majonez - 14247 przepisów (strona:4/950)

Babka cytrynowa na majonezie 140

opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania kisielu cytrynowego (duże na 3/4 litra wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką

Praktyczna pl
Jak wykorzystać resztki majonezu? - Bardzo Kruche ciastka z chrupiącą posypką. 189

Też tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć? Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe(...)sami się przekonacie jak ciastka na majonezie Was zaskoczą. Czytaj więcej

Farmażony
Majonez domowy 221

Samodzielne zrobienie majonezu jest prostsze niż Wam się wydaje. Aż dziw bierze, że większość osób woli kupować gotowy. Kiedyś kręciłam taki domowy majonez razem z Mamą na każde święta czy przed wizytą gości - do jajek, do sałatki, do kanapek. Jest bardzo gęsty i można go sobie doprawić tak jak nam będzie najbardziej smakował. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale smak wynagrodzi wszystko

Smaczna Pyza
Schab gotowany w zalewie z dodatkiem majonezu / Pork loin cooked in a marinade of mayonnaise 301

duże zęby  czosnku do gotowania : 2 łyżki soli  1 łyżka cukru  1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki majonezu 3 - 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 - 2 łyżeczki majeranku    3 litry wody  Wykonanie : Schab po umyciu i osuszeniu natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe(...)przyprawy bardziej wnikły w mięso i włóż do lodówki na 1 - 2 doby. Do garnka o grubym dnie wlej 3 litry wody, dodaj wszystkie składniki jak wyżej i wymieszaj (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Do otrzymanej zalewy włóż mięso ( po zdjęciu folii, ale pozostawiając przyprawy, w których leżakował). Postaw

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
4 proste przepisy na majonez – fit, wegański, z awokado, z fasoli 193

Święta kojarzą mi się m.in. z sałatką jarzynową, która w tym okresie gości niemalże w każdym polskim domu. A co jest niezbędne do jej przygotowania? Oczywiście majonez. Nie widzę nic złego w jedzeniu majonezu (sama uwielbiam), ale wiem też że nie każdy może sobie pozwolić na jego tradycyjną wersję (np. weganie czy osoby z nietolerancją pokarmową). Dodatkowo jest to produkt(...)się także nie będzie sprzyjał. Dlatego pomyślałam sobie, że fajnie byłoby zebrać kilka przepisów na zamienniki, np. niskokaloryczny czy wegański. Każdy z nich wypróbowałam i gorąco Wam polecam Fit majonez  – do sałatek i kanapek Ten majonez to coś genialnego! Nie dość, że świetnie imituje prawdziwy majonez, to jeszcze ma ponad 6-krotnie mniej kalorii. Po prostu musicie spróbować

Powiedz dietom nie
Jak zrobić idealny wegański majonez? 133

Odkąd pamiętam unikałam majonezu jak ognia. Dokładnie od momentu gdy postanowiłam się odchudzać, a miałam wtedy naście lat. Nie jestem pewna dlaczego padło akurat na majonez, a dokładniej majonez i frytki, ale zaczynając swoją odwieczna przygodę z odchudzaniem te dwie rzeczy poszły w odstawkę. Frytek w czystej postaci, czyli smażonych w głębokim tłuszczu do dziś nie tknę (po pewnej przygodzie(...)młodości) zresztą tak samo nie lubię specjalnie pączków, tj. nie że nie lubię w sensie nienawidzę, ale nie jestem ich szczególną fanką. Odnośnie majonezu to mam zakodowane w głowie, że jedna łyżka ma 100 kcal i oczyma wyobraźni widzę jak od razu idzie mi w dupsko, na tyle, że równie dobrze mogłabym od razu sobie go wsmarować. Nawet nie jadłam

greenscarf
Domowy majonez 130

Dziś przepis na majonez, czyli jeden z najpopularniejszych sosów świata. Ludzie używają go co dziennie prawie do wszystkiego. Sałatki z majonezem, kanapki z majonezem, nawet wypieki na bazie majonezu! Przyznam się, że majonez jem tylko w sałatkach i czasami w nim marynuję mięso.  Domowy majonez jest o niebo lepszy od kupowanego. Jest wg. mnie bogatszy w smaku(...)robimy go w domu, to wiemy co się w nim ,,kryje", bo sklepowe majonezy są często robione z słabej jakości produktów...  Chcę dodać, że majonez jest bardzo kaloryczny i zawiera prawie 70 % oleju, dlatego nie polecam go używać zbyt często.  Przepisy na moje ulubione sałatki z majonezem: Sałatka słonecznik Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z tuńczykiem Sałatka ziemniaczana

Kuchnia Łukasza
Fit majonez 208

Długo szukałam zdrowego zamiennika majonezu i wreszcie się udało! :-) Jest lekki i zdrowy, a jego zaleta to minimalna zawartość tłuszczu i łatwość przygotowania. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do Wielkanocnych smakołyków :-) Składniki: jeden serek wiejski jajko ugotowane na twardo (ciepłe) duża łyżeczka musztardy sarepskiej  łyżeczka soku z cytryny łyżeczka octu jabłkowego pieprz sól Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam

Kulinarny Pamiętnik
Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami 233

Post Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Domowy majonez 109

Domowy majonez smakiem nie dorównuje nawet najlepszemu półkowemu egzemplarzowi. Idealnie doprawiony octem i musztardą, wyrazisty, o kremowej konsystencji, naturalny. Lata doświadczeń i eksperymentów doprowadziły mnie do sukcesu, wreszcie mam majonez jaki mi smakuje. Po pierwsze : zawsze używam ręcznego miksera, nawet nie zawracajcie sobie głowy ręcznym ubijaniem, prawie zawsze się zwarzy, chyba, że macie niebywałą siłę w rękach ;) Po drugie(...)extra vergin to już na pewno nie jest dobry wybór, klasyczny olej rzepakowy o neutralnym smaku moim subiektywnym zdaniem jest najlepszy. Po trzecie : zawsze ogrzewam żółtka przed przygotowaniem majonezu, dużo łatwiej się łączą. Po czwarte : dodatkowo doprawiam majonez octem winnym i miodem, poza klasycznym sokiem z cytryny i musztardą, ta zawsze Dijon. Jeśli zaczniecie już sami "kręcić" majonez nigdy

Słodki Kompromis
Domowy majonez 168

Domowy majonez Domowy majonez, szczerze z tym przepisem jakoś się zbierałam i zbierałam .. aż proszę jest :)    Domowy majonez .. hmm, od zawsze lubiłam majonez Kielecki i ten majonez jeśli już zajmuje główne miejsce w naszym domu, aż do teraz. Teraz koniec z kupowaniem majonezu, jemy teraz majonez robiony przeze mnie z jajek od naszych własnych kur :)  Zrobienie domowego(...)majonezu zajmuje tylko chwilę, a jaka radość z pysznego smaku później i czasami też zadziwienie rodziny, znajomych to tak się da ? Da się, to naprawdę proste :)  Domowy majonez 2 żółtka 2 szczypty pieprzu  1 łyżka musztardy   250 ml oleju rzepakowego    Do misy od blendera daję żółtko, dodaje musztardę i pieprz i lekko blenduję, po chwili

Kuchnia na wzgórzu
Majonez domowy. Tradycyjny smak. Bez sztucznych dodatków. Naturalny, prosty w wykonaniu. 1091

Bardzo łatwy i prosty w wykonaniu majonez domowy o tradycyjnym smaku. Ma kremową konsystencję, jest jasny, gęsty i puszysty. Przygotować go można w większej ilości, jeśli oczywiście często używacie majonezu jako dodatku do kanapek, sałatek, sosów czy innych potraw. Jeśli używacie majonezu sporadycznie to ilość podana w moim przepisie będzie idealna. Do wykonania majonezu domowego  potrzebne są dwa podstawowe(...)dobrej jakości, produkty, jajko od szczęśliwej kury oraz olej roślinny o neutralnym, delikatnym smaku (jeśli dacie zamiast delikatnego oleju oliwę z oliwek majonez wyjdzie gorzki w smaku). Spróbujcie raz zrobić ten majonez, a przestaniecie kupować gotowy majonez w sklepie, który to jest nafaszerowany chemią, sztucznymi dodatkami, barwnikami i konserwantami. Ja ten majonez robię od lat i pewnie jeszcze

Naturalna Kuchnia
Majonez domowy 129

octu. Nadal stopniowo dodawać pozostały olej, ciągle ubijając. Doprawić szczyptą soli, sokiem z cytryny i resztą octu.  Sok z cytryny i ocet wlewać stopniowo, próbując co chwilę , aby majonez nie stał się zbyt kwaśny. Według J.O można przechowywać w sterylnym słoiku w lodówce przez okres do jednego tygodnia. Robiłam z połowy porcji, do ubijania używałam blendera z odpowiednią końcówką

Stare Gary
Domowy sos tatarski na domowym majonezie 186

Kiedyś bardzo często używałam kupnego sosu tatarskiego, ale kiedy pierwszy raz zrobiłam go sama to już wiem że żaden nie smakuje tak jak ten domowy zrobiony na własnoręcznie ukręconym majonezie. Do tego własne marynowane ogórki i grzybki i pełnia szczęścia gotowa. Uwierzcie mi to wcale nie jest trudne, a dzięki temu wiem co jem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania