krokiety - 2464 przepisów (strona:124/165)

Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 166

Część rosołu zawsze zamrażam żeby mieć na jakąś „szybką” zupę w tygodniu, a mieso albo konsumuję albo też mrożę i za jakiś czas mam pyszne pierogi z mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu: Składniki: 0,6 kg wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler

Kulinarna Patilogia
Krokiety z brokułami i camembertem 400

oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów) Brokuły zalać wodą, dodać sól i gotować pod przykryciem aż do miękkości. Po ostudzeniu pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wymieszać w misce

Bullio
Naleśniki 172

Uniwersalne naleśniki, które można zarówno spożywać niemal same, z dodatkiem np. tylko konfitur owocowych, jak i mogące stanowić podstawę zupełnie innych dań, np. krokietów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 6-8 placków po 26-28cm) 200ml mleka 3,2% 200ml zimnej wody 1 duże (L) jajko 5 czubatych łyżek (120g) mąki pszennej olej rzepakowy Instrukcje Mąkę wsypujemy do dużej

Kulinarna Pokusa
Placek do barszczu 161

Komu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam na blogu Kuchnia w czekoladzie , postanowiłam kiedyś spróbować. No i okazja nadarzyła się wcześniej niż myślałam :) Samo przygotowanie nadzienia i ciasta nie jest pracochłonne, a potem już się sam piecze, wiec zdecydowanie polecam taką

Kolorowy Przepisownik
Krokiety z pieczarkami 101

Krokiety mogłabym jeść bez końca, najlepiej oczywiście popijane barszczem. Pieczarkowy farsz przygotowuję w formie bardzo minimalistycznej :) Do grzybów dodaję tylko cebulkę i przyprawy. Nadzienia nigdy nie miksuję chociaż wiem, że niektórzy lubią taką wersję. Ja zdecydowanie wolę tą z wyczuwalnymi kawałkami pieczarek. Tym pysznym daniem objadam się na ciepło i na zimno, na obiad i na kolację. Poniżej niezawodny przepis

Milion Smaków
Pierogi z kapustą i grzybami 104

Kapusta kiszona bardzo często gości na moim stole, oczywiście ta domowa, swojska, lekko twarda, przepyszna. Były krokiety z kapustą i pieczarkami, jednak mnie wciąż mało;) Dziś proponuję pierogi z kapustą i pieczarkami, polane zasmażką z cebulki. Składniki 3 szkl. mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Farsz

Kuchenne aromaty
Sos czosnkowy 147

mamy.  Wiadomo majówki a co za nimi idzie sezon grillowy, zapewne większość z Nas może uznać za otwarty. Ja - wielka fanka sosu czosnkowego wykorzystałam go również do dzisiejszych krokietów (przepis na nie macie TUTAJ ) . Sos czosnkowy przedstawiam Wam w wersji klasycznej, jego smak można jednak podkręcić dodając m. in zioła prowansalskie, czy koperek. Składniki 1 duży jogurt naturalny

Kuchenne aromaty
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 89

ugotowanej kaszy dodajemy usmażone na oliwie papryki i cebulę,dodajemy pietruchę i przyprawy.Dobrze,gdy farsz jest lekko pikantny,w przeciwnym razie w naleśniku będzie mdły. Gdy już zawiniemy krokiety panierujemy je w  jajku i zmielonych orzechach.Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 142

Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać

mojewypiekiinietylko
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 219

chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą z oliwek. Połóż delikatnie na papierze i piecz około 20 minut w 210 stopniach. Najlepsze gdy wystygną lub w temperaturze pokojowej.  A już

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 312

sobą mieszamy. Szykujemy 2 talerze -> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu -> Płytki rozsypujemy migdały Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy na kształt krokietów. Maczamy w jajku i następnie obtaczamy w migdałach. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy około 20-25minut. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 189

mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy z brzegu pomidory suszone, pokrojoną mozzarellę i świeże liście bazyli. Zawijam jak krokiety. Czyli zakładamy kawałek mięsa na farsz, następnie boki mięsa i zwijamy całość w rulon. Panierujemy w mące, później w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej.  Smażymy na rumiano

Malinowe Pocałunki
Sajgonki pieczone w piekarniku 314

papieru ryżowego nawilżamy  wodą i kładziemy na desce, czekamy chwilę aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno. Sajgonki zawijamy w ten sam sposób co krokiety. Dzięki temu nie będą się rozwijały podczas smażenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papier do pieczenie smarujemy olejem i przekładamy na blachę do pieczenia. Sajgonki pieczemy na papierze przez około

Mania Gotowania
Barszcz Czerwony 139

Barszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi mięsem , krokietami czy chociażby z placuszkami z pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję

Mama Gotuje
Zrazy wołowe w sosie własnym z kaszą 182

grubości ok 0,5 cm. Posmarować musztardą z jednej strony i na nią nałożyć farsz z pokrojonych w kostkę ogórków i cebuli. Oprószyć jeszcze solą i pieprzem. Zawinąć jak krokiety. Zrazy można przebić wykałaczką lub związać nitką by się nie rozleciały. Na początek obsmażyć zrazy z każdej strony, tak by się zarumieniły. Następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem minimum

MarciochaKucharzy