cytryna - 13435 przepisów (strona:118/896)

Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką 134

jagód/borówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko- wymiary około: szerokość 1-1,5 cm długość 2-3 cm wysokość(...)wodą. Wtedy deser wyjdzie bez problemu. Nie trzymać go jednak w wodzie zbyt długo ponieważ może się rozpuścić. Kilka sekund zdecydowanie wystarczy :) Dekoracja: 1. Do śmietanki dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. 2. Śmietankę cytrynową układać na wierzchu piramidki 3. Dekorować chipsem czekoladowym. Podawać schłodzone Smacznego:) Zobacz także: Wpis bierze udział w akcji

KreatywnePiny
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 222

dojrzałe avocado (200g) 1 mała lub pół dużej czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i po częściowym ostygnięciu obieramy. W międzyczasie z mięsa(...)kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie ok. 2mm półtalarki. Rozdzielamy na pojedyncze źdźbła i mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny, aby nabrały pełniejszej barwy. Avocado obieramy zgodnie z naszymi poradami i tniemy na 2-3 cm kawałki. Kurczaka, avocado, cebulę i roszponkę mieszamy w dużej misce. Następnie wykładamy na talerze

Kulinarna Pokusa
Makaron z cukinią i łososiem 145

zwykle właśnie wtedy, gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. I oczywiście dlatego, że lubię zarówno cukinię jak i łososia. Trzeba jedynie uważać, aby nie przesadzić z dodatkiem cytryny (chyba, że ktoś bardzo lubi) oraz soli – wędzony łosoś, choć oczywiście lubi cytrynowe towarzystwo, ma już i tak dość wyrazisty smak i zawiera sól. Warto też uważać na cukinię(...)Składniki (dla 2 osób) 100g łososia w plastrach wędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na silnym ogniu rozgrzewamy

Kulinarna Pokusa
Łosoś pieczony w migdałach 973

płatki migdałowe zrumieniły się w piekarniku i zyskały przyjemnego, orzechowego aromatu. 1 duży filet z łososia 3 łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 cytryny sól, pieprz 1. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. 2. Filet z łososia przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem(...)cytryny. Odstawiamy na minimum 30 minut w chłodne miejsce. 3. Filety smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy płatkami migdałów. 4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut

Szefowa kuchni
Konfitura z pomarańczy 153

próbował ten wie ;) Można się zakochać, ale można ją też nienawidzić. W każdym razie spróbować zawsze warto! Składniki: 6-7 dużych, soczystych pomarańczy 2 szklanki cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z dwóch bardzo cieniutko obrać skórkę (najłatwiej obieraczką do warzyw) i pokroić w drobne paseczki. Każdą dokładnie obrać, tak aby pozostał sam miąższ (bez białych(...)części. W garnku umieścić miąższ, pokrojoną skórkę (można dodać także skórkę z połowy cytryny), sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu 1-1,5h, aż odparuje. Można sprawdzić czy jest gotowa wkładając odrobinę na łyżce do lodówki, powinna dość szybko stężeć. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować

Piąty grzech główny
Zapiekanka ziemniaczana z zielonymi warzywami alla lasagne 125

sera pół średniej wielkości brokuła 10 cebulek dymek odrobina oliwy z oliwek 1 pomidor Masa: 6 białek duża szczypta soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soku z cytryny 100 g śmietany 18% 1 żółtko w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soku z cytryny 15 g masła Przygotowanie: Masa: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać(...)przypalić 2. Żółtko ubić na puszystą pianę razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Dodawać bardzo gorące masło bardzo powoli ciągle ubijając. Masa zgęstnieje podczas ubijania. 4. W drugiej misie ubić na sztywno białka 5. Dodać masę żółtkową oraz śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się mas. Farsz: 1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości

KreatywnePiny
Papryka nadziewana serowym kuskusem 145

kukurydzy konserwowej  * duża czerwona cebula * garść małych zielonych oliwek  * 3 łyżki oliwy z oliwek * sól morska * świeżo mielony czarny pieprz * listki świeżego oregano * 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył kaszę, odstawiamy na 5 minut. Do ciepłej kaszy dodajemy Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola. Mieszamy. Papryki przekroić na połowy(...)grillowej. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy razem z oliwkami. Dodajemy fasolę i kukurydzę oraz wcześniej przygotowaną kaszę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki, posypujemy listkami oregano i ozdabiamy cząstkami cytryny. To danie idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno

Magiczne Życie Marty
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 109

można zamknąć w butelkach i przechowywać w chłodnym miejscu, po ok. 3 tygodniach zamieni się w wino musujące. Czas przygotowania: 24 godz. Składniki: 10 kwiatostanów (baldachogron) bzu czarnego, 2 cytryny, 2 l wody, 250 g cukru trzcinowego,  Do podania:  woda gazowana, pomarańcza w plastrach, kostki lodu. Przygotowanie: Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić(...)szklanego słoja włożyć kwiaty, na wierzchu położyć cytryny, zalać wodą, odstawić na 24 godziny. Podać z dodatkiem wody gazowanej, plastrami pomarańczy i lodem

SzczyptaSmaQ
Tort czekoladowo-miętowy 228

blaty, 26 cm): 8 jajek w sumie 160 g. mąki i kakao (proponuję 3/4 szklanki kakao + 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki tortowej) 3 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru  szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, a następnie wstawiamy na chwilę do lodówki.  Żółtka razem z cukrem(...)sokiem z cytryny miksujemy do uzyskania gęstej, puszystej masy (zajmuje to około 7- 10 minut. Masa powinna powiększyć swoją objętość około 3-4 razy oraz stać się bardzo jasna - praktycznie biała). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę i kakao i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie (ale zarazem szybko) wszystko mieszamy. Robimy to drewnianą pałką

Jedzeniomania
Przepiórki cytrynowe 109

przepiórki, duża garść posiekanych ziół*, 4 ząbki czosnku, 1 trawa cytrynowa, skórka otarta z 1 cytryny, sól, tłuszcz do podsmażenia przepiórek**, 200 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego, łyżka zimnego masła, Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup).  Umyć, osuszyć. Trawę cytrynową i czosnek(...)posiekać, wymieszać z pozostałymi ziołami, skórką cytrynową i solą. Przepiórki natrzeć ziołami i odstawić na godzinę. Przepiórki podsmażyć na rumiano z obu stron, wlać wino i bulion, dusić do miękkości pod przykryciem (około 40 minut). Przepiórki wyjąć, do sosu dodać łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Podałam ze szparagami. *miętą, melisa, tymianek, ** u mnie smalec gęsi

królestwo garów
Karmelizowane młode marchewki z orzeszkami piniowymi 100

opór przy gryzieniu. Poniższy przepis jest niezwykle prosty, a zrobienie go zajmie Ci najwyżej 10 minut. Syrop klonowy nada marchewkom karmelowy akcent, który warto jednak zbilansować dodatkiem soku z cytryny. Do tego chrupiące orzeszki piniowe – możesz zastąpić je ziarnami słonecznika. Danie urzekające swą prostotą, słodkie i delikatne, o przepięknym słonecznym kolorze będące zapowiedzią cudownego lata, czekającego tuż za progiem. Składniki(...)orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka syropu klonowego kilka sztuk (6-8) młodych marchewek 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz  Na rozgrzanej patelnii upraż orzechy piniowe. Kiedy uwolnią swój aromat i ładnie się zarumienią, przełóż do miseczki i odstaw na bok.  Marchewki opłucz i przekrój wzdłuż na pół (koniecznie zostaw trochę zielonych łodyg

Roślinna - blog wegański
Szarlotka sypana 231

Około 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent(...)potartych jabłek dodajemy cynamon, a jeśli są słodkie można dodać wyciśnięty sok z cytryny. W przypadku jabłek ze słoja, jabłka przekładamy ze słojów do osobnego naczynia i podobnie jak w przypadku jabłek świeżych, doprawiamy cynamonem i ewentualnie sokiem z cytryny. Suche składniki (mąkę, kasze manną, cukier i proszek do pieczenia) razem mieszamy. Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części

Smakowy Raj
TILAPIA Z MIGDAŁOWĄ SKORUPKĄ 143

tańszych ale chyba nie najgorszą gatunkowo. Zrobiłam ją z migdałami. Wyszła naprawdę smaczna.  Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z tilapii  garść płatków migdałowych  cytryna 2 łyżki z czubkiem mąki migdałowej  sól, pieprz cytryna olej kokosowy  Sposób przyrządzenia: Filety wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem.  Płatki migdałowe zmielić blenderem i dodać(...)mąki, w ten sposób panierka będzie bardziej aromatyczna, bo mąka sama w sobie nie jest aż tak pachnąca migdałem. Rybę skropić porządnie cytryną, z każdej strony oprószyć odrobiną soli i pieprzu, następnie obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na oleju kokosowym.  W trakcie smażenia, w ogóle nie czuć zapachu ryby, kokos jest niesamowity :-)  Podawać wg uznania

pieprzny smaczek
Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 215

pierwszy - w mojej kuchni rzadko gości ze względu na swoją wysoka cenę. Tym razem po konsultacjach z Mężem - piątkowy obiad był fest: smażony sandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia Przygotowanie: Opłukaną i osuszona rybę oprószamy solidnie pieprzem i marynujemy przez ok 30 minut w oliwie wymieszanej z sokiem z cytryny. Po tym czasie płaty odsączamy z marynaty (może być przy użyciu ręcznika papierowego). Porcje ryby równomiernie obsypujemy solą. Obtaczamy w mące wymieszanej z małą ilością bułki tartej. Smażymy na dobrze

Kuchnia po mojemu
Sos holenderski 343

holenderski jest sosem na bazie żółtek, masła  i cytryny. Smak definiuje natomiast jakość i pochodzenie produktów, które wchodzą w jego skład. Prawdziwe masło wiejskie i jajka dadzą inna intensywniejszą barwę oraz smak. Jest idealny do łososia, jajek w każdej postaci, szczególnie po benedyktyńsku, czy do szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań(...)jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół kostki masła Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać by go nie przypalić 2. Żółtka ubić na puszystą pianę razem

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania