krokiety - 2464 przepisów (strona:128/165)

Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 190

Pamiętacie moje  krokiety z mięsem ? Przygotowanie takiego farszu może wydawać się dość pracochłonne. Bo trzeba udusić mięsko, zmielić jak przestygnie, doprawić i tak dalej...  Czasami  więc wolę przygotować większą ilość, poporcjować  i zamrozić w plastikowych pojemnikach.  Potem wystarczy wyjąć taki farsz, rozmrozić i przełożyć szybko usmażone naleśniki. W ten sposób błyskawicznie można stworzyć smaczne danie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 249

bułkę, jajko, przyprawy, musztardę i wodę. Woda nada soczystości mięsu. Dobrze wyrobić masę mięsną. Na końcu dodać ryż i wymieszać. Na liście nakładać masę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści z końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 538

Unikniemy poszarpania mięsa i przede wszystkim cząstek mięsa na ścianach ;) Rozbitą pierś lekko solimy, przyprawiamy pieprzem, nakładamy kawałek zimnego masła i zwijamy roladkę. Zwijamy ją podobnie jak krokiety: brzegi lekko do środka, a potem rolujemy. Mniej więcej tak: na zdjęciu nie wgląda to zbyt artystycznie, ale gwarantuję Wam, że zwinięte jest tak, że nawet odrobina masła nie wypłynie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 202

płasko i wygodnie zdejmowałam liście.  Ze zdejmowanych liści ścinać środkowy gruby nerw, żeby gołąbki nie wyszły łykowate.  Liście zawijać podobnie jak krokiety, kładąc porcję masy mięsnej na środku, a następnie zakładać  lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 186

Domowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boże Narodzenie - galeria 947

Piernik staropolski Tort piernikowy Ciasteczka misie Ciasteczka z kremem karpatkowym Czerwononose rudolfy Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki z marcepanem Ciasteczka z maszynki Cieszyńskie koniczynki Mikołaj Zakwas buraczany Barszcz czysty Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Kruche babeczki Kokosanki Pomarańczowe paluszki Domowy cukier waniliowy Sałatka Rogaliki z białym makiem Likier piernikowy Miodownik Ciasteczka z orzechami Kasztanki

Ala piecze i gotuje
Mięso mielone zawijane w cieście 232

makaronowe ciasto dzielimy na części.    Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.    Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.    Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki.    Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym.    Zalewamy rosołem - przepis na rosół również znajdziecie na naszym blogu, np. w przepisie na galaretkę z kurczakiem

Maminek kulinarny
Spring rolls 192

Świeże, orientalne, lekkie i pyszne spring rolls inaczej sajgonki lub krokiety wiosenne. Popularne danie kuchni azjatyckiej. Mogą być smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki z kapustą i grzybami 270

Świąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rosół drobiowy 303

przez sitko rosół jest bardzo czysty i klarowny. Mięso z rosołu można pokroić i podawać na talerzach razem z zupą i/lub wykorzystać w innych celach np. do pasty kanapkowej, krokietów, pierogów, pasztecików. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Domowa kapusta kiszona 231

sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki - po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 202

sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki - po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty

Basia w kuchni
Tydzień w moim telefonie XXXXXXIII 166

Nowy tydzień zaczynam pozytywnie - oby tak się zakończył! * nowa praca, nowe możliwości  * świąteczne serduszka    * wieczór z Karoliną ze Stylizacje * mam i ja poszewki z Biedronki  * krokiety z kapustą i grzybami najlepsze   * kawka zawsze dobra * Andrzejkowy grzaniec  * pyszna sałatka z kaszą gryczaną - przepis już na blogu * pani kicia  Wspaniałego tygodnia Kochani

Magiczne Życie Marty
Paszteciki z kapustą i grzybami 371

farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam. Z 1,5 szklanki mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GRZYBOWY RARYTAS DO SŁOIKÓW 216

było cieszyć się tym bogactwem jesiennych lasów. Polecam przygotowanie takiego grzybowego rarytasu. Może posłuzyc jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotowe Składniki: 1,5 kg grzybów leśnych 0,5 kg marchwi 0,5 kg cebuli mały słoiczek koncentratu sól,pieprz-do smaku

Z Majeczką w kuchni