Scotch eggs.

Scotch eggs.

Scotch eggs.

Szkockie jajka. Właściwie nie ma pewności czy są ze Szkocji. Jedna z wersji pochodzenia potrawy to sugeruje, ale inne wskazują Londyn lub nawet Indie jako miejsca gdzie zostały wymyślone. Tak czy inaczej, scotch eggs są obecnie ogólnobrytyjską przekąską piknikową. Jedną z ulubionych. Można je zrobić w domu, ale najczęściej kupuje się gotowe - do dostania niemal w każdym sklepie. Jada się je na zimno, najczęściej z sosem majonezowym.  Istnieje wiele lokalnych odmian szkockiego jajka. Można spotkać takie, g... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu zadanie-gotowanie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.