Chleb razowy pszenno-żytni to moje pierwsze podejście do chlebów na zakwasie. Zdecydowanie polecam osobom zaczynającym swoją przygodę z zakwasem. Instrukcję przygotowania zakwasu żytniego znajdziecie tutaj . Chleb razowy pszenno-żytni 2018-02-28 11:32:44 Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zakwas 150 g dojrzałego zakwasu żytniego(...)koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną. Fermentacja końcowa. Około 75-90 minut w temperaturze 24 ºC. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 15 minut
Chlebki.plmusisz chodzić do piekarni i wydawać dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie i zdrowe pieczywo(...)Oczywiście i takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu zrobić same. Domowa piekarnia nie wymaga specjalnego wyposażenia - chleb można upiec w keksówce. Miarka do sypkich produktów też najdzie się w każdym domu. Można się tylko zastanowić nad zakupem wagi kuchennej (wiele przepisów podaje składniki w gramach) oraz w koszyczka lub metalowej kratki
The Slow Life WifeMając ostatnio ciut więcej wolnego czasu postanowiłam upiec chleb, przy którym jest więcej pracy, czyli chleb kilka razy składany. W czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach, jak to przy wypiekaniu chleba na drożdżach. W efekcie otrzymuje się chleb lekko słodki od fig i z fantastycznie wypieczoną, chrupiącą skórką. Trudno się powstrzymać do całkowitego ostudzenia i w rezultacie u mnie zniknęła(...)jego spora część pół godziny po upieczeniu. Na szczęście zostało go trochę, by zrobić zdjęcie😉 Składniki : Zaczyn (dla podkarmienia zakwasu kilka godzin przed zagniataniem chleba) 90 g mąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Ciasto 330 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 – 850) 30 g mąki pszennej typu 1850 (wcześniej uprażonej na suchej patelni) 260 g wody
Weekendy w domu i ogrodzieDzięki dodatkowi sera feta chleb ten zyskuje swoją wilgotność i zapewnia uczucie sytości, a zioła zapewniają, że cudowny zapach unosi się jeszcze długo po pieczeniu. Chleb z serem feta 2018-01-04 21:19:20 Z podanej proporcji otrzymałam jeden bochenek chleba mieszczący się w blasze keksowej. Zapisz przepis Drukuj przepis Składniki na chleb 400 g mąki pszennej(...)natłuścić oraz wysypać płatkami gryczanymi. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść jeszcze raz i przełożyć do blachy. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Chleb piec przez 35-40 minut w 200 ºC. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Chlebki http://chlebki.pl/ Artykuł Chleb z serem feta pochodzi z serwisu Chlebki
Chlebki.plzaglądają na mojego bloga wiedzą, że lubię eksperymentować z chlebem. Dziś mój chleb to kolejny taki eksperyment. Magiczny składnik to twaróg. Tak, tak twaróg. Chleb wyszedł rewelacyjny, pięknie wyrósł ( a miałam obawy ), mega chrupiący z wierzchu i mega mięciutki i bielutki w środku. Nie wiem, czy to sprawił twaróg bo normalnie chleb pszenny nie jest aż tak biały. Mój(...)który nie jada twarogu zajadał się chlebem a gdy mu powiedziałam co jest w chlebie był zaskoczony ale chleb dalej jadł. Więc polecam taki eksperyment bo twarogu nie czuć a chleb rewelacja. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisałatka z curry podawana na otwartych kanapkach ze śledziem. Tak właśnie orient spotyka się ze śnieżną i zimną północą. Pysznie! Tą sałatkę śledziową Duńczycy podają na ciemnym żytnim chlebie, podzielonym na małe kromeczki – na kęs lub dwa. Świetna przystawka do zimnej wódki, jasnego piwa lub kieliszka akwawitu. Samo przygotowanie sałatki jest banalnie proste, efekt – przepyszny. Jeśli chcecie(...)roku wypróbować nowy przepis na śledzie na świąteczny stół lub szukacie pomysłu na imprezową przekąskę – szczerze polecam! Smørrebrød to dosłownie ‘posmarowany chleb’ – to rodzaj otwartej kanapki na żytnim chlebie, podawanej do zjedzenia nożem i widelcem – z racji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych mięs, kiełbas, wędlin, pasztetów, ryb, krewetek, jajek, serów, świeżej i marynowanej cebuli, przeróżnych warzyw
Karo in the Kitchenmuszą być nudne. Przy małym nakładzie pracy można stworzyć fajną przekąskę na zimno, która wygląda atrakcyjnie i apetycznie. Tortowe kanapki Tortowe kanapki Składniki: 6 kanapek 18 krążków pszennego chleba, tutaj przepis Nadzienie 1 200 g wędzonego na ciepło łososia 10 cm pora 3 łyżki posiekanego kopru 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku(...)pasty kawiorowej abbas sól i pieprz do smaku Do dekoracji 6 oliwek kalamata 6 gałązek kopru 50 g creme friache 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu szczypta soli Upiecz chleb według przepisu powyżej. Chleb można upiec w podłużnej foremce lub okrągłej. Ja upiekłam w okrągłej o średnicy 24 cm. Odetnij skórkę z chleba, boki i wierzch. Przekrój chleb
codojedzeniaDziś na moim stole zagościł chleb biały, do którego wykonania nie użyłam zaczynu. Wybrałam ten przepis z bardzo prozaicznego powodu – dzień wcześniej zapomniałam przygotować zaczyn, a bardzo zależało mi na świeżym pieczywie. Jak widać, dla chcącego nic trudnego! Chleb ma jasny i miękki miękisz oraz delikatną skórkę, która bardziej przypomina skórkę bułki, a nie chleba. Chleb biały bez zaczynu(...)dwie równe porcje i uformować bochenki. Fermentacja końcowa. 60-90 minut w temperaturze około 24 ºC pod przykryciem z folii spożywczej lub ściereczki kuchennej. Pieczenie. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 30 minut w 260 ºC. Chlebki http://chlebki.pl/ Artykuł Chleb biały bez zaczynu pochodzi z serwisu Chlebki
Chlebki.plChleb bez mąki to inaczej chleb z ziaren. Nie potrzeba do niego ani drożdży, ani zakwasu. Można upiec go także w wersji bezglutenowej, trzeba tylko płatki owsiane zamienić na jaglane. W zależności od upodobań można dodać do niego również orzechy, migdały lub owoce suszone, np. rodzynki, żurawinę... Jest to świetna alternatywa zwykłego chleba dla osób odchudzających się lub dbających(...)swoją dietę, a także wegan czy wegetarian. Chleb taki jest mega zdrowy bo pełnoziarnisty i zawierający dużą ilość błonnika, witamin i minerałów, a przy tym jest syty. W smaku przypomina tradycyjny chleb razowy. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką - na pewno wyjdzie każdemu 😉 Trzeba tylko pamiętać, aby podczas umieszczania w keksówce dobrze ubić masę
Kuchnia MagdaLenyPolecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn(...)mąki ... ...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :) Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy
chleba naszegojedliście kiedykolwiek chleb z kaszy gryczanej? Jeśli nie to polecam go wypróbować. Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy 70 godzin, także warto zaplanować(...)sobie zrobienie tego chleba wcześniej. Długo nie mogłam się zabrać za zrobienie tego chlebka, ale w końcu go wypróbowałam. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy, że chlebek jest bardzo smaczny i nareszcie mogłam się sama o tym przekonać. Mówiąc szczerze, jedząc ten chleb bez żadnego dodatku, to nie bardzo mi smakuje, ale jako kanapka z serkiem i na przykład z pomidorem
kulinarne odsłony patijest pyszny:-) Nawet mój mąż, który jak tylko ma okazję to schrupie zwykłą bułkę lub kromkę pszenną nie gardzi bezglutenowcem i zajada kanapki do ostatniego okruszka. Spróbowałam wielu sklepowych chlebów bezglutenowych. W smaku są ok. Jednak, jak to moja babcia mawia, są "głodne" - czyli nie sycą na długo i za chwilę znowu chce się jeść no i praktycznie nie zawierają(...)błonnika... Mój chlebek znakomicie syci, jest miękki i lekki, lekko wilgotny i nie kruszy się. Osobiście uwielbiam wszelkie wypieki jeszcze gorące lub najdalej lekko ciepłe. Ten chleb jest smaczny nawet po kilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni
Ze smakiem bez glutenuZdałam sobie właśnie sprawę z faktu, że dawno nie publikowałam przepisu na chleb według własnego pomysłu i że ostatnie przepisy na domowe pieczywo były związane z comiesięczną piekarnią u Amber. Spieszę zatem nadrobić ten brak, zwłaszcza że chleby piekę niezmiennie co tydzień. Od kilku miesięcy to chleby na mące orkiszowej z różnymi dodatkami. Składniki (na keksówkę(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i ewentualnie posypać ziarnami. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodziePEŁNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU Dzisiaj przedstawiam przepis na chleb domowy wypiekany z mąki orkiszowej z dodatkiem mleka. Chlebek ten jest bardzo miękki w środku, puszysty o chrupiącej skórce. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość, a to dzięki dodatkowi jakim jest mleko. Pięknie pachnie - już w trakcie wypiekania po domu roznosi się wspaniały aromat domowego pieczywa. Polecam przepis na ten domowy(...)chleb. SKŁADNIKI : na 1 duży bochenek zaczyn: 125 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125 g ciepłej wody 125 g ciepłego mleka 8 g drożdży suchych instant 1 łyżeczka cukru 125 g mąki pszennej (zwykłej) Wszystkie składniki na zaczyn wsypujemy do miski, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut
Moja Książka KucharskaChleb bez wyrabiania i bez ugniatania. Jakiś czas temu wpadł mi w oko chleb w garnku pieczony.... bez zagniatania bez mieszania. Wypróbowałam i polecam!!!! Wadę ten chleb ma jedną - jest dla mojej rodziny po prostu za mały ...stanowił doskonałą przekąskę dla chłopaków .... Jedyne czego potrzebujecie to garnek żeliwny i dobre chęci Spróbujcie !!!!!! 450 g mąki pszennej(...)użyłam maki pszennej chlebowej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g zimnej wody Dzień przed wypiekiem chleba należy przygotować ciasto. Powinno się je pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jeśli dodajemy suszone drożdże – należy je wymieszać razem z mąką. Natomiast jeśli dajemy
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk