mielone - 47549 przepisów (strona:138/3170)

Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 250

zadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka.  Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul(...)średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa. Do 500 gram zmielonego mięsa wołowego dodałem 3 łyżki oliwy, 1 bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i odrobinę świeżo zmielonego

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 178

wszelkich błon i pokrojenia go w drobną kostkę o boku nie większym niż 1 centymetr. Tak pokrojone mięso przełożyłem na głęboki talerz i doprawiłem niewielką ilością soli, czarnym świeżo mielonym pieprzem trzema szczyptami suszonego oregano i połową łyżeczki mielonego cynamonu. Do mięsa dodałem również 2 łyżki dobrej jakości oliwy, otartą skórkę z wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej cytryny(...)niewielkie ząbki czosnku, które przecisnąłem przez praskę oraz sok z drugiej połowy cytryny, uważając, aby do oliwek nie dostały się pestki. Całość wymieszałem i dodałem niewielką ilość świeżo mielonego pieprzu oraz około łyżkę oliwy. Ponieważ oliwki były w słonej zalewie nie dodawałem soli. Całość zalałem 150 gramami jogurtu naturalnego. Polecam użyć jogurtu o rzadkiej konsystencji. Całość bardzo dokładnie wymieszałem

Wyprawy kulinarne
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 189

kuchni wielu krajów arabskich (też bałkańskich, a nawet w Indiach). W Maroku przygotowuje się je z mielonej wołowiny lub jagnięciny (lub ich mieszanki), z oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych w Polsce kotletach. Charakterystyczne jest(...)mięso mieli się samodzielnie razem z dodatkami , dzięki czemu lepiej przechodzi ich smakiem. W naszych warunkach najłatwiej jest zmiksować mięso w robocie kuchennym. Dzięki temu masa jest zwarta i nie ma potrzeby dodawać do niej jajka czy bułki tartej. Następnie masę mięsną odstawia się na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Bardzo podoba mi się taki sposób przygotowywania

Chilli Czosnek i Oliwa
Młoda kapusta słodko-kwaśna 292

znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem, czy też młodą kapustę z kurkami. Dzisiejszy przepis jest Piotra: młoda kapusta słodko-kwaśna, do tego tradycyjne kotlety mielone . Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, do smaku sól i pieprz cytrynowy Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę, szklimy(...)szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę płynu mieszając. Dodajemy wytopione skwarki ze słoniny, dokładnie mieszamy i już nie podgrzewamy. Niektórzy dodają jeszcze 1 łyżkę mąki, aby kapustę zagęścić, ale nie ma takiej potrzeby. Piotrek przygotował do młodej kapusty tradycyjne kotlety mielone oraz młode ziemniaki. The post Młoda kapusta słodko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 505

makowa: - 500g maku (najlepiej mielony) - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - pół kostki masła - 125g - jeden słoik powideł (około 300g) - olejek migdałowy - bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych) - niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru) - 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem) - łyżeczka kartoflanki - szczypta proszku do pieczenia(...)całości to zalewamy go wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie należy go ostudzić, przecedzić i przepuścić dwa razy przez maszynkę. Jeżeli używamy maku mielonego (jest taki do kupienia, bez żadnych dodatków. Ja tylko takiego używam już od kilku lat ) zalewamy go gorącą wodą w ilości  pół litra wody na pół kilo maku. Dokładnie

Smaczne Zdrowe
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 439

cebule - 2-3 ząbki czosnku (duże) - 600-700g pieczarek - ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu - conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu** * - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka(...)kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy, ja mielę pieczarki tylko raz (lubimy gdy są w pasztecie zauważalne ale można oczywiście także zmielić dwukrotnie). Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy, rozdrabniamy i dodajemy do zmielonej masy. Dododajemy także żółtka, rozdrobnione ziele angielskie, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz

Smaczne Zdrowe
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 164

zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól(...)cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków) sos jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy

Mia Cucina Sofieta
Przyprawa do piernika 105

także do kawy czy herbaty. Polecam oczywiście zrobić domową przyprawę.  domowa przyprawa do piernika         Składniki : * łyżka cynamonu  * łyżeczka mielonego imbiru  * łyżeczka mielonych goździków  * łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej  * łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu * szczypta kardamonu * szczypta mielonego anyżu * łyżka drobnego cukru kryształ     Przygotowanie : Wszystkie przyprawy

Magiczne Życie Marty
8 SANTE znaczy zdrowie - Kotlety z soczewicą 128

Chyba się przejedliśmy. Także dzisiaj zamiast mięsa mamy w kotletach ugotowaną soczewicę. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Przyprawiamy tak jak mielone. Kotlety wyszły smaczne i na pewno nie raz będą u mnie na obiad. Polecam spróbować coś dla odmiany. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad to zapraszam(...)Składniki : * szklanka czerwonej soczewicy Sante * cebula * ząbek czosnku * garść natki pietruszki * 2 łyżki tartego żółtego sera * 1 jajko * różowa sól himalajska Sante , pieprz , mielona czerwona papryka , przyprawa do mięsa mielonego * 8 łyżek otrębów żytnich Sante * olej rzepakowy  * 5 łyżek mąki pełne ziarno    Przygotowanie : W osolonej wodzie ugotować soczewicę i odsączyć na sitku. Do zimnej dodać

Magiczne Życie Marty
Ciasto migdałowe z czekoladą 186

czekolady deserowej 175 g masła lub margaryny (użyłam Kasi) 125 g cukru pudru 4 jajka 6 łyżek maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 125 g mielonych migdałów ekstrakt waniliowy   P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto Roztopić w garnuszku czekoladę(...)cukru pudru zostawić do masy białkowej ). Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać.   Przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i d odać do ma sy, dosypać mielone migdały i delikatnie wymiesza ć łyżką. Powstanie dość gęsta masa. Białka ubić na sztywną masę, dodać resztę cukru pudru (25 g) i dalej ubijać ok. 2 minut. Białka dodać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Roladki tatarskie 232

rodzinki. Według mnie najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz surówką z kiszonej kapusty. A skąd wzięła się ich nazwa? Wymyśliłam je przygotowując tatar na przyjęcie – mielona wołowina, ogórki kiszone i cebulka… pomyślałam, że te składniki świetnie sprawdzą się także w formie roladek. I tak powstały roladki tatarskie Ale spokojnie można je także zrobić(...)mielonej wieprzowiny.     Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ogórki kiszone Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów 0,5 szklanki czerwonego wina 1 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy

Blog z Apetytem
Pory faszerowane mięsem mielonym w sosie cytrynowym 61

historią tych krajów jest niezwykle ciekawa. Już wkrótce opowiem nieco więcej o kuchni tureckiej na moim kanale na YT , a tymczasem zapraszam po przepis na pory faszerowane mięsem mielonym w sosie cytrynowym - pychotka! Faszerowane warzywa są w Turcji niezwykle popularne, a wywodzą się z kuchni osmańskiej. Moją uwagę zwróciły pory nadziewane mięsem mielonym i zdecydowałam się przygotować(...)danie. Pory są niezwykle smaczne, a sos po prostu rewelacyjny! Gorąco polecam to danie, jest nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warto poświęcić ten czas na jego przygotowywanie ;) Pory faszerowane mięsem mielonym w sosie cytrynowym Składniki:  3-4 grube pory 2 łyżki ryżu 250g mielonej wołowiny 1 cebula mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej

Codzienne Gotowanie
Zapiekane spaghetti bolognese / Baked Bolognese 72

spaghetti bolognese , czyli pyszny klasyk wzbogacony o sporą ilość startego, żółtego sera. Taka zapiekanka z szybkim sosem bolońskim to świetne danie, jeśli szukacie łatwego przepisu na obiad z mięsa mielonego . Zapiekane bolognese można przygotować z dowolnym makaronem, sprawdzi się nie tylko spaghetti, ale także penne, fusilli (świderki) czy farfalle (kokardki). Jeśli chcecie, możecie wzbogacić zapiekankę o inne składniki(...)sosie z mięsa mielonego dobrze sprawdzi się pokrojona w kostkę cukinia, papryka albo pieczarki.  Jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika, nasze serowe bolognese może być przygotowane na patelni z pokrywką - po przykryciu ser się rozpuści i połączy z makaronem. Zapiekane spaghetti bolognese świetnie smakuje z prostą sałatką skropioną oliwą z oliwek. To pożywne, banalnie proste danie dla całej

Lekcje w kuchni
Ajvar 76

notatkach, które odziedziczyłam po teściowej. Wygrzebałam notatki na pożółkłej kartce, oznaczone napisem „od mamy z Jugosławii”. Kocham takie przepisy. Musiałam zrobić i powiem wam, że nie żałuję tego obierania, mielenia, mieszania i pilnowania. Wyszło pyszne. Z tych samych notatek będą jeszcze dwa przepisy, które pojawią się jutro i pojutrze. Na początek kwestia obierania, pieczenia i mielenia. Moja teściowa zawarła(...)notatkach uwagi: „należy obrać i zmielić” i ja jej wierzę. Ja wiem, że wychodzicie z założenia, że – jak i tak się mieli cokolwiek – to po cholerę obierać. Ano po to, żeby małe farfocle ze skórek nie latały, bo takie farfocle są jak koncert Zenka podczas burzy z piorunami – trudne w odbiorze. Dlaczego mielimy maszynką do mielenia mięsa? Też wydawało

ladykitchen