majonez - przepisów 11023

  1. Domowy majonez
    Domowy majonez

    Majonezu używamy w naszej kuchni dość często. Kiedy zabraknie masła, albo zbyt późno jest wyjęte z lodówki i trudno je rozsmarować, wtedy często sięgamy własnie po majonez. Oczywiście, do kanapki z powidłami nie będzie on pasował ;) Ale do wędlin, pasztetów czy pomidora jest rewelacyjny. Najprościej jest otworzyć słoik kupionego majonezu, ale to pójście(...)skróty, prawda? A w naszej kuchni skrótów nie ma ;) Samodzielnie przygotowany majonez nie ma konkurencji wśród sklepowych, więc staram się nie kupować gotowego. Choć nie przeczę, czasem lenistwo wyciągnie rękę na sklepową półkę ;) Dzisiaj jednak będę namawiać do przygotowania własnego, domowego majonezu - zdrowo, smacznie i jaka radocha, że własnoręcznie zrobiony :) Święta już niebawem, fajnie byłoby

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  2. Domowy majonez-zawsze sie udaje
    Domowy majonez-zawsze sie udaje

    Sprobuj raz zrobic majonez samodzielnie,a skoncza sie dylematy Winiary,czy moze Kielecki? Naprawde warto go zrobic, bo plyna z tego same korzysci.Teraz w okresie Swiat Wielkanocnych jest na niego szczegolny popyt.Jesli zrobisz go sam,nie musisz obawiac sie niechcianych dodatkow i srodkow konserwujacych.Sam decydujesz jakiego oleju uzyjesz ,bo masz wplyw na jakosc uzytych produktow.A poza tym smak i satysfakcja(...)bezcenne. A zastanawiales sie nad nazwa- dlaczego majonez,dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny.Majonez moglby nazywac sie calkiej inaczej,gdyby ksiaze Richelieu nie podbil portu Mahon na Minorce.Wedlug wiekszosci historykow jego nazwa pochodzi wlasnie od portu Mahon na Minorce.W XVIII wieku oblegal ja francuski ksiaze Richelieu.Gdy zdobyl wyspe,okazalo sie ,ze ubodzy mieszkancy Mahon w spizarniach maja pod dostatkiem

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  3. Majonez domowy
    Majonez domowy

    Uwielbiamy majonez. A w zasadzie kto nie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jajka z majonezem, majonez do sałatek, czy surówek no i do kanapek, nadający im niesamowitego smaku. Dobry majonez można jeść dosłownie łyżkami ze słoika, pod jednym wszakże warunkiem, że nie liczymy kalorii " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Sos majonezowy, zwany(...)majonezem do najlżejszych nie należy, za to do tych najsmaczniejszych i owszem. Ponieważ ostatnio jestem na etapie uważnego studiowania etykietek ze składem produktów ze smutkiem, musiałam zrezygnować z kupowanego przez lata majonezu. Ponieważ ten, reklamowany jako „bez konserwantów” w smaku dla jest nieakceptowalny pozostało zrobić majonez samemu. Nie jest to skomplikowane, kilka składników i możecie cieszyć się domowym

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  4. Majonez
    Majonez

    majonezach dostępnych w sklepach rzadko można powiedzieć wiele dobrego. Nawet jeśli znajdziemy taki majonez produkowany przemysłowo, którego smak i wygląd nam odpowiada, a wcale nie jest to łatwe, to nadal duże wątpliwości może budzić jego „chemiczny” skład. Tymczasem zrobienie własnego majonezu w warunkach domowych wcale nie jest trudne. Daje nam przy tym zarówno możliwość precyzyjnego dopasowania smaku majonezu do naszych(...)indywidualnych gustów, jak również daleko idącą kontrolę nad składem tego popularnego sosu. Sposobów na przygotowanie majonezu jest wiele. Przepis poniżej był z niewielkimi modyfikacjami stosowany w mojej rodzinie od dziesięcioleci, ale oczywiście to tylko jeden z możliwych wariantów. Wspólne dla wszystkich majonezów jest jednak to, że stanowią emulsję żółtek jajek i oleju roślinnego, więc nie inaczej jest też w przepisie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  5. Babka z majonezem
    Babka z majonezem

    wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek(...)sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  6. Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka)
    Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka)

    Bardzo często przygotowujemy tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje(...)albo soczyste jabłko. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodajemy również cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek majonez Winiary. No chyba, że chce nam się przygotować domowy majonez . Wszystko dokładnie mieszamy. Polecam mój przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Możemy sałatkę jarzynową urozmaicić podając na mini babeczkach. albo

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  7. Domowy majonez w ... słoiku
    Domowy majonez w ... słoiku

    Wypatrzyłam ten przepis na  cincinie . W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń. Domowy majonez w ... słoiku Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności): 1 całe jajo prosto z lodówki 230 g oleju prosto z lodówki 2 łyżko soku z cytryny(...)białego octu winnego 2 szczypty soli (3-4 g) 1/2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Do zrobienia majonezu będzie nam potrzebny blender żyrafa i słoik. Ważne ! Słoik, ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie.  Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku w takiej kolejności

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  8. Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty
    Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty

    Majonez z blendera – jego robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak łatwo go zrobić samemu. Ten jest mocno czosnkowy – idealny do wieprzowiny, owoców morza i ziemniaków. Jeśli pominiecie ząbki czosnku i zamienicie je na łyżkę stołową musztardy Dijon, ukręcicie pyszny, klasyczny majonez! Majonez(...)wygląda pod mikroskopem? To malutkie cząsteczki tłuszczu, otoczone emulgatorem – lecytyną, unoszące się w wodzie. Emulgator , czyli żółtko, źródło lecytyny, ma cudowną właściwość – jedna jego część przyciąga tłuszcz, druga – wodę. Majonez to trójkąt idealny Przynajmniej chemicznie.   Aioli to majonez który powstał w Prowansji, na południu Francji. Rolę zakwaszacza, zamiast musztardy, pełni w nim sok z cytryny lub ocet winny

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  9. Sos tatarski na bazie majonezu
    Sos tatarski na bazie majonezu

    udokumentowane przepisy pochodzą z XVIII wieku. Jest to typowy dodatek polskiej kuchni, ale występuje też w kuchni angielskiej, francuskiej i australijskiej. Francuzi kochają go za musztardę, która jest składnikiem majonezu. Anglicy natomiast zachwycają się gotowym majonezem. Sos tatarski składa się z dwóch podstawowych elementów: marynat (ogórki i grzyby) oraz majonezu lub śmietany. Ogórki mogą być w occie lub kiszone(...)pierwsze. Grzyby zdecydowanie powinny być w occie. Najlepsze są twarde i zwięzłe. Doskonale pasują podgrzybki i opieńki miodowe . Sos tatarski Sos tatarski powstaje z drobno posiekanych składników, wymieszanych z majonezem. Do doprawienia wystarcza sól i pieprz. Smak zależy od gatunku zastosowanych grzybów. To czy użyjemy korniszonów czy ogórków kiszonych też ma znaczenie. Kuchnia francuska proponuje ostrzejszą wersję sosu z dodatkiem

    Przepis pochodzi z bloga Smakowyj, prowadzonego przez John Fakepath.

  10. Sałatka „grzybowa polana”
    Sałatka „grzybowa polana”

    się przy przekładaniu na talerz, ale jak widać moje obawy okazały się bezpodstawne. Inna moja obawa również się nie sprawdziła, mianowicie zastanawiało mnie czy przy takiej ilości warstw majonezu, nie będzie go zbyt dużo, ale wyszło pysznie…. idealnie wręcz. Z pewnością będę do niej wracać. Gorąco polecam! duży słoik marynowanych pieczarek (lub 3 małe) 3 marchewki 2 duże(...)mniejsze ziemniaki 8-9 korniszonów (u mnie prawie cały słoik, ale ja lubię jak ogórków jest dużo) filet z kurczaka – 3 pojedyncze piersi 3 jajka ser żółty majonez sól, pieprz Posiekana drobno natka pietruszki/koperek Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka posypujemy ulubioną przyprawą (u mnie kebab-gyros) i odkładamy do lodówki – najlepiej na około

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Na Talerzu, prowadzonego przez SmakiNaTalerzu.

  11. Jajka faszerowane z estragonem i majonezem z awokado
    Jajka faszerowane z estragonem i majonezem z awokado

    razem przepis na  jajka z ziołami i zielonym majonezem z awokado. Estragon ma bardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z jajkami. Do tego majonez z awokado i pyszna przystawka gotowa składniki 4 jajka 2 - 3 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 2 łyżki pokrojonego szczypioru dymki 3 spore łyżki majonezu(...)sól, pieprz, papryka  do smaku przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Pietruszkę  drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać estragon, szczypior, majonez. Wszystko delikatnie wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie  papryką do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Przybrać listkami estragonu. Smacznego! Uwagi: Jeżeli nie mamy chęci robić majonezu z awokado

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  12. Pieczarki w majonezie na ciepło
    Pieczarki w majonezie na ciepło

    Pieczarki w majonezie na ciepło... Plasterki podduszonych na maśle pieczarek. Kawałki zeszklonej cebuli. Wszystko oblepione majonezem. Mocno przyprawione pieprzem. Pyszny i szybki dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki: 250 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 czubata łyżka masła; 1 czubata łyżka majonezu; 1 łyżeczka zimnej wody; 1/2 łyżeczki białego cukru; Sól; Pieprz czarny; Pieprz ziołowy. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić(...)plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody. Na rozgrzane na patleni masło wrzucić pokrojoną cebulę, posypać cukrem i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i dusić na małym ogniu do miękkości. Podduszone pieczarki z cebulą przyprawić solą, i dość mocno pieprzem (ziołowym i czarnym). Do pieczarek dodać majonez z wodą. Wymieszać. Chwilę razem

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  13. Litewska sałatka z domowym majonezem
    Litewska sałatka z domowym majonezem

    jadłam ją właśnie u Niej , do wódeczki idealna. Chleb litewski jest dostępny w Tesco. Postanowiłam,że właśnie na sobotni wieczór zrobię coś innego niż Gyros. Do sałatki dodałam majonez domowej roboty. Do tej sałatki nic więcej już nie trzeba , jako samodzielne danie jest bardzo sycąca , właśnie przez chleb i dodatek majonezu.   Zaczniemy od majonezu. Przepis już jest na blogu(...)post powstaje na potrzeby akcji na portalu Durszlak.pl ZASTĄP SŁOIK PYSZNYM DANIEM. Domowy majonez do słoika w którym przechowuję później majonez , wbijam 2 całe jajka dodaję łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz oraz sok z cytryny dolewam szklankę oleju wszystkie składniki blendujemy około 2-3 minut do połączenia się wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości     Sałatka

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  14. Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem
    Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem

    Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych  warzyw:  marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli.  Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej papryki, kaparów, oliwek, ugotowanych krewetek czy  kurczaka.    Sałatkę spożywa(...)malutkie bułeczki i serwować podczas brunchu.  Tą sałatkę przygotowałam na sobotnią kolację, doskonale komponowała się podana na liściach sałaty. Jeśli wydaje się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light.  Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera

    Przepis pochodzi z bloga Mia Cucina Sofieta, prowadzonego przez sofieta.

  15. Udany majonez podstawowy
    Udany majonez podstawowy

    ostatnim czasie podejmowałam kilka prób przygotowania dobrego majonezu. Przeglądałam sporo przepisów na różnych blogach. Ale nie umiałam sobie z nimi poradzić w takim stopniu by być zadowoloną z efektu :( Wreszcie Eureka ! Znalazłam przepis w starej książce kucharskiej Jadwigi Kłossowskiej "Smacznego" i według tego przepisu zrobiłam majonez. Został wypróbowany przez Rodzinę i łaskawie zaakceptowany: "wystarczająco smaczny, można taki zajadać w sałatkach(...)Olej dolewałam po łyżce i miksowałam robotem wpierw na małych obrotach (pod koniec na szybszych), a gdy sos był coraz gęściejszy dodałam cukier, potem sok. Podczas dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była dość ostra. Przekonałam się, że majonez nie udaje się z olejami tłoczonymi

    Przepis pochodzi z bloga Proste Potrawy, prowadzonego przez Proste Potrawy.

  16. Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski
    Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski

    Zacznijmy od samej Firmy Roleski, jeden z liderów na rynku tzw. przypraw mokrych. Firma specjalizuje się w produkcji sosów, keczupów,koncentratów, musztard, dressingów i majonezu... Wśród dość pokaźnej gamy produktów Firma Roleski  zawiera produkty bezglutenowe, nie ma większego problemu z zakupem produktów tej firmy, są one ogólnodostępne nie wiem jak to wygląda w Polsce natomiast w Warszawie nie spotkałam(...)się z kłopotem w zaopatrzeniu.  I właśnie majonez dziś prześwietlimy Zacznijmy od składu:   olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy,gorczyca,cukier,sól) jajo kurze (4,3%), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana,żółtko jaja kurzego (1,1%), sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, aromaty, barwnik: beta-karoten, przeciwutleniacz

    Przepis pochodzi z bloga NaKońcuJęzyka, prowadzonego przez BlondynkaPrzedTrzydziestką.

Wybierz stronę :