biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:129/225)

Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką 136

wystarczy powiększyć ilość składników. Składniki: (na 4 sztuki) 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego) 3 pełne garści warzyw na patelnię* około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania 2 jajka klasy M 3 pełne łyżki białego serka naturalnego 3 łyżki startego żółtego sera olej do podsmażenia warzyw świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku sezam do obsypania tart *używamy(...)Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i jeszcze chwilę smażymy (do miękkości warzyw). Uwaga! Większe kawałki warzyw podczas smażenia rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa z kiełbasą przekładamy do miski, dodajemy biały serek, całe jajko i starty żółty ser. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Masą wypełniamy nasze mini tarty. Każdą ozdabiamy paskami ciasta francuskiego tworząc kratkę (dociśnijcie

Słodkie okruszki
Fasolka po bretońsku. 158

Składniki: -3 słoiki fasoli białej w sosie pomidorowym -6 kiełbas śląskich -100 gram boczku -3 łyżki koncentratu pomidorowego -cebula -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Fasole wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy na najmniejszym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu by się nie przypaliło. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się troszkę zarumieni dodajemy pokrojony

Magia jedzenia.
Wiejska potrawka z kiełbasą 178

około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam sos, chwilę gotując. Zestawiam z ognia.  Podaję z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą

Wanilia i Kardamon
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 153

składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej

AZgotuj!
Ziemniaki po cabańsku - zwane prażonymi 184

głęboki garnek lub naczynie żaroodporne. Nie ma to w sobie tyle uroku co oczekiwanie na świeżym powietrzu, ale smakuje równie dobrze :) Zapraszam! Prażone Składniki: ziemniaki marchewka cebula kiełbasa boczek margaryna kapusta biała (kilka lisci)  pietruszka sól, pieprz papryka słodka, ostra Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy. Kroimy w plastry a cebulę w piórka. Kiełbasę kroimy na plastry, boczek

Tagebuch po polsku
Pożywny kociołek, czyli fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą 209

dodać do niej mięso, kiełbasę, pieczarki, krojonych pomidorów. Jest syta i bardzo aromatyczna. Polecam samą lub z bułeczką, czy chrupiącym chlebkiem. Składniki: 0,5 kg fasoli białej Jaś 250 g kiełbasy dobrej jakościowo 250 g boczku wędzonego lub surowego olej rzepakowy - do smażenia 2 większe cebule 1 puszka krojonych pomidorów 0,5 szklanki passaty pomidorowej

Zasmakuj Kuchni
Bigos świąteczny 177

można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego(...)jest zbyt kwaśna należy ją najpierw trochę podgotować). Gotujemy przez około 15-20 minut po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki oraz żurawinę. Dodajemy również pokrojoną w kawałki kiełbasę. Gotujemy aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Na samym końcu dodajemy posiekany duży ząbek czosnku i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz vegetą

My simple kitchen
Sos do makaronu z salsiccia i portabello 236

makaronu z salsiccia i portabello . Tym razem użyłam surowej salsiccia. Jak ktoś nie wie salsiccia to włoska kiełbasa, którą można kupić surową jak nasza polska biała ale również jako typową parzoną kiełbasę. Do sosu użyłam świeżych kiściowych pomidorów. Smak świeżych pomidorów jest niezastąpionyw tym sosie, nie mniej jak świeże oregano. Moje oregano na balkonie to już niezła kępka

codojedzenia
Fasolka po bretońsku z chorizo 92

pikantną kiełbasą chorizo. Całość bardzo dobrze komponuje się z aktualną porą roku. Idealnie rozgrzewające, jesienne danie. Składniki: 1 szklanka namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości fasoli białej "Jaś" 150 gram kiełbasy chorizo 1 cebula 2 ząbki czonsku 4-5 pomidorów szczypta majeranku oraz oregano sól i pieprz 1/2 szklanki bulionu lub wody natka pietruszki do dekoracji pieczywo

Mango Papaja
Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka 36

uniwersalny przepis jak go przyrządzić? W żadnym razie! Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń i upodobań. Jedni gotują bigos na kapuście kiszonej, inni dodają również białą kapustę. W jednych domach w bigosie musi być kiełbasa, a w innych koniecznie różne mięsa. Dla jednych niezbędnym dodatkiem jest przecier pomidorowy, dla innych pomidory, a pozostali w ogóle nie dodają tych składników(...)bigos smakuje doskonale i nie mogło takiego przepisu zabraknąć na moim blogu :) Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka Składniki: 700 g kapusty kiszonej 700 g białej (surowej) kapusty 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 4 cebule 20 g suszonych grzybów 100 g śliwek suszonych sól, pieprz, łyżka kminku, liść laurowy Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść

Trzeci talerz
Naleśniki z porem i kiełbasą 69

kiełbasą . Podduszony por idealnie komponuje się z podsmażoną kiełbasą, a naleśniki z takim farszem smakują wybornie. Przygotowując nadzienie do naleśników wykorzystałam kiełbasę śląską, ale można ją zastąpić inną, na przykład podwawelską, toruńską, itp. Ponadto uważam, że naleśniki z porem i kiełbasą powinny być wyraziste w smaku, dlatego nadzienie przyprawiam sporą ilością pieprzu. Naleśniki z porem i kiełbasą to super pomysł(...)większe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 mleka Farsz: 2 pory (około 350 g) 1 średniej wielkości biała cebula 2 porcje kiełbasy śląskiej (około 190 g) 50 g tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśników z porem i kiełbasą: Jajko wbić

Danka Pichci
Fasolka po bretońsku(wersja ekspresowa) 125

potem tylko dodać fasolkę konserwową z puszki. Do podania polecam gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane lub… po prostu świeże pieczywo. Składniki (porcje dla 2 osób): 1 puszka białej fasoli 200 g kiełbasy np. podwawleskiej lub wiejskiej 1 cebula łyżka przecieru pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka oleju sól i pieprz   Kiełbasę i cebulę pokrój w dużą

Kulinarne S.O.S.
Papryka z fasolą 152

pyszna i wystarczyło 20 minut by obiad był gotowy, polecam. Składniki: 2 duże czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 2 puszki białej fasoli 500 g kiełbasy 1 puszka pomidorów 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce

magiczna kuchnia Kasi
Łazanki z młodą i kiszoną kapustą 132

sobą. Tę wariację przygotowałam z kiełbasą. Było smacznie i przede wszystkim domowo.  Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Składniki: 500 g makaronu łazanki 600 g kiełbasy śląskiej 1 duża białą cebula 1/2 główki kapusty białej 400 g kapusty kiszonej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy(...)wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy dodająca pokrojoną w kostkę cebulę. Zarumieniamy. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i podduszamy do jej miękkości. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - mieszamy. Podduszamy razem 2-3 minuty. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Do kapusty z kiełbasą dodajemy makaron, mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo z fasolką szparagową 183

rano aby zdążyć przed upałem :-)  Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 biała cebula 2 sparzone i obrane ze skórki pomidory  ok.30 dag kiełbasy z piersi kurcząt  garść ugotowanej białej fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy  Sposób przyrządzenia:   Cebulę obrać, pokroić w talarki zeszklić na oliwie. Dodać umytą i pokrojoną w kostkę cukinię(...)paprykę. Marchewkę pokroić w krążki i ugotować na parze al'dente. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla a na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Następnie wszystko razem wymieszać wraz z marchewką, dodać pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Tuż przed podaniem dodać fasolkę. Doprawić pieprzem i solą. Podawać z pieczywem lub kaszą jaglaną

pieprzny smaczek