majonez - 14247 przepisów (strona:2/950)

Litewska sałatka z domowym majonezem 769

jadłam ją właśnie u Niej , do wódeczki idealna. Chleb litewski jest dostępny w Tesco. Postanowiłam,że właśnie na sobotni wieczór zrobię coś innego niż Gyros. Do sałatki dodałam majonez domowej roboty. Do tej sałatki nic więcej już nie trzeba , jako samodzielne danie jest bardzo sycąca , właśnie przez chleb i dodatek majonezu.   Zaczniemy od majonezu. Przepis już jest na blogu(...)post powstaje na potrzeby akcji na portalu Durszlak.pl ZASTĄP SŁOIK PYSZNYM DANIEM. Domowy majonez do słoika w którym przechowuję później majonez , wbijam 2 całe jajka dodaję łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz oraz sok z cytryny dolewam szklankę oleju wszystkie składniki blendujemy około 2-3 minut do połączenia się wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości     Sałatka

Magiczne Życie Marty
Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem 933

Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych  warzyw:  marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli.  Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej papryki, kaparów, oliwek, ugotowanych krewetek czy  kurczaka.    Sałatkę spożywa(...)malutkie bułeczki i serwować podczas brunchu.  Tą sałatkę przygotowałam na sobotnią kolację, doskonale komponowała się podana na liściach sałaty. Jeśli wydaje się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light.  Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera

Mia Cucina Sofieta
Udany majonez podstawowy 236

ostatnim czasie podejmowałam kilka prób przygotowania dobrego majonezu. Przeglądałam sporo przepisów na różnych blogach. Ale nie umiałam sobie z nimi poradzić w takim stopniu by być zadowoloną z efektu :( Wreszcie Eureka ! Znalazłam przepis w starej książce kucharskiej Jadwigi Kłossowskiej "Smacznego" i według tego przepisu zrobiłam majonez. Został wypróbowany przez Rodzinę i łaskawie zaakceptowany: "wystarczająco smaczny, można taki zajadać w sałatkach(...)Olej dolewałam po łyżce i miksowałam robotem wpierw na małych obrotach (pod koniec na szybszych), a gdy sos był coraz gęściejszy dodałam cukier, potem sok. Podczas dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była dość ostra. Przekonałam się, że majonez nie udaje się z olejami tłoczonymi

Proste Potrawy
Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski 169

Zacznijmy od samej Firmy Roleski, jeden z liderów na rynku tzw. przypraw mokrych. Firma specjalizuje się w produkcji sosów, keczupów,koncentratów, musztard, dressingów i majonezu... Wśród dość pokaźnej gamy produktów Firma Roleski  zawiera produkty bezglutenowe, nie ma większego problemu z zakupem produktów tej firmy, są one ogólnodostępne nie wiem jak to wygląda w Polsce natomiast w Warszawie nie spotkałam(...)się z kłopotem w zaopatrzeniu.  I właśnie majonez dziś prześwietlimy Zacznijmy od składu:   olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy,gorczyca,cukier,sól) jajo kurze (4,3%), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana,żółtko jaja kurzego (1,1%), sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, aromaty, barwnik: beta-karoten, przeciwutleniacz

NaKońcuJęzyka
Majonez – ulubiony sos wicehrabiego de Valmonta 72

polskich stołach majonez króluje jako dodatek do jajek, kanapek i sałatek. Ale jeśli ci go zabraknie, bez trudu możesz zrobić pyszny, domowy majonez. Co ma majonez do „Niebezpiecznych związków”? Już tłumaczę… Pamiętasz Johna Malkovicha, który jako de Valmont rywalizował z Glenn Close w seksualnych podbojach na paryskich salonach? Pierwowzorem rozpustnego i pozbawionego sumienia wicehrabiego był Armand de Vignerot du Plessis(...)niej zawarta jest wiadomość, że mieszkańcy Katalonii jako pierwsi wpadli na trop, że zakwaszone żółtko i olej tworzą razem smaczną emulsję, która nadaje charakter mdłym potrawom. Jednak światową karierę majonez zrobił dzięki Francuzom. To oni ponieśli w świat dobrą nowinę i skłonili rozmaite narody do eksperymentowania. Największym konsumentem majonezu jest Rosja, gdzie tony sosu lądują w tradycyjnej sałatce jarzynowej

smakowitehistorie.com
Majonez domowy 127

Przygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie. Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do naszych potrzeb, o konserwantach już nie wspomnę. Domowy majonez mojego przepisu jest gęsty i można nim dekorować potrawy. Jeśli potrzebujecie bardziej rzadkiego majonezu sałatkowego wystarczy dodać do niego trochę wody. Przygotowując majonez w domu(...)wpływ na jego smak, w zależności od upodobań może być bardziej lub mniej kwaśny, słony czy pikantny. Wystarczy dodać więcej soku z cytryny, soli  lub musztardy i mamy majonez o smaku jaki lubimy. Składniki: 1 jajko ekologiczne 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu 180 ml oleju słonecznikowego  ewentualnie 2-3 łyżki letniej wody jeśli majonez

Codziennik Kuchenny
Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim 169

Miałam ochotę na kawę, poszłam do kuchni i...........zrobiłam domowy majonez! W związku z tym, że własnie rozpoczął się sezon na dziki czosnek ,  który rośnie w lasach, postanowiłam dodać go do majonezu. dodał delikatny czosnkowy smak.  Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak  czosnek pospolity  i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża(...)oleju rzepakowego do 300 ml) łyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego) wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można  pominąć  jak nie mamy) łyżka ciepłej wody - do rozcieńczenia majonezu sól, pieprz do smaku można   dodać  łyżeczkę soku z cytryny do smaku  Zasada jest jedna: nie śpieszymy się. Skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku

Bon Appetit Małgorzaty
Mój pierwszy majonez - wegański 176

Wczoraj zrobiłam swój pierwszy majonez. Przepis znalazłam tutaj .  O ile w smaku jest bardzo dobry, to konsystencja mi nie do końca odpowiada, jest mocno lejący. Nie mówię, że chciałabym mieć taki majonez jak ten najpopularniejszy, poza Kielecczyzną ;) (a na pewno najbardziej rozreklamowany) majonez w Polsce, z którego można ustawić wieżę i ona stoi, ale troszkę bardziej(...)stała konsystencja byłaby lepsza.  Może za krótko miksowałam? Choć przyznaję, że trochę to trwało, pewnie z 15 minut. A jakie są Wasze majonezy? Może taki właśnie ma być? Ja tymczasem mam już następny w kolejce przepis do wypróbowania, na pewno pojawi się wkrótce, zobaczymy,który będzie mi bardziej odpowiadać :) Składniki: 3 łyżki stołowe soku cytryny ½ szklanki mleka sojowego

chwile dla mnie
Muffinki z majonezem 221

Były babeczki z kukurydzą ..a teraz dla odmiany z majonezem..od dawna przybierałam się do upieczenia ciasta z dodatkiem majonezu..nigdy wcześniej nie używałam majonezu do ciasta na słodko..aż w końcu zrobiłam -babeczki.Pomysł na nie podpatrzyłam  tutaj  ..autorka przepisu stwierdziła, że z tej ilości ciasta wychodzi 16 muffinek...ja postanowiłam zmniejszyć ilość ciasta, bo i zmniejszyła(...)jakieś owoce..i tak zrobię następnym razem.. 4 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki majonezu wiejskiego Develey 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka syropu klonowego Jajka ubić (w całości), dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę, budyń i proszek

Moje domowe kucharzenie
Mój Smak Świąt... z majonezem Winiary 169

trochę mózgownicą i stworzyłam coś swojego, nadal pozostającego w świątecznym klimacie. Z racji wrodzonej antypatii do śledzia zamieniłam go na tuńczyka. Co Wy na taki zestaw??  Sałatka z majonezem Winiary 2 jajka ugotowane na twardo puszka tuńczyka w wodzie 1/2 zielonego ogórka 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Majonez połączyłam(...)pozostawiłam do przegryzienia. Jajka pokroiłam w sporą kostkę; ogórka w paseczki (lub dużą kostkę); tuńczyka i kukurydzę odsączyłam z wody. Wszystkie składniki połączyłam  ze sobą , dodałam mix majonezu z jogurtem, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.  Wpis powstał w ramach konkursu Twój Smak Świąt . Oczywiście zdecydowałam się na udział w nim ze względu na jedyny i najlepszy pod słońcem

bastalena
Domowy majonez 160

Zazwyczaj staram się unikać majonezu, przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez tego dodatku. Prezentuję Wam mój przepis na domowy majonez - delikatny i kremowy w smaku. Jego podstawą są świeże jajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej: 2 żółtka(...)dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać sok z cytryny i dalej miksować. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce

Kulinarny Pamiętnik
Majonez w wersji light 133

Siostra poprosiła mnie o zrobienie niskokalorycznego majonezu, który będzie smakował jak ten normalny. No więc jest majonez w wersji light :) Składniki: 300g lekkiego serka wiejskiego 2 jajka ugotowane na twardo (jeszcze ciepłe) 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny przyprawy: sól i pieprz Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji majonezu. Próbujemy, ewentualnie dosmaczamy(...)przekładamy do słoiczka. Majonez przechowujemy w lodówce

Kuchenny Skrawek Nieba
WIELKANOCNE JAJKA Z MAJONEZEM 171

Najprostszym wielkanocnym daniem są jajka z majonezem. W naszej rodzinie je uwielbiamy i przygotowujemy nie tylko z okazji świąt, najczęściej na niedzielne śniadania.  Przepisu na to danie w zasadzie nie ma. Wystarczy zaopatrzyć się w ugotowane na twardo jajka, majonez i dowolne dodatki.  Na przepołowione jajka nałóż majonez i udekoruj dowolnie. U nas to najczęściej oliwka, natka pietruszki(...)czerwona papryka. Majonez można też posypać papryką w proszku/chilli lub pieprzem.  Pozdrawiam Was :) Ewa Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym  Facebooku  (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło

Przepisy Aleksandry
Biszkopt na majonezie z masą makową, czyli makowiec inaczej ;) 234

Biszkopt na majonezie z masą makową Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć majonez w cieście w pierwszej chwili może zaskakiwać, to wierzcie mi, że po upieczeniu absolutnie go nie czuć :) Zwróćcie uwagę, że nie dodajemy już do ciasta żadnego innego tłuszczu - masła, margaryny czy oleju. Tę rolę spełnia majonez :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto na majonezie z rabarbarem i migdałową kruszonką 210

Jeśli mam ochotę na ciasto z owocami najczęściej jako "bazę" wybieram ciasto jogurtowe lub właśnie na majonezie. Miny osób, które jedzą to drugie są fenomenalne, gdy mówię, że do ciasta dodałam majonez i ocet :) Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a trzy łyżki majonezu zastępują cały olej, margarynę czy masło, które dodaje się do innych ciast. Tym razem użyłam(...)nowego majonezu delikatnego Winiary, który ma o połowę mniej kalorii od tradycyjnego, dzięki czemu jeszcze trochę ciasto "odchudziłam" :) Możesz dodać mniej rabarbaru, a dołożyć jedno lub dwa jabłka. Ciasto jest równie pyszne, a będzie smakowało również tym, którzy nie kochają rabarbaru tak mocno jak ja :) Tym razem przygotowałam je z moją ulubioną migdałową kruszonką, ale jeśli nie masz

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania