Kiedy pierwszy raz robiłam kotlety mielone miałam pewne obawy co do tego czy dobrze je przyprawie (bo nie uśmiechało mi się próbowanie surowego mięsa) lub czy potem dobrze je usmażę żeby nie były surowe w środku... Na szczęście moje obawy były zbędne bo surowe mięso nie było takie straszne a klopsiki wyszły pyszne.:) Składniki: -pół kilo mięsa mielonego(...)zmiękła. Kiedy bułka będzie gotowa wyciskamy z niej wodę a następnie mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, i przyprawami. Przyszykowujemy sobie panierkę w proporcji 2:1 czyli dwie łyżki bułki tartej i 1 łyżka mąki itp. Formujemy klopsiki i obtaczamy w panierce. Mielone smażymy na małym ogniu na margarynie lub oleju z jednej i drugiej strony. Smacznego
Magia jedzenia.chrupiące a w środku mięciutkie. Mimo, że nie dodałam jajka klopsiki podczas smażenia nie rozpadały się. Klopsiki podałam z makaronem soba. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz płatki papryczki chili(...)cienkie plasterki i dodać do podsmażonej cebulki. Wymieszać i dodać szczyptę soli, pieprzu i papryczkę chili (papryczki dajemy według uznania), podsmażyć jeszcze około 2-3 minut. Wystudzić. Mięso mielone posolić. Do bułki tartej dodać 4-5 łyżek mleka, wymieszać i dodać do mięsa mielonego. Dodać podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kulki i usmażyć na patelni
Amatorka kuchennaChilli con care to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso Składniki: 40 dag fasoli „JAŚ” 2 cebule 40 dag mielonej wołowiny 4 kolorowe papryki 1 szklanka(...)czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć parę godzin wcześniej, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju, włożyć mielone mięso i pokrojone papryki, po czym podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy
Tradycyjna Kuchniamajeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba. Składniki: 500g słoniny 250g mięsa mielonego z łopatki 2 średnie cebule jabłko sól, czarny pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone mięso, cebule pokrojona w piórka i ćwiartki jabłka(...)nasiennego. Dosypujemy majeranku wg uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce kilka miesięcy
Pyry na Gazkostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej 3 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 8 łyżek stołowych brązowego cukru 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka stołowa mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki stołowe oregano 1 łyżka stołowa kolendry(...)ziarnach 1 łyżka stołowa gorczycy w ziarnach 2 łyżki stołowe granulowanego czosnku 2 łyżki stołowe granulowanej cebuli 1 łyżka stołowa cynamonu 1 łyżka stołowa mielonego kminku
Karo in the Kitchenpoprzednim razem - też są pyszne! Cytrusowe orzeszki z pieprzem i pistacjami Składniki: (na 200 sztuk) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 75 g zimnego masła skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (4 porcje) 275 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól(...)morska i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę opłukać i odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek posiekać w cienkie plastry. W garnku z grubym dnem wlać olej lub oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić
Moja Delicjakurczaka 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 5.Przyprawa do zup 1 łyżka suszonego lubczyku 3 łyżki suszonej włoszczyzny 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki ½ łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 6. Przyprawa(...)pizzy 2 łyżeczki oregano 1 łyżka bazylii 2 łyżki suszonej cebuli szczypta tymianku ½ łyżeczki granulowanego czosnku 7. Przyprawa do ziemniaków 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka koperku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu 8. Przyprawa do spaghetti
Powiedz dietom niezimowe wieczory. Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można mniej lub więcej zależy jaką lubimy kawę) 150 ml mleka 4 kostki czekolady gorzkiej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: W rondelku mleko lekko podgrzać, wrzucić kostki czekolady i rozpuścić - nie gotować mleka! W momencie, gdy czekolada się rozpuści rondelek zdjąć(...)anyż - wymieszać. Rondelek postawić na ogniu i zagotować. Wlać kawę do wysokiej szklanki i posypać cynamonem. Rada: m ożna użyć czekolady białej, która również idealnie pasuje można dodać 1/4 mielonego imbiru jeśli ktoś nie lubi kawy rozpuszczalnej może z powodzeniem użyć mielonej kawy, którą należy zaparzyć w filiżance i odcedzić z fusów lub zaparzyć w zaparzaczu, albo
Ciastka - domowe słodkościczubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g kiszonej kapusty (użyłam(...)domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz
Poezja smakuDusimy pieczarki około 10 minut co jakiś czas mieszając, aż odparuje prawie cały płyn który puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem. Jeśli Wasze nadzienie wyszło za bardzo wilgotne i przy nabieraniu go widać płyn, wyjmijcie wszystko razem na szeroką dużą patelnię(...)wrzątku 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NADZIENIA 300g dobrej kapusty kiszonej 150-200g pieczarek 10g suszonych podgrzybków 10g suszonych prawdziwków 1 cebula szalotka ½ łyżeczki mielonego kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenmiękkiego masła 150 g cukru 70 ml melasy 50 ml złotego syropu 75 ml mleka 1 żółtko 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1.2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Utrzeć masło z cukrem na puszystą
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczarki około 8-10 minut co jakiś czas mieszając, aż odparuje prawie cały płyn który puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem. Jeśli Wasze nadzienie wyszło za bardzo wilgotne i przy nabieraniu go widać płyn, wyjmijcie wszystko razem na szeroką dużą patelnię(...)kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga po oczyszczeniu) 20g suszonych podgrzybków 20g suszonych prawdziwków 2 duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki mielonego kminku do gotowania +do przyprawienia 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenmiodu płynnego 50 g masła roztopionego i przestudzonego (lub margaryny) 2 żółtka 1 białko 1/2 łyżeczki sody 1 1/2 łyżeczki kakao prawdziwego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania
Uwaga Babcia Gotuje