypania świeża kolendra do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 duże lub 3 mniejsze bakłażany 200 g orzechów włoskich (mielonych) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chmeli suneli (gruzińska mieszanka przypraw, można pominąć) duża szczypta pieprzu
Poezja smakujogurtu greckiego (może być 0%) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego(...)typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant (7-8 g) 1 duże jajko
Poezja smakusztuk) na ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 7 g suchych drożdży szklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego 6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek 2 czerwone cebule ½ czerwonej papryki 2 małe ogórki kiszone 250 g sera ulubiony sos pomidorowy(...)czasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę oraz w plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z mięsa. Ogórki kiszone kroimy na plasterki, a ser ścieramy na tarce. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką
Symfonia smakowaziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru duża szczypta ostrej papryki sól morska (ok. 1 łyżki) świeżo mielony pieprz (najlepiej grubo mielony) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 duży pęczek koperku 1 duży liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru duża szczypta ostrej papryki sól morska (ok. 1 łyżki) świeżo mielony pieprz (najlepiej grubo mielony)'; document.write(" "); Kapustę przecinamy na ćwiartki i z każdej wycinamy korzeń (tzw. głąb) – nie będzie potrzebny. Kawałki kapusty kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie paseczki (można też użyć szatkownicy/mandoliny). Paseczki przekrawamy na dwie – trzy
Poezja smakuSmakują i pachną jak te serwowane w przedszkolu (może nie każdy ma tak dobre wspomnienia jeśli chodzi o kuchnię przedszkolną). Jednak my wszyscy chodziliśmy do jednego przedszkola, gdzie mielone były przepyszne (gorzej już z kleistymi ziemniakami, ale nie o tym mowa). Kiedy pierwszy raz zrobiłam je sama Mąż był po prostu zawiedziony. Chyba spodziewał się, że zrobię(...)inaczej i lojalnie uprzedzam, że będą to kotlety mojej produkcji. Wczoraj tak właśnie było i nikt nie był rozczarowany :) Składniki (na ok 10 niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 - 3 suszone pomidory 1 łyżka posiekanego kopru bazylia lub zioła prowansalskie sól, pieprz 1 bułka ususzona
Kuchnia po mojemumasę makową: 280-300 g mielonego maku 50 g masła 100 g miodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko(...)masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i osączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej, a przyrządzony według mojego przepisu bakłażan pozwoli na choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram sera feta, 200 gram serka homogenizowanego naturalnego, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 50 gram zielonych oliwek, 1 puszki pomidorów, 4 łyżeczek suszonego oregano(...)oliwy, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania bakłażanów. Umyte bakłażany przeciąłem na połówki wzdłuż, a następnie ponacinałem ich miąższ w kratkę - uważając, aby nie przeciąć skóry. Tak przygotowane bakłażany delikatnie posoliłem i skropiłem niewielką ilością oliwy. Piekarnik rozgrzałem do 160 stopni i umieściłem w nim bakłażany na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na 35 minut
Wyprawy kulinarnemąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne szklanki mleka na 500 mąki i 1 łyżeczkę soli Składniki na farsz około 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, mielone ziele angielskie i gałka muszkatołowa do smaku olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie farszu Drobno pokrojoną cebulę smażymy(...)rozgrzanej patelni . Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do smażącej się cebuli. Kiedy cebula się przesmaży i dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Następnie mielimy farsz w maszynce do mielenia /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposiekane ewe ntualnie 1 duża drobno posiekana czerwona cebula ( jeśli dodajemy cebulę musim y ją na jpier w podsmażyć , aż zmięknie ) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki całych nasion gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiem totalnie mi " odbiło " na punkcie parowaru, ale nie tylko .... Paweł przywiózł z Arabii Saudyjskiej pokaźny zapas kawy z kardamonem i mielonego kardamonu. Nigdy wcześniej nie używałam kardamonu jako przyprawy, więc dzielny Parzystokopytny pośpieszył mi z pomocą publikując na swoim blogu posta Kardamon czyli ... czy ma ktoś jakiś(...)kulinarny pod roboczym tytułem ryba z kardamonem. Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :) Składniki 3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków kilka bardzo cienkich plasterków cytryny sól i pieprz do smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu 300 g mielonej wołowiny lub jagnięciny 1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu) 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki 3 łyżki stołowe(...)pomidorowego lub 2 posiekane pomidory 1 łyżeczka przyprawy baharat ( tutaj link ) lub ras el hanout ( kliknij po przepis ) - nie jest konieczne, ale ja lubię :) 1/2 łyżeczki mielonego chili 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataząbki drobno posiekanego czosnku 1 pęczek drobno pokrojonego grubego szczypiorku (najlepiej sprawdza się z cebuli dymka) 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kuminu lub kminku 1 łyżeczka soli opcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu opcjonalnie dla miłośników ostrej kuchni 1 drobno posiekana papryczka chili opcjonalnie(...)przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Przygotowanie farszu Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć przez kilka minut mieloną wołowinę, aż odparuje nadmiar wody i mięso zacznie zmieniać kolor. Następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć kolejne 5-6 minut lub do czasu kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłoty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata