Zrobiłam na podstawie tego przepisu. Czyli po raz kolejny - niezawodny Jamieskładniki2 żółtka ze świeżych jaj dobrego gatunku1 łyżeczka musztardy Dijon 500 ml oleju (użyłam słonecznikowy, ale można mieszać też różne oliwy)1-2 łyżki białego octu winnegosok z ½ cytryny (do smaku)sól morskaprzygotowanie:Ubić żółtka w misce, dodać musztardę i wymieszać. powoli , Stopniowo dodawać 1/2 porcji oleju - dolewać bardzo powoli, ciągle ubijając przez około 3 do 5 minut, aż cał... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...