Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Przepis na : deser

Rogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale z nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiekane na dzień św. Marcina, który pokrywa się ze Świętem Niepodległości Polski. Najbardziej znane w Poznaniu i okolicach – w innych częściach kraju często trudno je kupić, ponieważ zarejestrowane są jako wyrób regionalny. Bardzo podoba mi się świętowanie odzyskania niepodległości takim niepowtarzalnym wypiekiem. A jak to się zaczęło? Jedna wersja mówi że, jesienią składano pogańskim bogom ofiarę z ciasta w kształcie rog... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja smaku

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Dieta Pegan - na czym polega?

Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Autor

PoezjaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

rogale, ciasto, mielone, mak, jajko, herbatniki, orzechy, francuskie, włoska, orzechy włoskie, biszkopt, ciasto francuskie, ciasto z ciasta francuskiego, orzechy laskowe, pieczenie, ciasto na niedziele, ciasto francuskie, deser, desery, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, łatwe , drożdżowe, mięso, przepisy na święta, łatwe ciasto, ciasteczka, ciasto z makiem, ciasto z orzechami, mięso mielone

Inne przepisy z Poezja smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.