Majonez z gotowanych żółtek brzmi dla niektórych egzotycznie, niektórzy dostaną pewnie palpitacji serca, bo jakże to tak, szargać świętość majonezu. Lecz majonez z gotowanych żółtek to taka próba zakończenia wojen majonezowych. Wojny majonezowe to jak wojna w Wietnamie, dzień po dniu, tydzień po tygodniu i żadnych efektów. Po obu stronach dzikie tłumy i każdy ze swoją „najmojszą” racją. Ja od dawna jestem w drużynie Majonezu Kieleckiego. Ze wzruszeniem wspominam dzień, kiedy ogłosiłam na forum Lady K... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...