cytryna - 13435 przepisów (strona:135/896)

Spaghetti pangrattato 248

spaghetti 1 szklanka okruszków chleba (czerstwy chleb rozdrobniony malakserem lub bardzo drobno pokrojony) 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek (około 4 łyżek) starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy okruszki chleba, czosnek i chilli(...)Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany al dente makaron, startą skórkę i sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym 142

jabłkowo-chrzanowego. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g kurek 1 łyżka masła sól biały pieprz Marynata: 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Mus jabłkowo-chrzanowy: 2 jabłka łąckie 1 łyżka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny miód do smaku Przygotowanie: Polędwiczkę umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć(...)umyć, osuszyć, przekroić na pół i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 30 minut. Mają być miękkie. Upieczone obrać i zmiksować z chrzanem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać odrobinę miodu. Smacznego

Oryginalny smak
Muffinki pomarańczowo - cytrynowe 132

stronie wielkiezarcie.pl Składniki: 1/2 szkl cukru 15dag margaryny 200 ml mleka 2 jajka 30 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g skórki pomarańczowej sok z połowy cytryny + skórka otarta z 1/2 cytryny olejek pomarańczowy szczypta soli Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i olejek - mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru, zdejmujemy z kuchenki i studzimy. Mleko miksujemy(...)jajkami na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy do mąki mokre składniki, skórkę pomarańczową, sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką tylko do czasu połączenia się składników. Pieczemy 15 - 20min w 200 st C. Smacznego

charlotte gotuje
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 335

złoty kolor. Sos pietruszkowy:  pęczek natki pietruszki,  1 szklanka śmietanki 30%,  2 cebule,  2 ząbki czosnku,  1/2 szklanki drobiowego bulionu,  łyżeczka soku z cytryny,   szczypta startej skórki z cytryny,  łyżeczka mąki,  sól,  biały pieprz.  Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie oleju(...)bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu.  Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny.  Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem

Z miłości do słodkości
Biszkopt z ptasim mleczkiem i jagodową galaretką 257

pszenną i ziemniaczaną dodajemy do połączonego już ciasta i mieszamy delikatnie łopatką.Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.Następnie przygotowujemy galaretki: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, natomiast galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody.Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia.Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później ubijamy śmietankę kremówkę(...)dodajemy do niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki.Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę i nie czuć smaku mrożonych owoców).Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia

Serce zamknięte w formie pyszności
Cytryniaczki 191

babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego. Składniki na babeczki: 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 duża cytryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Składniki na krem cytrynowy Margarynę wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękła. Oddzielamy żółtka od białek. Ocieramy skórkę(...)połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem). Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki. Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą

Ciastkozercy
Pachnące,zapomniane pigwy 181

owoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty  to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest  smaczna, twarda  z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść. Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy(...)Pigwa jest doskonała w smaku, nie rozpada się. Pigwa na modłę syryjską Składniki. 1 pigwa 3 łyżki cukru 50 ml wody 1/2 szklanki syropu buraczanego 1 łyżka soku z cytryny laska cynamonu 5 goździków 1 anyż 3 plasterki imbiru świeżego 2 łyżki pistacji posiekanych Wykonanie. Ugotować syrop z cukru i wody, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i dodać syrop buraczany

Kulinarny karnet Christophera
Tort czarno-biały z pumpernikla 137

Black and white cake with pumpernickel Składniki. 40 dag pumpernikla 5 jaj 8 łyżek cukru Krem. 2 cytryny 8 łyżek cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody 500 ml śmietany kremówki Poncz. 3/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 1 łyżka spirytusu Na wierzch. 2 łyżki płatków czekoladowych czarnych i białych Wykonanie. Pumpernikiel wysuszyć w piekarniku i zemleć(...)natłuszczonej tortownicy, 24 cm. i piec w temp.180 stop.35 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników. Przygotować krem. Z 2 cytryn wycisnąć sok. Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch. Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać. Krążki oraz

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz pod orzechową kruszonką 214

dorsza,  3 czubate łyżki bułki tartej,  3 gałązki rozmarynu,  250g orzechów włoskich,  1/2 pęczka natki pietruszki,  ząbek czosnku,  szczypta ostrej papryki,  1/2 cytryny,  50ml oliwy z oliwek,  sól, pieprz.  Wykonanie Filet oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.  Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do bułki(...)tartej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać.  Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę. Piec około 25 minut w temp. 180st. Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok po kroku

Z miłości do słodkości
BABKA SEROWA 395

margaryny o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru  5 jajek  1 cukier waniliowy  3 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny  40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego  aromat cytrynowy  skórka pomarańczowa Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać(...)stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona)  Po ostygnięciu

Walijskie Pichcenie
DRINK Z LIKIEREM TRUSKAWKOWYM 195

Kilka prostych składników wymieszanych ze sobą, do tego dużo lodu i mamy kolejny przepis na "babskiego" drinka :-) Bardzo fajny smak... splot słodyczy z likieru truskawkowego + orzeźwienie z cytryny i limonki...  Polecam! Składniki: likier truskawkowy woda mineralna gazowana lód plasterki limonki i cytryny mięta Wykonanie : W shakerze mieszamy likier truskawkowy z wodą mineralną. Kieliszek napełniamy po brzegi lodem, zalewamy zawartością(...)shakera. Dorzucamy plasterki wcześniej wyparzonej limonki i cytryny oraz świeżą miętę

Walijskie Pichcenie
Łosoś z pieczoną dynią 147

łososia bez skóry 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek(...)łososia bez skóry 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego

Poezja smaku
Sufletowe rozetki z łososia z musem żurawinowo wiśniowym. 140

pysznym owocowym musem? Zapraszam! 400 g filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny  cukier kardamon Wykonanie: Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i przecieramy(...)ozdobnej tylki wyciskamy na papierze do pieczenia rozetki i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 10 min. Gotowe podajemy z musem owocowym, ozdobione np plasterkami cytryny. Życzę smacznego. I korzystając z okazji... Po zaciemnionym niebie biegnie smuga kolorowa, z ogonem rozpryskującym się po królestwie nocy. Po chwili znika w blasku księżyca, tak jak rok miniony. Lecz

Malinowe Pocałunki
Semifeddo by Giada De Laurentiis. 192

byłaby równie dobra.  Osobiście gorąco polecam. Składniki: 8 żółtek 1/2 szklanki cukru    (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru  limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka  ciasteczek(...)amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie: Ubijamy żółtka, cukier, sok z cytryny, syrop różany i sól w dużej metalowej misce. Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (pamiętamy, aby dno miski nie stykało się z powierzchnią wody). Trzepaczką mieszamy jaja do czasu aż zgęstnieją i staną się kremowe (mieżąć temp termometrem osiągniemy temp ok 71 C). Odstawiamy miskę

Malinowe Pocałunki
Spring rollsy. 175

dodałam krewetki. Mąż zachwycony, ale to jednak nie moja bajka ;). Inspiracja Polsat Food Network   Składniki:  10 szt krewetek tygrysich ( u mnie z powodu deficytów sklepowychmrożone, oczyszczone) pół cytryny 6 większych arkusz papieru ryżowego jajko sezam skruszone płatki kukurydziane olej do smażenia kilka gałązek szczypioru papryka surowa mała marchew sałata rzymska ogórek gruntowy olej do smażenia limonka Sos majonezowy(...)115g majonezu sos chili 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku, zgniecione 1 łyżka brązowego cukru Wszystkie składniki sosu majonezowego mieszamy ze sobą i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Krewetki rozmrażamy i zostawiamy na chwilę na sitku aby obciekły. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i wstawiamy przykryte do lodówki na ok 20 min. W jednej miseczce roztrzepujemy

Malinowe Pocałunki