ostrym nożem na porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - z ciasta francuskiego paszteciki to szybko, łatwo przygotowane do barszczu czerwonego czy rosołu...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTaki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis
Kardamonovyopcjonalnie 2 łyżki octu) miód do smaku – u mnie lipowy Huzar 1-2 łyżki oleju sól i odrobina pieprz do smaku *buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj ) Przygotowanie: Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy do buraczków. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie
Słodkie okruszkiPaszteciki z pieczarkami i serem doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska lub jako dodatek do wigilijnego barszczu. Paszteciki z pieczarkami drożdżowe królują na moim stole nie tylko podczas świąt i imprezy Sylwestrowej, ale także w ciągu roku. Continue reading Paszteciki z pieczarkami at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.plfilmu “Call me by your name” (dawno) i Wizji” Miuosha (niedawno). Z ważnych wydarzeń w tym roku, to poszłam na terapię lowenowską. Czytam właśnie ‘Psychoterapię przez ciało” Marzeny Barszcz i nie mogę się nadziwić jak ta metoda terapeutyczna jest prosta i jednocześnie skuteczna. Zwłaszcza do kogoś takiego jak ja, kto zawsze udaje, że jest super i nie potrafi mówić
Ugotowane pozamiataneznajomych czy rodziny. Ostatnie dni starego roku to czas planowania Sylwestrowego menu. Podczas ,,domówek” najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski – lekka sałatka, jakieś krokiety lub paszteciki z barszczem, kilka specjałów kuchni amerykańskiej lub meksykańskiej oraz desery. Moja propozycja na pewno ucieszy podniebienia niejednego łasucha. Składniki 1 i 1/2 kg skrzydełek drobiowych maślanka – 1 szklanka łyżeczka czosnku granulowanego OLMIX
Kasia i jej kobiecy światsuszonymi grzybami autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem Wigilijny barszcz na zakwasie autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami autorka: babka w formie | blog: babka
Weekendy w domu i ogrodzieSerowe paluszki to świetna przekąska lub dodatek do bulionu, barszczu lub piwa, idealny poczęstunek na domowe imprezy, sylwestra czy inne okazje. Jeśli ktoś ma ochotę na lekko pikantne, paluszki z serków topionych to zapraszam do wypróbowania przepisu. składniki na 10-12 sztuk 200 g mąki pszennej 130 g masła 2 serki topione ( po 100 g ) 1 jajko
Smakowite Daniapolecam. Carpaccio z buraka Składniki: kilka ugotowanych lub upieczonych buraków* feta** rukola sól, pieprz sos balsamiczny (opcjonalnie) oliwa z oliwek extra virgin (opcjonalnie) * Można wykorzystać buraki z gotowania barszczu (nie muszą przecież być idealnie okrągłe plasterki, możecie przygotować carpaccio z półplasterków. Ja często korzystam z już ugotowanych buraków (do kupienia w marketach, pakowane próżniowo). Jest to bardzo wygodna
Codzienne GotowanieKrokiety z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu czerwonego. Takie krokiety są u mnie obowiązkową pozycją na Wigilijnym stole, ale również wspaniale smakują na co dzień i podczas imprez, z kubkiem gorącego barszczyku Artykuł Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.plWege-pierogi pieczone z ciasta drożdżowego z tradycyjnym farszem kapuściano - grzybowym. Można je serwować z dowolnym ulubionym sosem, okraszone masłem i posypane ziołami. Najlepiej smakują na gorąco, popijane czystym barszczem . Pierogi pieczone z farszem z kapusty i grzybów. Ciasto Składniki (Porcji: 18 sztuk) ok. 1/2 kg mąki pszennej, przesiej przez sitko 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli
Szybko Szybkowargłowie plan już inny miałam. Dużą ilość koperku i kminek do niej dodałam, i za przygotowanie ciasta drożdżowego się zabrałam. Fajnie na ciepło do zjadania, do barszczu czerwonego idealne do podania. Porcje są już prawie podzielone, ale na mniejsze kawałki może być też pokrojone. Takie proste rozwiązanie, na kapusty wykorzystanie. Składniki na ok. 16 porcji: farsz
Moniki Smakołykimoim domu powoli czuć zbliżające się święta. Zakwas na barszcz czeka w lodówce, podobnie susz na kompot. Pierogi i uszka pomrożone, a piernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik) i słoneczka
Kuchnia w czekoladziewielkości foremki i tego jak cienko rozwałkujemy ciasto wychodzi ok. 30 pierogów. Pierogi z tym ciastem będą u mnie w tym roku na wigilijnym stole w postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść
Ciastkozercy