krokiety - 2464 przepisów (strona:125/165)

Sałatka w awokado i tortilla zamiast kanapki 184

cebulę i paprykę. Kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać patelnię grillową. Na każdy placek nałożyć porcję sera, kurczaka i paprykę z cebulą, znów posypać serem. Zawinąć w zamknięty rulon (jak krokieta). Ułożyć na patelni grillowej, docisnąć. Podgrzewać chwilę,aż placki będą ciepłe. W tym czasie awokado przekroić wzdłuż na pół. Rozdzielić obie części, skropić sokiem z cytryny, wypełnić sałatką. Podawać razem

Pełny talerz
Krokiety ziemniaczane z kurczakiem i marchewką. 238

Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią . Krokiety znam od niedawna ,nie robiło się ich w moim rodzinnym domu .Nadziane surową marchewką ,która przyjemnie chrupie i mięsem z kurczaka smakują wspaniale. Składniki : 0 ,5 kg ziemniaków ,ugotowanych ,przestudzonych 2 łyżki masła 1 żółtko 2 łyżki mąki sól ,pieprz 2 marchewki ,obrać ,zetrzeć na tartce kawałki kurczaka ,upieczony i pokrojony Ziemniaki rozgnieść porządnie

Ladylaura.
Barszcz wigilijny + film 112

Barszcz wigilijny przyrządzony na naturalnym zakwasie z buraków, jedyny w swoim rodzaju, aromatyczny, z dodatkiem suszonych grzybów o intensywnej barwie. Będzie znakomitym dodatkiem do uszek i krokietów z kapustą i grzybami , na moim świątecznym stole gości co rok. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora i selera, cebula ) 4 buraki 300 ml zakwasu z buraków ( przepis tutaj ) garść

Smakowite Dania
Szpinakowy brykiet 168

tego ciągle rosną młode listki, więc można korzystać w sumie do późnej jesieni. Szpinak idealnie sprawdza się między innymi jako sos , dodatek do makaronu , pizzy, mięsa , pierogów, krokietów, zup i innych dań. Składniki: Szpinak w ilości dowolnej (im więcej tym lepiej :) Nie piszę jaka ma być ilość szpinaku, gdyż można po trochu zamrażać każdą ilość. Umyte liście szpinaku wkładamy

Smakowy Raj
Flaczki wołowe 178

podajemy z natką pietruszki. Ps. Jeśli ktoś woli może podać flaczki bez mięsa, które pozostało po ugotowaniu rosołu. Ugotowane i obrane mięso można zamrozić lub przyrządzić z niego: pierogi, krokiety , czy gołąbki . R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Kołduny litewskie 194

wyjmujemy je z garnka, by się nie rozgotowały. Rosół gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane jarzyny, kroimy i dodajemy do rosołu. Z ugotowanego mięsa można zrobić pierogi, krokiety lub gołąbki. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Pancakes - przepis podstawowy 199

Prawda jest taka, że kompletnie nie umiem robić cienkich naleśników. Ciasto zawsze, ale to zawsze jest za ciężkie. Gdybyście zobaczyli moje naleśniki, które miały iść na krokiety...Dlatego, kiedy tylko mam okazję i czas na przygotowanie śniadania więcej niż 5 min, wybieram pancakes. Podstawowy przepis, na którym jeszcze nigdy się nie zawiodłam :) A jak pancakes to ten post dedykuję mojej

pink envelope
Crêpes - francuskie naleśniki 149

Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty, nie wspominając naleśników na słodko.  Na szczęście w święta Mikołaj dostarczył mi rewelacyjną, i jakże smaczną, książkę Julii Child "Francuski Szef Kuchni". Po pierwsze uwielbiam film

pink envelope
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 243

słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety z grzybami (zjedzone bardzo szybko – brak zdjęcia). Vegetarian broth Recipe (slightly changed) form the Polish Vegetarian cuisine by W. Rusin. I wrote about it here in Polish. The addition

Qlinarnie i Qlinarnie
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 160

minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut

Jadło i czytadło
Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. 212

zmiękł i dobrze się składał. Następnie placki smaruję sosem czosnkowym, na sos nakładam kolejno sałatę, piersi z kurczaka, paprykę,pomidory,kukurydzę, posypuję serem żółtym. Składam jak naleśniki na krokiety ( boki do środka ) i łączeniem do dołu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 150 stopni, wkładam blaszkę z tortillami i podgrzewam około 10 minut aż ser się

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna przystawka. 182

pieprzem, dokładnie mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę śledzia, plaster jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam jak na krokiety w kopertę. Na każdy zwinięty naleśnik nakładam znów łyżkę sosu, ozdabiam kawałkami brzoskwiń i rodzynkami. Podaję na liściach sałaty. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 201

razem wersja czysta na domowym zakwasie i  świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja

Kuchnia domowa Ani
Ziemniaczane krokiety 361

całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek  każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Kulki ziemniaczane faszerowane grzybami 213

kotletach ziemniaczanych  oraz  krokietach , przyszedł czas na faszerowane kulki ziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie. Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki  solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania