Szkockie jajka. Właściwie nie ma pewności czy są ze Szkocji. Jedna z wersji pochodzenia potrawy to sugeruje, ale inne wskazują Londyn lub nawet Indie jako miejsca gdzie zostały wymyślone. Tak czy inaczej, scotch eggs są obecnie ogólnobrytyjską przekąską piknikową. Jedną z ulubionych. Można je zrobić w domu, ale najczęściej kupuje się gotowe - do dostania niemal w każdym sklepie. Jada się je na zimno, najczęściej z sosem majonezowym. Istnieje wiele lokalnych odmian szkockiego jajka. Można spotkać takie, g... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...