mielone - 47549 przepisów (strona:130/3170)

Smalec z mięsem i cebulką 176

majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba. Składniki: 500g słoniny 250g mięsa mielonego z łopatki 2 średnie cebule jabłko sól, czarny pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone mięso, cebule pokrojona w piórka i ćwiartki jabłka(...)nasiennego. Dosypujemy majeranku wg uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce kilka miesięcy

Pyry na Gaz
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 426

kostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej 3 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 8 łyżek stołowych brązowego cukru 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka stołowa mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki stołowe oregano 1 łyżka stołowa kolendry(...)ziarnach 1 łyżka stołowa gorczycy w ziarnach 2 łyżki stołowe granulowanego czosnku 2 łyżki stołowe granulowanej cebuli 1 łyżka stołowa cynamonu 1 łyżka stołowa mielonego kminku

Karo in the Kitchen
Poświąteczne zaległości: duńskie orzeszki z pieprzem w wersji de luxe 225

poprzednim razem - też są pyszne! Cytrusowe orzeszki z pieprzem i pistacjami Składniki: (na 200 sztuk) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 75 g zimnego masła skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 206

Składniki: (4 porcje) 275 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól(...)morska i świeżo mielony pieprz   Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy   Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę opłukać i odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek posiekać w cienkie plastry. W garnku z grubym dnem wlać olej lub oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić

Moja Delicja
8 domowych mieszanek przypraw - bez chemii. 396

kurczaka 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 5.Przyprawa do zup 1 łyżka suszonego lubczyku 3 łyżki suszonej włoszczyzny 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki ½ łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 6. Przyprawa(...)pizzy 2 łyżeczki oregano 1 łyżka bazylii 2 łyżki suszonej cebuli szczypta tymianku ½ łyżeczki granulowanego czosnku 7. Przyprawa do ziemniaków 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka koperku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu 8. Przyprawa do spaghetti

Powiedz dietom nie
KAWA CZEKOLADOWO - KORZENNA 132

zimowe wieczory. Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można mniej lub więcej zależy jaką lubimy kawę) 150 ml mleka 4 kostki czekolady gorzkiej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego anyżu 1/2  łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: W rondelku mleko lekko podgrzać, wrzucić kostki czekolady i rozpuścić - nie gotować mleka! W momencie, gdy czekolada się rozpuści rondelek zdjąć(...)anyż - wymieszać. Rondelek postawić na ogniu i zagotować. Wlać kawę do wysokiej szklanki i posypać cynamonem. Rada: m ożna użyć czekolady białej, która również idealnie pasuje można dodać 1/4 mielonego imbiru  jeśli ktoś nie lubi kawy rozpuszczalnej może z powodzeniem użyć mielonej kawy, którą należy zaparzyć w filiżance i odcedzić z fusów lub zaparzyć w zaparzaczu, albo

Ciastka - domowe słodkości
Placki z kiszonej kapusty 199

czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g kiszonej kapusty (użyłam(...)domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz

Poezja smaku
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 230

Dusimy pieczarki około 10 minut co jakiś czas mieszając, aż odparuje prawie cały płyn który puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem.   Jeśli Wasze nadzienie wyszło za bardzo wilgotne i przy nabieraniu go widać płyn, wyjmijcie wszystko razem na szeroką dużą patelnię(...)wrzątku 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NADZIENIA 300g dobrej kapusty kiszonej 150-200g pieczarek 10g suszonych podgrzybków 10g suszonych prawdziwków 1 cebula szalotka ½ łyżeczki mielonego kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 164

miękkiego masła 150 g cukru 70 ml melasy 50 ml złotego syropu 75 ml mleka 1 żółtko 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1.2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Utrzeć masło z cukrem na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 692

pieczarki około 8-10 minut co jakiś czas mieszając, aż odparuje prawie cały płyn który puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem.   Jeśli Wasze nadzienie wyszło za bardzo wilgotne i przy nabieraniu go widać płyn, wyjmijcie wszystko razem na szeroką dużą patelnię(...)kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga po oczyszczeniu) 20g suszonych podgrzybków 20g suszonych prawdziwków 2 duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki mielonego kminku do gotowania +do przyprawienia 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Przepis na Pierniczki 266

miodu płynnego 50 g masła roztopionego i przestudzonego (lub margaryny) 2 żółtka 1 białko 1/2 łyżeczki sody 1 1/2 łyżeczki kakao prawdziwego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania

Uwaga Babcia Gotuje
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 389

mąki jaglanej - 3 żółtka - 80g skrobi (mąki) ziemniaczanej - 70g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 170g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 40g mielonych migdałów - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki(...)przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę. Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego masła - 150g ksylitolu - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g słupków migdałów (mogą być płatki, choć słupki fajnie chrupały...) - 4 łyżki mielonych migdałów

Smaczne Zdrowe
Potrawka meksykańska z ryżem 133

Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów pelati 6 małych pieczarek sól morska  czarny mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1/2 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego chili olej do smażenia 1 szklanka suchego ryżu Wykonanie: Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu

Kulinarne przygody Gatity
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 211

cukier lub miód do smaku. Zagotować wodę, wlać do kubka. Łyżeczkę mieszanki umieścić w zaparzaczu. Zaparzać 5-6 minut, wyjąć zaparzacz, dodać mleko i cukier. Podawać od razu. KARHA MIELONA 16 ziaren zielonego kardamonu (w całości) 1 łyżka stołowa ziarnistego pieprzu czarnego 1 łyżka stołowa ziarnistego pieprzu czerwonego 12-15 całych goździków 2 gwiazdki anyżu 6-7 kulek ziela(...)angielskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka mielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie niezmielone przyprawy pokruszyć, podprażyć kilka minut na suchej patelni aż uwolnią aromat. Przełożyć do młynka do kawy lub moździerza, rozdrobnić na proszek. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.   Przygotowanie napoju (na porcję) – ½ łyżeczki mieszanki, 2/3 szklanki wody

Karo in the Kitchen
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 228

już wszystko znikło :) Polecam :) Składniki - 3 duże patisony - 40 dkg pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie  Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam(...)większego garnka, dodaję pokrojone patisony, dolewam pół szklanki gorącej wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród