kisimy dużą beczkę i po ukiszeniu przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy i trzymamy w chłodnej spiżarni. Większość zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw. Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta. Może być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Tak, tak czas już pomału myśleć o świętach.” Czytaj więcej
Wiem co jemWszystkim, którzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego
Wiem co jemnaddarte lub dziurawe. Na desce rozkładałam sobie sparzone liście kapusty, nakładałam na nie porcję farszu (w ilości stosownej do wielkości liścia) i ostrożnie zwijałam gołąbki, podobnie jak krokiety. Zawinięte układałam w garnku na liściach jak najściślej jeden przy drugim. Po zawinięciu wszystkich gołąbków dołożyłam do garnka przekrojony na pół środeczek kapusty i jeszcze jakiś zabłąkany listek. Całość zalałam wrzątkiem
Kuchenne zapiski Edytykurze. Niestety, po jego ugotowaniu zostaję z problemem co zrobić z kurzym mięsem, które po nawet kilkugodzinnym gotowaniu dalej jest twarde, łykowate, i nikt nie chce go zjeść. Krokiety, a właściwie w tym przypadku naleśniki, to jeden z pomysłów na jego zagospodarowanie. Kurzy farsz jest raczej suchawy, dlatego warto dodać do niego ugotowanego i zmielonego ziemniaka. Ja akurat nie miałam
Kuchenne zapiski EdytyKrokiety powstały na skutek mojej choroby. Nagotowałam sobie gar rosołu, a że na mięso z niego nikt nie miał ochoty, więc zmieliłam je, wymieszałam z ziemniaczkami, usmażyłam naleśników i oto są. A właściwie były i to niezbyt długo :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyhodować, ale niedługo znowu zaczynamy :) Ale właściwie odbiegam od tematu. Bo tematem jest to, że Madzia postanowiła zrobić kiszoną kapustę, o której wspominałem. Idealna do obiadu, czy jako wypełnienie krokietów. Zresztą można ją w nieograniczony sposób wykorzystać. Tylko wasza wyobraźnia was ogranicza. Wieść gminna niesie, że kiszenie rzeczy wszelakich to typowo polski wymysł. Ewentualnie jak nie polski to chociaż słowiański
Marder&Marder Manufacturełyżkach farszu i składamy je jak koperty. Przekładamy złożonymi rogami do dołu do nasmarowanej uprzednio tłuszczem formy (na dno należy wysmarować kilka łyżek sosu pomidorowego.) Układamy tak kolejno krokiety i zalewamy je sosem (sos podczas pieczenia się zredukuje). Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut. Smacznego
ChilliJemyPiernik staropolski już upieczony. Jutro do zrobienia krokiety. I czekoladki. A wszystko w rytm kolęd. Egzaminy też zaliczone. A po krzątaninie w kuchni w końcu będzie i zasłużony odpoczynek. Chyba na ten ostatni punkt na liście cieszę się najbardziej :P Wprawdzie jest jeszcze masa rzeczy, które wypadałoby zrobić, ale od teraz wrzucam trochę na luzzzzz :) Te ciastka to jedno
My simple kitchenkonsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba można rozrzedzić ciasto dodając więcej mleka/wody lub zagęścić, dosypując trochę więcej mąki. Smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem i zwijamy na kształt krokieta. Podsmażamy chwilę na patelni aż zrumienią się z obu stron. Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle
My simple kitchenczasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto p rozwałkowałam i uformowałam w bochenek chleba. Po prostu zawinęłam w identyczny sposób jak zwijam krokiety :) Chleb ułożyłam w formie do chleba Crusty Bake Kitchen Craft, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Ile czasu? Hmm, jak widać chleb podwoił swoją objętość. Ponacinałam wierzch ostrym nożem, posmarowałam mlekiem
Blondynka Gotujeoleju cienkie naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić na maśle, wrzucić pokrojoną wędlinę, chwilę razem podsmażyć. Następnie zmielić, lub bardzo drobno posiekać i nakładać na przygotowane naleśniki. Formować krokiety, obtaczać w jaju i bułce tartej i smażyć złociście na oleju z obu stron, następnie kroić i podawać do barszczyku lub zup czystych
Tradycyjna KuchniaSŁONO RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki z pieczarkami Krokiety z kapustą i grzybami Biała kiełbasa Bigos SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzęść rosołu zawsze zamrażam żeby mieć na jakąś „szybką” zupę w tygodniu, a mieso albo konsumuję albo też mrożę i za jakiś czas mam pyszne pierogi z mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu: Składniki: 0,6 kg wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler
Kulinarna Patilogiaoregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów) Brokuły zalać wodą, dodać sól i gotować pod przykryciem aż do miękkości. Po ostudzeniu pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wymieszać w misce
BullioUniwersalne naleśniki, które można zarówno spożywać niemal same, z dodatkiem np. tylko konfitur owocowych, jak i mogące stanowić podstawę zupełnie innych dań, np. krokietów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 6-8 placków po 26-28cm) 200ml mleka 3,2% 200ml zimnej wody 1 duże (L) jajko 5 czubatych łyżek (120g) mąki pszennej olej rzepakowy Instrukcje Mąkę wsypujemy do dużej
Kulinarna Pokusa