mielone - 47549 przepisów (strona:135/3170)

Makowiec na kruchym spodzie 221

masę makową: 280-300 g mielonego maku 50 g masła 100 g miodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko(...)masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i osączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane bakłażany 182

jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej, a przyrządzony według mojego przepisu bakłażan pozwoli na choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram sera feta, 200 gram serka homogenizowanego naturalnego, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 50 gram zielonych oliwek, 1 puszki pomidorów, 4 łyżeczek suszonego oregano(...)oliwy, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania bakłażanów. Umyte bakłażany przeciąłem na połówki wzdłuż, a następnie ponacinałem ich miąższ w kratkę - uważając, aby nie przeciąć skóry. Tak przygotowane bakłażany delikatnie posoliłem i skropiłem niewielką ilością oliwy. Piekarnik rozgrzałem do 160 stopni i umieściłem w nim bakłażany na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na 35 minut

Wyprawy kulinarne
Pierogi z mięsem 189

mąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne szklanki mleka na 500 mąki i 1 łyżeczkę soli   Składniki na farsz około 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, mielone ziele angielskie i gałka muszkatołowa do smaku olej do smażenia  3 łyżki bułki tartej Przygotowanie  farszu   Drobno pokrojoną cebulę  smażymy(...)rozgrzanej patelni .   Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do smażącej się cebuli. Kiedy cebula się przesmaży i dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Następnie mielimy farsz w maszynce do mielenia /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney z serii przepisy Dinesh'a :) 178

posiekane   ewe ntualnie 1 duża drobno posiekana czerwona cebula ( jeśli dodajemy cebulę musim y ją na jpier w podsmażyć , aż zmięknie ) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki całych nasion gorczycy   1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki kurkumy   1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków   1/2 łyżeczki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba z kardamonem z parowaru 218

wiem totalnie mi " odbiło " na punkcie parowaru, ale nie tylko .... Paweł przywiózł z  Arabii  Saudyjskiej   pokaźny zapas kawy z kardamonem i mielonego kardamonu. Nigdy wcześniej nie używałam kardamonu jako przyprawy, więc dzielny Parzystokopytny pośpieszył mi z pomocą publikując na swoim blogu  posta  Kardamon  czyli ...  czy  ma  ktoś  jakiś(...)kulinarny pod roboczym tytułem ryba z kardamonem. Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :) Składniki 3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków kilka bardzo cienkich plasterków cytryny sól i pieprz do smaku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 161

ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu) 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki   3 łyżki stołowe(...)pomidorowego lub 2 posiekane pomidory    1 łyżeczka przyprawy baharat ( tutaj link ) lub ras el hanout ( kliknij po przepis ) - nie jest konieczne, ale ja lubię :)  1/2 łyżeczki mielonego chili   1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego    1/4 łyżeczki mielonego kuminu   1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)   sól i pieprz do smaku Przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 264

ząbki drobno posiekanego czosnku 1 pęczek drobno pokrojonego grubego szczypiorku (najlepiej sprawdza się z cebuli dymka)   1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki    1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu   1 łyżeczka mielonego kuminu lub kminku   1 łyżeczka soli opcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu opcjonalnie dla miłośników ostrej kuchni 1 drobno posiekana papryczka chili opcjonalnie(...)przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Przygotowanie farszu Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć przez kilka minut mieloną wołowinę, aż odparuje nadmiar wody i mięso zacznie zmieniać kolor. Następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć kolejne 5-6 minut lub do czasu kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłoty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Elegancki obiad...zobaczcie sami! 196

kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru. -przyprawa suszone pomidory, z solą morską i  SKWORCU . Niezbędne do dań pieczonych, duszonych. Wykonanie jest proste, aczkolwiek ,trzeba zarezerwować troszkę czasu. Mięso mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj. Cebulkę podsmaż na złoto i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Osobno podsmaż wątróbkę. Keksówkę(...)wyłóż papierem do pieczenia. Najpierw nałóż połowę masy z mięsa mielonego. Przez środek smażone pieczarki z cebulką oraz na wierzch pas wątróbki.Przykryj druga połową mięsa mielonego. Ładnie przyklep. Włożyłam całość do piekarnika i keksówka sobie siedziała w 200 stopniach. Pieczemy okolo pół godziny, zależy od piekranika. Sprawdzajcie. Ma być ładnei zrumienione w środku, masa lekko twarda, ładnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kolorowe trio na chrupiącej kromce 245

pieprzu     1 łyżka miodu akacjowego     1 łyżeczka octu balsamicznego     1/2 szt cytryny (sok)     1 szczypta cynamonu mielonego Pasta kolendrowa     1 garść świeżej kolendry razem z gałązkami     3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia     1/2 łyżeczki świeżo(...)mielony pieprz     1/2 łyżeczki świeżo mielonej soli     1/2 łyżeczki miodu akacjowego     szczypt mielonego chili Dodatkowo:          150 g twarogu wędzonego     ziarna siemienia lnianego do posypania     ziarenka czarnuszki do posypania     4 szt kromek

Sajkofanka smaku
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 309

Beszamel: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='350 - 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki(...)kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula - 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony pieprz parmezan do posypania słupki/płatki migdałowe do posypania 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Makaron

Poezja smaku
Pikantne palmiery 227

jabłkami i brzoskwiniami , ciasteczka francuskie z cukrem Pikantne palmiery - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/3 szklanki białego cukru (ja użyłam brązowego) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 50 g stopionego masła Pikantne palmiery - jak zrobić? Schłodzone ciasto francuskie rozwiń i wyprostuj. W misce zmieszaj(...)cukier z mielonymi przyprawami. Masło roztop i schłodź. Schłodzonym, ale wciąż płynnym masłem posmaruj ciasto francuskie, obficie posyp przygotowaną mieszanką przypraw (trochę zostaw na później!). Łapiąc za jeden z krótszych boków, zwiń ciasto jak roladę - do połowy prostokąta. Odwróć ciasto i jak poprzednio, wzdłuż krótszego boku, znów zwiń ciasno ciasto jak roladę, dociśnij. Z wierzchu posmaruj ruloniki pozostałym roztopionym

Moje Qulinaria
Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką. 192

wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki 4 szt. - papryka mielona  słodka - papryka mielona  ostra - kminek mielony - sól, pieprz, ( ew.domowa wegeta ) - czosnek 2 duże ząbki - majeranek - cebulka w kostce 1 szt. - sos sojowy ciemny - olej na lane kluseczki: - jajko - mąka - woda(...)wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam mięso do zrumienienia, dodaje do niego pokrojona w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praską czosnek. Przyprawiam dużą ilością  majeranku, kminku mielonego, papryki słodkiej i ostrej. Chwilę duszę. Mięso przekładam do większego garnka, dodaję do niego w kolejności: pokrojoną w większą kostkę paprykę, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy

Kuchnia z widokiem na ogród
mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną i pieczarkami... 184

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony 10 plastrów, ogórek kiszony 1 duży, cebula 2 sztuki, musztarda delikatesowa 5 łyżeczki, pieczarki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szkanki, przyprawa do zup i potraw w płynie(...)łyżki, majeranek 1 łyżka, woda 1/2 szklanki mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana 207

bulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej - szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem(...)jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez 30 minut

Zainspirowana w kuchni
Poniedziałkowy "fit" - papryki faszerowane 195

Póki jeszcze papryka świeża jest w dobrej cenie postanowiłam zrobić papryki faszerowane trochę takim jakby gołąbkowym farszem, bo ryżem i mięsem mielonym. Aby danie było jak najbardziej fit wybierzmy jak najchudsze mięso mielone np z indyka i ryż brązowy. Papryki wybierajmy duże i w ulubionych kolorach. Papryki faszerowane SKŁADNIKI: 3 papryki 250 g mięsa mielonego(...)wierzch i usuwamy pestki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebule.Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, ugotowany ryż i posiekaną pietruszkę.  Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy papryki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki