biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:135/225)

Fasolka po bretońsku - najlepsza! 100

dodaję zbędnych przypraw, bo sama smażona cebulka, kiełbasa i boczek nadadzą fasolce odpowiedni i niesamowity smak. Ważne aby składniki były dobrej jakości. SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli Jaś 300 g wiejskiej kiełbasy dobrej jakości - ok 6-7 lasek 250 g boczku wędzonego lub surowego bardzo dobrej jakości przecier pomidorowy, ok. 4-5 łyżek 2 duże cebule 1 łyżka mąki

Calzonella.com
Biała fasolka z cielęcymi kiełbaskami w sosie pomidorowym z grzankami czosnkowymi. 142

przy okazji trzeba nadrobić publikację przepisów w ten czas zrobionych. Zaczynamy od czegoś, co robiłem w ubiegły piątek. Obiad w 20 minut. Czego nam potrzeba? -kiełbasa; u mnie cielęce kiełbaski -biała fasolka w puszce w pomidorach -cukinia w kostkę pokrojona ze skórą -por cześć biała -pieczarki w plasterki posiekane -papryka czerwona obrana i posiekana w plasterki -masło klarowane(...)sojowy Na rozgrzanym maśle szklimy posiekanego pora, dorzucamy pieczarki i przesmażamy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Dorzucamy paprykę i cukinie. Przesmażamy chwilkę i zalewamy fasolką z sosem pomidorowym, wrzucamy kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu i nacieramy obranym ząbkiem czosnku

BaRepas
Chłopski garnek 117

godzinach spędzonych na mrozie , dodając energii Proste , tanie danie które nigdy nie zawodzi , do tego pajda świeżego swojskiego chleba i nie jest źle Składniki : 4 kiełbasy śląskie 2 szklanki, mieszanej , kolorowej fasoli ( białej , czerwonej , różowej ) 2 – 3 marchewki 1/2 selera korzeniowego , małego 2 czerwone papryki grubościenne 8-9 pieczarek 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego , gęstego 5 ząbków(...)pominąć lub dać mniej ) 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka cukru lub miodu sól do smaku Fasolę najlepiej zalać letnią wodą i zostawić na noc , łatwiej się ugotuje .Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni do czasu aż będzie zrumieniona . Przekładamy do garnka . Pieczarki , czosnek , świeżą paprykę i cebulę, także kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor

Ogrodnik w podróży
Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw. 84

Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty.      Cudownie przyprawiony domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, z grzybami, cebulą, czosnkiem i chrupiącym boczkiem. Przepis na świąteczny bigos na mieszanym mięsie wieprzowym oraz delikatną wołowiną i różnymi gatunkami wędzonych kiełbas. Bigos gotowany od podstaw na esencjonalnym rosole z mięsa i warzyw. Jednym ze składników, który uwielbiam dodawać(...)zrobić bigos krok po kroku - przepis: Krok 1. Przygotować włoszczyznę i mięso do rosołu. grzyby namoczyć cebulę posiekać boczek i słoninę pokroić w kostkę kiełbasę pokroić w plastry kapustę kiszoną opłukać i posiekać, kapustę białą poszatkować Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne Krok 2. Pokrojone na większe kawałki mięso oraz oczyszczoną włoszczyznę włożyć do dużego garnka, zalać

Moja Książka Kucharska
Mój bigos 95

smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)  kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny(...)Kapusta kiszona będzie się sm ażyła k rócej niż kapusta biała, więc po chwili łączę kapusty w dużym garnku podlewam wodą (by przykryła kapusty) dorzucam ziele ang ., liś cie laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę mięk kie .  C ebulę, pieczarki , kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z ud ek kurczaka/indyka itd . ) kroję

Na moim talerzu
Mój bigos 147

smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)    kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz(...)Kapusta kiszona będzie się sm ażyła k rócej niż kapusta biała, więc po chwili łączę kapusty w dużym garnku podlewam wodą (by przykryła kapusty) dorzucam ziele ang ., liś cie laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę mięk kie .  C ebulę, pieczarki , kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z ud ek kurczaka/indyka itd . ) kroję

NA MOIM TALERZU
Łazanki 123

latin;} 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg białej kapusty 2  cebule 40 dag parzonego wędzonego boczku 20 dag cienkiej kiełbasy sól, pieprz mielony, maggi 1 op. makaronu łazanki  olej Kapustę białą kroimy w niezbyt dużą kostkę.Kapustę kiszoną odciskamy drobno kroimy. Obie kapusty gotujemy oddzielnie.Białą w osolonej wodzie. Boczek kroimy w większą kostkę(...)kiełbasę w pół talarki a cebulę kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przysmażamy wędliny, w połowie smażenia dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli a wędliny przyrumienią. Kapusty odcedzamy, łączymy i dodajemy do nich boczek i kiełbasę z cebulką. Mieszamy, doprawiamy. Gotujemy makaron (nie za miękko). Dokładnie odcedzamy i łączymy z kapustą. Naczynie żaroodporne smarujemy

Co w garnkach piszczy
Fasolka po bretońsku 55

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych, tradycyjnych dań kuchni polskiej . Gotowana fasola odmiany Piękny Jaś z dodatkiem pożywnej kiełbasy i aromatycznego boczku w pysznym sosie pomidorowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny . Fasolka po bretońsku – przepis babci Fasolka po bretońsku to jedno ze wspomnień obiadów w domu moich dziadków. Zapach rozchodził się po całym domu(...)zasmakuje całej rodzinie. Fasola Piękny Jaś, dobrej jakości boczek i aromatyczna kiełbasa to podstawowe składniki tego tradycyjnego obiadu. Posiłek obiad Kuchnia polska, tradycyjna Słowo kluczowe biała fasola, boczek, fasola, fasolka po bretońsku, kiełbasa, klasyczny obiad, kuchnia polska, obiad bez węgli, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z fasolą, pomysł na letni obiad, prosty obiad, prosty

Na-talerzu.pl
Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem – nasz ulubiony! 79

każdej potrawy, w tym kapuśniaku. U mnie podstawą kapuśniaku jest dobrej jakości boczek i kiełbasa. Tak, tak kiełbasa. Mąż nie przepada za mięsem z żeberek (choć oczywiście wywar z żeberek jest), dlatego dla smaku i tego by zupa była jeszcze bardziej sycąca zawsze dodaję sporą ilość kiełbasy. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. A jeśli zwracacie uwagę na jakość i smak kupowanego mięsa(...)zupełnie jak ta, którą jadła za dziecka. Polecam Wam też spróbować kiełbasy z dzika. Dla mnie, to nowość. Smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Mąż też zadowolony Jak przygotować domowy kapuśniak z kiełbasą i boczkiem? Domowy kapuśniak na wywarze z żeberek, to świetny pomysł na obiad. Mój z dodatkiem kiełbasy i boczku syci jeszcze bardziej i jeszcze lepiej smaku. Konieczne spróbujcie

Słodkie okruszki
Pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą 166

chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno, ponieważ spotkaliśmy się z co najmniej trzema rodzajami tego dania. Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonej kiełbasy i boczku, pierogi z ziemniakami i boczkiem, oraz z ziemniakami, serem i kiełbasą. I właśnie te ostatnie postanowiliśmy przygotować(...)zdaniem to bez wątpienia jedne z lepszych pierogów, jakie występują w polskiej kuchni. Zapraszamy. PIEROGI CHŁOPSKIE – Z SEREM I KIEŁBASĄ Składniki: Ciasto na pierogi —-> PRZEPIS Farsz: ziemniaki: 5 szt. kiełbasa swojska: 200 – 300 g twaróg biały półtłusty: 250 g cebula: 1 szt. masło: ok. 1 łyżki sól i pieprz do smaku PIEROGI CHŁOPSKIE – Z SEREM

Kuchnia Na Wypasie
Prażuchy 211

regionu Polski. Prażuchy przygotowane w kociołku na ognisku mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Składniki na 5 litrowy kociołek : 3 kg ziemniaków 1,5 kg główka białej kapusty 0,5 kg kiełbasy 0,5 kg boczku wędzonego razem ze skórą 3-4 cebule olej lub smalec do wysmarowania kociołka zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowania poszczególnych

Mechanik w kuchni
Bigos 111

lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów(...)smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Stawiamy na średnim ogniu.  Zalewamy wodą (około 1 litra). Kapustę białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Bigos 131

przygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 2000g Wieprzowina łopatka- 1000g Kiełbasa- 400g Boczek- 300g Kapusta biała- 300g Pieczarki- 250g Szynka- 200g Cebula- 180g Śliwka suszona- 80g Koncentrat- 70g Smalec- 100g Masło- 100g Grzyby suszone- 40g Ziele angielskie- 3 ziarna Liść laurowy- 3 sztuki Sól, pieprz, papryka ostra Śliwki przekrawamy na pół i razem z grzybami zalewami gorącą wodą na całą(...)dodać grzyby i śliwki razem z wodą, zalać wodą aby przykryć kapustę. Dodać ziele i liście laurowe i masło (50g). Dusić na małym ogniu. Wędliny pokroić- szynka w paski, kiełbasa, boczek w kostkę. Łopatkę w kostkę 1×1 cm- przyprawić. Podsmażyć łopatkę na smalcu (50g) do zrumienienie, odłożyć i smażyć wędliny oraz cebulę i pieczarki. Całość przełożyć do kapusty

serzmiesem
Chłopski garnek 111

się u każdego. Nawet niejadki zjedzą ją ze smakiem. Składniki: - 3 kiełbasy  Morlińskie z szynki  - 1 duża cebula  - 1/2 główki białej niedużej kapusty - 4 ziemniaki - sól  - pieprz - papryka czerwona Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę a kapustę na kwadraty. Kiełbasę podsmażamy bez oleju, dodajemy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Wrzucamy cebulę

Kulinarne życie
Żurek z białym serem 190

domowego zakwasu na żurek ;  200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka majeranku; 1 średnia cebula; 250 g półtłustego, białego sera; 250 g dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej);  1 łyżka oleju; Sól; Pieprz; Jajka ugotowane na twardo - po 1 na talerz. Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę(...)gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Wymieszać. Zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać żurkiem, oprószyć pokruszonym białym serem i podawać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy. Żurek

Gospodyni Miejska