tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy spód. Masa gruszkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 200 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -3 gruszki -sok z 1/2 cytryny -mleko około 400 ml Obrane gruszki, pokrojone w małe kosteczki podlewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy by trochę przeschły. Z ilości w/w mleka odlewamy kubek i doprowadzamy(...)ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy gruszki. Mieszamy delikatnie. Na spód przekładamy masę. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje obkładamy bananami skropionymi cytryną i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny
BaRepaskota? Nie wytrzymałam i pogrzebałam w przepisach na oponki serowe, wywaliłam litry tłuszczu i tłuste zmielone sery, dodałam przyprawy i składniki niecodzienne typu burak, marchew, tymianek, liofilizowaną skórkę z cytryny, wanilię, matche oraz wsadziłam do pieca. I wiecie co? Było dooobre ! Bardzo dobre. Nie takie puchate jak oponki smażone na tłuszczu, ale lekkie, delikatne i pachnące. Zostały pożarte z kawą(...)pieczeniu. Jeden miły pan poradził mi, żeby następnym razem dodać łyżeczkę octu 10%, żeby kwas kolor utrwalił. Jest powód do ponownego pieczenia Część IV – oponki z matcha i cytryną. Łyżeczkę matchy zalałam 2 łyżkami wody. Do ciasta dodałam napar i skórkę z cytryny. Ciasto jest fajnie zielone i ono nie traci koloru tak jak to z burakiem. Przy okazji odkryłam
ladykitchenjamun z mojego przepisu wyszły smakowite i gorąco je Wam polecam :) Składniki: 120 g mleka w proszku 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 4 łyżki ciepłego mleka 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1/4 łyżeczki kardamonu Olej do smażenia Przepis na syrop: Szklankę cukru przesypujemy do garnka, dodajemy wodę(...)mieszamy. Syrop doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kardamon, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i mieszamy. Ściągamy syrop z ognia. Przepis na ciasto: Do miseczki dodajemy mleko w proszku, mąkę, sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła, łyżkę soku z cytryny. Ciasto mieszamy za pomocą dłoni aż powstaną
Emcia Pichciudaje. Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi(...)wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego 8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 duże budynie śmietankowe (na 3/4 litra mleka) 1 mała gęsta śmietana np. Bakoma olejek cytrynowy 2 łyżki octu 1 i 1/2 szklanki cukru W dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę
Praktyczna plwody - oliwę z oliwek - 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka - kilka pomidorków koktajlowych - 15 g drobno posiekanej mięty - 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki - sól, pieprz, płatki chilli - sok z cytryny Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudzić. Ogórka obrać ze skórki i pokroic w drobną kostkę. Pomidory wydrążyć i również drobno(...)pokroić. Zioła posiekać. Do chłodnego kuskusu dodać posiekane warzywa i zioła. Wlać sok z cytryny, oliwę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodać więcej soku z cytryny. Ja dodałam jeszcze płatki chilli, przez co całość stała się lekko pikantna. Najlepiej schłodzić przez podaniem ok 2h w lodówce
Szybko Tanio Smacznietego wszystkiego trzeba jeszcze dodać błonnik. To "kopalnia" tłuszczy nie nasyconych Awokado jest po prostu zdrowe i przepyszne. Pasta pierwsza - Awokado z kolendrą potrzebujemy: - 1 awokado - sok z cytryny - sól, pieprz - garść kolendry Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować na jednolitą masę. Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło(...)makaronem. Pasta druga - Awokado z jajkiem (coś w stylu guacamole) potrzebujemy: - 1 awokado - 1 jajko ugotowane na twardo - kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren) - sól, pieprz - sok z cytryny Akokado umyć, wypestkować i rozdusić widelcem. Z pomidorów pozbyć się pestek i pokroic w drobną kostkę. Jajko pokroić i wymieszać z resztą składników. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Odstawić
Szybko Tanio Smaczniesorbet. Rześki, zimny, kwaskowaty. U mnie dziś jeden z moich ulubionych. Limonkowo-cytrynowy. Bardzo orzeźwiający, bardzo prosty. Zapraszam! SORBET LIMONKOWO-CYTRYNOWY SKŁADNIKI 180 m świeżo wyciśniętego soku z cytryn 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonek 250 g cukru 500 ml wody Do garnka wlać wodę, dodać cukier i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, a później jeszcze(...)minut na bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia i wystudzić. Połączyć z sokiem z cytryn i limonek. Przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli chcecie wykorzystać cytryny i limonki, jako naturalne naczynka na lody, po wyciśnięciu soku postarajcie się wyskrobać ze środka większość błonek i zamroźcie połówki korpusów w zamrażarce. Wyjmijcie z zamrażarki
KUCHARNIAprzepis KUCHARZA na banię w syropie : Wziąść banię nie zupełnie dojrzałą i wykrawać okrągłą łyżeczką małe kulki, które należy sparzyć gotującą się wodą, następnie wrzucić w syrop, wcisnąć cytrynę i gotować dopóki syrop nie stanie się gęsty, a kulki przezroczyste. TARTALETKI DYNIOWE Z RUMEM I CZEKOLADĄ /na 10 tartaletek/ Na spód 80 g masła 75 g cukru 1 jajko(...)piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby
KUCHARNIAczymś fantastycznym i zawsze wracam z ogromnym apetytem na więcej. A co podano podczas mojej pierwszej wizyty? To było absolutne zaskoczenie - marmolada z mandarynek! Skoro jest z pomarańczy i cytryn, to czemu sama nie wpadłam wcześniej na pomysł z mandarynkami. To przecież "oczywista oczywistość"!!! Takie spotkania mają zawsze zielone światło i wpisuję je na sam szczyt listy do natychmiastowego zrobienia(...)bułeczki. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia i formuje. Mnie także wyszło 18 bułeczek:) MARMOLADA Z MANDARYNEK 2 kg mandarynek 1,2 kg cukru 6 szklanek wody sok z 1 cytryny Istnieją dwa rodzaje marmolady - gotowana z dużymi kawałkami skórki, tzw. coarse cut ; oraz fine cut , z drobno krojonymi. Znając niechęć części domowników do skórek, ja gotową marmoladę potraktowałam jeszcze blenderem
KUCHARNIAradości Wam życzę na ten przedświąteczny czas! CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU 350 g cukru pudru 5 białek 2 łyżki kakao 2-3 łyżki soku z cytryny 350 g mielonych orzechów włoskich okrągłe opłatki do pieczenia ciastek Cukier z białkami ucierać do białości, dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć(...)śmietaną w kąpieli wodnej. Udekorować kilkoma kryształkami soli morskiej. /przepis inspirowany truflami z tej strony / KOCIE OCZKA 125 g masła 200 g mąki 60g cukru 1 żółtko skórka z cytryny szczypta soli esencja waniliowa lub cukier waniliowy konfitura do przełożenia - u mnie domowy dżem malinowy z wanilią i goździkami Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki
KUCHARNIAsłodyczy mi brakowało. Kruszonka także okazała się idealna - część mąki zastąpiłam mielonymi migdałami, dzięki czemu zrobiła się rozkosznie chrupiąca. No i jak zawsze dodałam otartą skórkę z cytryny - moim zdaniem bez jej wyjątkowego aromatu ciasto drożdżowe traci na swej wyjątkowości. Wiem, że wiele osób unika drożdżowych wypieków obawiając się, że są za trudne, kapryśne, czasochłonne i skomplikowane. Tak, ciasto(...)potrzebnych będzie ok 6-7 g) 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 stopionego masła 100 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z jednej cytryny Na kruszonkę 50 g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek zmielonych migdałów 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Jeśli używacie świeżych drożdży, zacznijcie od przygotowania zaczynu, a później postępujcie
KUCHARNIAdużych ząbków czosnku 4 łyżki siekanego szczypiorku spora garść siekanej natki pietruszki 4 łyżki prażonych pestek dynii ok. 40 g dobrej jakości twardego owczego sera (u mnie manchego) 1 cytryna oliwa z oliwek sól/pieprz do smaku Do rondla nalać ok. 1/2 litra wody i wycisnąć do niej sok z cytryny wrzucając do środka także całą pozostałą skórkę - dzięki temu(...)obraniu scorzonera nie zbrązowieje. Wężymord umyć, obrać ze skróki, pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i wrzucić do zakwaszonej wody z cytryną. Następnie odsączyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do uzyskania efektu al dente . Czosnek obrać z łupinek i włożyć na mała patelnię z lekko rozgrzaną oliwą. Trzymać na małym ogniu przez ok. 10 minut lub dłużej aż lekko zbrązowieje
KUCHARNIAChciał nie chciał pora obiadowa nadejdzie szybko i zaraz znów dylemat co podać. Proponuję na piątek pieczonego łososia. Delikatnie doprawiony, cytryna ciekawie zmienia jego smak, nawet wybredny gust będzie zadowolony Składniki: 30 dag filetu z łososia 5 plastrów cytryny sól,pieprz- świeżo mielone ostra papryczka słodka papryka olej lniany łyżka Wykonanie: Łososia oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami.Układamy(...)piekarniku na blasze, łososia obkładamy plastrami cytryny przykrywamy folią aluminiową. Po 15 minut od zaczęcie pieczenia odkrywamy, skrapiamy olejem, zapiekamy jeszcze 10 minut odkrytego
Z Majeczką w kuchnizimno jak i na ciepło wyśmienita. Składniki na 2 porcje: 1 filet z kurczaka, 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 20 g mozzarelli, 2 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 2 buraki czerwone jak najmniejsze, 60 ml oleju rzepakowego, 6 szt. groszku cukrowego, 3 łyżki orzeszków piniowych, 4 płaskie łyżki kuskusu, sól do smaku, pieprz czarny(...)foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Kuskus zalewamy gorącym wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy do spęcznienia (jeśli jest za dużo wody należy ja odlać). Groszek
Moniki SmakołykiSkładniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki masła pokrojonego na kawałki 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki 1/8 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Większe pieczarki tniemy na ćwiartki, mniejsze na pół. Kapary i czosnek drobno siekamy. W płytkim naczyniu do zapiekania(...)najlepiej jakby było na tyle duże żeby pieczarki nie leżały jedna na drugiej ) mieszamy wszystkie składniki wyżej wymienione oprócz soku z cytryny i natki pietruszki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, pamiętając aby zamieszać od czasu do czasu. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy
w mojej kuchni