Pyszny, prosty bigos w wersji nieco odchudzonej. Według mnie równie pyszny co tradycyjny :) Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie: Biała kapustę szatkujemy i gotujemy(...)osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej). Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam łazanki. Och, jak dawno ich nie jadłam… Dlatego postanowiłam przygotować je znowu. Biała kapusta, moja ukochane pieczarki, dobra kiełbasa, makaron… I już mamy wspaniały, a do tego tani obiad dla całej rodziny. Chwilę po tym jak przygotowałam obiad… z całego garnka łazanek nie zostało nic. Były naprawdę pyszne, sama poszłam po sporą dokładkę Polecam(...)mnie do łazanek dodaje się sporą ilość makaronu, Wy możecie przygotować go z mniejszą. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Składniki: 3/4 mniejszej główki białej kapusty 2 czerwone cebule 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 kiełbasa podwawelska 8 większych pieczarek (około 250 g) – używam same kapelusze makaron łazankowy – ilość wg upodobań od 250 g do 500 g sól
Słodkie okruszkiJest to pożywne danie dla całej rodziny, idealne na obiad. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 500 g kiełbasy z kurczaka 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule olej do smażenia 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego(...)kawałki, takie na jedn kęs. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Białą kapustę szatkujemy. Kapustę kiszoną jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną kiełbasę oraz pierś z kurczaka i wszystko chwilę podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy
Smakowite Daniadodatku tego składnika. Żywność bezglutenowa to m. in. produkty pochodzenia mlecznego – jogurty, kefiry, maślanki, mleko, sery żółte i białe, wędliny, w tym szynka wędzona, polędwica sopocka, kiełbasa żywiecka, kasza kukurydziana, ryż biały i brązowy, masło i margaryna, czekolada i kakao i wiele innych. Specjalnie z myślą o osobach, które ze względów zdrowotnych muszą przestrzegać zasad diety bezglutenowej, powstały także
sierotka maRysia w kuchniwykałaczką). Podlewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i tak zostawiamy na ok. 30 minut. Co jakieś 5 min warto podlać kiełbasy wodą. W tym samym czasie łyżeczką wydrążamy dziurę w serze. Siekamy czosnek, wkładamy go do środka, zalewamy białym winem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min (wszystko zależy od wielkości sera). Już prawie gotowe! Teraz czas(...)przygotowanie sałaty z sosem vinaigre oraz otwarcie wina ;) Serwowanie: Każdy rodzaj kiełbasy kroimy w dość grube paski. Gościom, którzy wybierają sobie kawałek mięsa, serwujemy ziemniaki, zalewamy je serem i violà! * Vacherin Mont d’or . Tutaj kilka słów na temat sera, z którym spotkałam się pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz! To szwajcarski ser z mleka krowiego, który
Kitchens Alphabetświetnie smakuje na zimno na kanapce. Składniki: 1 kg / 1,5 kg schabu bez kości 1 duża laska kiełbasy bardzo dobrej jakości, mocno wędzonej 3/4 pęczka świeżego majeranku 20-25 szt. całych owoców jałowca 1 szklanka bulionu 1 szklanka białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego 2-3 średnie cebule 5-6 ząbków świeżego czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) Przygotowanie(...)Schab należy wydrążyć wzdłuż ostrym nożem. W powstałym tunelu należy umieścić laskę kiełbasy. Schab można dodatkowo związać nićmi (nie trzeba tego robić). Należy go obsypać z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem. Następnie, co jest bardzo ważną czynnością, schab obsmażyć na patelni w małej ilości oleju z każdej strony. Dzięki temu będzie on soczysty w środku, a zarumieniony na wierzchu
Garniec Magaliemożna łatwo w tej potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki. Nie zapominajmy o cebuli. Taką ilością spokojnie najedzą się 2-3 osoby. My uwielbiamy kminek, więc do dodałam, ale jeśli Wy za kminkiem nie przepadacie, pomińcie(...)składnik. Ja następnym razem dodam trochę koncentratu pomidorowego. Drukuj Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę
Mieszam w Garnkuvote) Sycąca zupa „Zimowy Gar”, gorący obiad Pyszny „Zimowy Gar” zrobisz dosłownie ze wszystkiego, ale najlepiej żeby nie zabrakło w nim dwóch podstawowych składników. Kiełbasy i kapusty białej-słodkiej i kiszonej lub wody z kiszonych ogórków ;). To taki trochę czyściciel lodówki, ale idealny na mroźne dni. Moje chłopaki uwielbiają tą zupę co mnie bardzo cieszy(...)razem jak lubisz kwaśniejszą wersję ) kiszone ogórki (jeśli masz jakieś dwa lub dużego jednego ) resztki kiełbas, szynki, wędlin, dowolnego gatunku – takie jakie lubisz lub masz pod ręką skórki po wędzonym boczku lub boczku dla smaku 2 średniej wielkości cebule (obojętnie czy czerwone czy białe ) seler, pietruszka, marchewka – cokolwiek z nich masz lub wszystkie razem 3-4 ziemniaki średniej
Ogrodnik w podróżysię długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się(...)wśród tych "niektórych" niestety nie znajduję. Ale nic to, ja tam swoją pracę lubię :) DOMOWA KIEŁBASA GRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego mielonego pieprzu 0,25 g gałki muszkatołowej 0,5 g majeranku Z mięsa usuwamy wszelkie
Marder&Marder Manufacturedelikatna sałatka z warzywami i kiełbasą. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 8 Składniki: 600 g ziemniaków (jesiennych) ½ cebuli białej 1 […] Artykuł Sałatka ziemniaczana z groszkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwystarczy powiększyć ilość składników. Składniki: (na 4 sztuki) 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego) 3 pełne garści warzyw na patelnię* około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania 2 jajka klasy M 3 pełne łyżki białego serka naturalnego 3 łyżki startego żółtego sera olej do podsmażenia warzyw świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku sezam do obsypania tart *używamy(...)Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i jeszcze chwilę smażymy (do miękkości warzyw). Uwaga! Większe kawałki warzyw podczas smażenia rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa z kiełbasą przekładamy do miski, dodajemy biały serek, całe jajko i starty żółty ser. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Masą wypełniamy nasze mini tarty. Każdą ozdabiamy paskami ciasta francuskiego tworząc kratkę (dociśnijcie
Słodkie okruszkiSkładniki: -3 słoiki fasoli białej w sosie pomidorowym -6 kiełbas śląskich -100 gram boczku -3 łyżki koncentratu pomidorowego -cebula -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Fasole wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy na najmniejszym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu by się nie przypaliło. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się troszkę zarumieni dodajemy pokrojony
Magia jedzenia.około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam sos, chwilę gotując. Zestawiam z ognia. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą
Wanilia i Kardamonskładniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej
AZgotuj!głęboki garnek lub naczynie żaroodporne. Nie ma to w sobie tyle uroku co oczekiwanie na świeżym powietrzu, ale smakuje równie dobrze :) Zapraszam! Prażone Składniki: ziemniaki marchewka cebula kiełbasa boczek margaryna kapusta biała (kilka lisci) pietruszka sól, pieprz papryka słodka, ostra Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy. Kroimy w plastry a cebulę w piórka. Kiełbasę kroimy na plastry, boczek
Tagebuch po polsku