mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając jak krokieta-najpierw boki do środka a potem rolujemy. Resztki kapusty ułożyć na dnie garnka i ułożyć gołąbki. Zalać ugotowaną wcześniej zupką. Dusić na wolnym ogniu aż kapustka będzie miękka
Monia miesza i gotujeKochani zapraszam Was na przepyszne krokiety z mięskiem :) Jest to danie bez którego moja rodzina nie może się obejść , aromatyczne mięso i chrupiące naleśniki a do tego jeszcze ciepły barszczyk :) myy pycha
Sama słodycz i szczypta chilijaglana również. Kasza jaglana jest u mnie tak samo jak pęczak, takim numerem 1 wśród kasz i zjadam ją z ogromną przyjemnością. A to w postaci zapiekanek, a to krokietów , zrazów czy też jako farsz. Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik ! Tak, tak sernik! Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie orzeźwia i jest
Ostra na Słodkosajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety. Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili. Smacznego
Kulinarna rozmowapieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki
Kulinarne przygody Gatitysłodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu
mojewypiekiinietylkopierogi. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Jeżeli zostanie farsz wykorzystuję go do krokietów. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami goszczą na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano
mojewypiekiinietylkowyciągamy je z wody i osuszamy. Na każdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami. rozsmarowujemy na papierze a następnie zwijamy jak krokiety czy gołąbki. I gotowe. Smakuje na zimno jak i na ciepło :) pieczoną kaczkę kroimy w kostkę kaczkę smażymy z serkami topionymi spring rollsy z kaczką
Bon Appetit MałgorzatyWasze przygotowania do Świąt? U mnie pierogi i krokiety są gotowe. Będą jeszcze francuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach
Magiczne Życie Martydomu nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczyku. Jako, że w Wigilie nie jadamy żadnych mięs barszczyk jest postny na warzywach i suszonych prawdziwkach. Do tego paszteciki, krokiety czy pierogi no i obowiązkowo uszka. I gotuję go cały gar a potem mamy do popijania przez święta. Ale muszę kiedyś w końcu zrobić barszcz kiszony bo podobno jest super
Ewa w kuchnigrzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami , czy tradycyjnych pasztecikó w, czy krokietów z kapustą i grzybami. Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 2 garści grzybów suszonych 1-2 cebule 2-3 liście laurowe szczypta kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, oraz czarnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrzybami. U nas obowiązkowo na liście dań na wigilijny stół. Poniższa wersja należy do tych najprostszych, bez wymysłów. Można ją podawać samą lub jako nadzienie do pierogów, czy krokietów. Jeśli szukacie jednak czegoś bardziej wyszukanego, to polecam przepis na kapustę z grzybami i żurawiną duszoną na winie . Więcej przepisów na Wigilię znajdziecie we wpisie: Przepisy na Boże Narodzenie Kapusta
Kulinarne PrzebojeJeśli ktoś nie lubi krokietów z kapustą albo po prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już
Smaczna Pyzazagrzewamy - nie zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor. We Wigilię podajemy z uszkami, ale w inne dni idealnie sprawdzi się pity z kubeczka do wszelkiego rodzaju krokietów i pasztecików :) Wesołych Świąt
W kuchni Katie